2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Junior Member Wasteoil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.03.2009
    Mesajlar
    24
    Konular
    23
    Tecrübe Puanı
    0

    Varlık içinde yokluk çekiyoruz

    Varlık içinde yokluk çekiyoruz
    Enerji krizi ve yüksek maliyetlerin Türkiye’yi sürüklediği darboğazdan çıkışın yolu Karadeniz’de saklı. Karadeniz’in tabanında kimyasal biçimde depolanmış zengin hidrojen kaynağı mevcut.



    715 Milyar Dolar!


    Karadeniz`de dip sularındaki aşırı kirlenme medeniyle oluşan hidrojen sülfür yoğunluğunun, bölgenin 350 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağı bildirildi. Çevre Mühendisi İsmail Taşkıran, 21`inci yüzyılın yakıtı olarak nitelendirilen hidrojen teknolojisinin hayata geçirilebilmesi için bir an önce sanayi-üniversite işbirliğine gidilmesi önerisinde bulundu. Taşkıran, Karadeniz dip sularından elde edilecek olan hidrojenin ekonomik değerinin yaklaşık 715 milyar dolar olduğu hesaplanıyor” şeklinde konuştu.


    Sinop İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve ÇED Planlama Şubesi Çevre Mühendisi İsmail Taşkıran, uzun bir kıyı şeridine sahip olan Karadeniz`in tabanında kimyasal biçimde depolanmış hidrojen bulunmasının Türkiye`nin hidrojen üretimi açısından önemli bir şansı olduğunu söyledi. Taşkıran, "Dip sularından elde edilen hidrojenden Karadeniz Bölgesi`nin 350 yıllık enerji ihtiyacının karşılanabileceği tahmin edilmektedir" dedi. Taşkıran, 21. yüzyılın yakıtı olarak nitelendirilen hidrojen teknolojisinin hayata geçirilebilmesi için bir an öne sanayi-üniversite işbirliğine gidilmesi önerisinde bulundu. Hidrojen sülfürün Karadeniz dip sularında meydana gelen aşırı kirlenme sonucunda oluştuğuna dikkat çeken Taşkıran, "Hidrojen sülfürün bulunduğu Karadeniz dip suları oksijen bakımından oldukça fakirdir. Hidrojen sülfürün bulunduğu kısımlarda hiç oksijen bulunmadığından bu kısımlarda canlı varlıklara rastlanmamaktadır. Hidrojen sülfür için söylenmesi gereken en önemli özellik, yüksek oranda toksit içermesi ve ağır bir kokuya sahip olmasıdır. Hidrojen sülfürün çevresel zararlarını azaltmak için bu madde bileşenlerine ayrılmalıdır. Ayrışma sonucu ortaya çıkan bileşenler gaz formdaki kükürt ve hidrojendir. Kıyı kesimlerde hidrojen sülfüre ulaşım derinliği minimum 170 metredir. Karadeniz ortalarına kurulacak olan platformlar sayesinde hidrojen sülfürün yüzeye çıkarılma maliyeti azaltılmış olacaktır. Zonguldak, Samsun, Sinop, Giresun açıklarında hidrojen sülfüre ulaşmak daha kolaydır" diye konuştu.


    Karadeniz dip sularından hidrojen sülfürün yüzde 100 ayrıştırılması sonucu 268 milyar 823 milyon ton hidrojen elde edilmesinin mümkün olacağını ifade eden Taşkıran, "Bir evin yıllık enerji ihtiyacı yaklaşık 3600 kWh olduğunu kabul edecek olursak ve Karadeniz Bölgesi`nde yaklaşık 10 milyon ailenin yaşadığı düşünülürse, bu kitlenin yıllık enerji ihtiyacı toplamı 36 milyar kWh olacaktır. Bu enerji ihtiyacının tamamının sadece ve sadece Karadeniz dip sularından elde edilecek hidrojen yakıtından karşılanması durumunda bu bölgenin yaklaşık olarak 180 yıllık enerji ihtiyacının karşılanacağı düşünülmektedir. Fosil kökenli veya yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgedeki enerji ihtiyacını belli oranda karşılayacağını düşünecek olursak, bu durumda dip sularından elde edilen hidrojenden Karadeniz Bölgesi`nin 350 yıllık enerji ihtiyacının karşılanabileceği tahmin edilmektedir” şeklinde konuştu.



  2. #2
    Junior Member teknosem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.03.2009
    Mesajlar
    3
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Varlık içinde yokluk çekiyoruz

    Gerçekten de doğru bir tespit fakat, her nedense gerekli yatırımlar yapılmıyor. Oysa hidrojenin, yeni nesil ulaşım araçlarında özellikle otomobillerde kullanımı için gerekli arge çalışmaları yapılıyor hatta satışa sunulanlar bile var. Üstelik emisyon değerleri de çok düşük. Türkiye ve dünyada üniversiteler arası hidromobil yarışları da yapılıyor. Gelecekte tüm araçlar hidrojen ve elektrikle çalışacak.

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •