YURT DIŞINDA YÜKSEK LİSANS

1- Genel Bilgiler

2- Okul Seçimi

3- Yurt Dışında Burs Bulmak

4- Yabancı Hükümet Bursları (2009-2010)

5- Öğrenci Vizesi

6- 15.IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Yer ve Tarihleri

7- MEB Yurt Dışı Burs Duyurusu

8- YÖK Onaylı Üniversiteler

9- Faydalı Linkler

10- Yurt Dışındaki Üniversiteler Resim Galeri

Yurtdışında Yüksek Lisans:
Yurtdışında yüksek lisans başvurusu için istenen belgeler hemen hemen her ülke için aynıdır; bir başvuru formu, TOEFL sonucunuz, not dökümünüz, diplomanız, en az 2 akademisyenden alınan referans (Profesör olması tercih sebebidir) ve bu dokümanların yeminli çevirmenlerce yapılmış çevirileri gerekmektedir.

Bir de çeşitli sınavlar vardır, bu sınavlar yüksek lisans yapmak istediğiniz bölüme göre değişir. Örneğin; MBA yani işletme yüksek lisansı yapacaksanız, GMAT adlı bir branş sınavından, mühendislik ve birkaç başka bölümde yüksek lisans yapacaksanız, GRE adlı bir branş sınavından geçmelisiniz.

Sınavlardan alacağınız puanlar okula kabulünüzü etkileyen baş etkenlerdir. Yurtdışındaki okulların en iyi taraflarından birisi de başvurunuzun kabul edilme ihtimalini hesaplayabilmenizdir. Okullar, ne oranda GMAT ve TOEFL sonuçları, ne oranda ortalama istediklerini açıklarlar. Başvuran adaylar eğer kendi şartlarından çok yüksekse okula başvurmak için zaman ve para kaybetmezler. Amerika’da okullara başvurmanın masrafı 25-75 USD arasında değişir. Okulların ‘deadline’ denilen son başvuru tarihleri vardır ki çoğu okul yüksek lisans başvurularını çok önceden almaya başlar. Öyle okullar vardır ki, ağustos ayında başlayacak yüksek lisans programları için başvuruları bir önceki yılın ekim ayından almaya başlar.

Yüksek lisans başvurularında istenen belgelerden biri olan SOP ( Statement of Purpose) yani (amaç mektubu), okula kabulünüz için önemli bir kriterdir. İyi bir İngilizce ile yazılmış, amaçlarınızı oldukça açık ve net biçimde anlatan bir niyet mektubu, işletme mezunu olmayan ancak işletme yüksek lisansı yapmak isteyen birinin oldukça işine yarayacaktır. Başvurularda uluslararası öğrencilerle o ülke vatandaşları aynı prosedürlerden geçerler.

Burs İmkanları

Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak için sahip olduğunuz burs imkanları ve miktarları yurt içinde yüksek lisans yapmak için alabileceğiniz burslardan daha fazladır. Yükseköğretim Kurumu bir çok yabancı ülke ile ilişki içerisinde her yıl yabancı ülkelerden Türk öğrencilere burs imkanı sağlamaktadır. Yurtdışı yüksek lisans bursları ile ilgili detaylı bilgiye YÖK ve MEB sayfalarından erişebilirsiniz.

YÖK: [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
MEB: [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]

YÖK Denkliği

Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği
Yüksek Lisans Denklik Başvurularında İstenilen Belgeler
Başvuru Formu ve Pasaport Bilgi Formu
Diploma Denkliği İle İlgili Yasa ve Yönetmelikler

Belgeler Tamamlandıktan Sonra Müracaat Yeri:
Elden: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Evrak Birimi Bilkent/ANKARA
Posta Yoluyla: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 06539 Bilkent/ANKARA
Bilgi İçin: Tel: (0312) 298-7142
Faks: (0312) 266 50 60
e-Posta: [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
Adres: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 06539 Bilkent / ANKARA
Sınavlar
Yurtdışı yüksek lisans başvurularında almanız gereken uluslar arası sınavlardan bazıları:

TOEFL:
Yurtdışında İngilizce eğitim veren üniversitelerin hemen hepsi, anadili İngilizce olmayan yabancı öğrencilerden, giriş şartı olarak, TOEFL İngilizce sınavında yeterli puan isterler. TOEFL, okuduğunu ve dinlediğini anlamayı, kelime ve deyim bilgisini ve İngilizce yi doğru kullanmayı ölçen çok seçmeli bir testtir.

Computer-Based TOEFL sınavı bütün yıl boyunca dünya çapında yüzlerce değişik bölgede uygulanmaktadır. Türkiye’de ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de verilmektedir.
TOEFL Sınavı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız

TWE:
TWE (Test of Written English), 30 dakikalık bir komposizyon yazma sınavıdır. Bu sınav için TOEFL ücretine ek olarak bir ücret ödemenize gerek yoktur. Bu sınav 6 üzerinden notlandırılır ve TOEFL notunuzdan ayrı olarak bildirilir. Bazı okullar TOEFL ile birlikte TWE sınavına girmenizi de şart koşabilir. Başvurduğunuz okulun TWE sınavını istemesi halinde, her TOEFL tarihinde TWE verilmediği için, TOEFL’a gireceğiniz gün TWE’nin de veriliyor olmasına dikkat etmeniz gerekir. Unutmamanız gereken bir başka nokta da TOEFL’a girmeden sadece TWE sınavına giremeyeceğinizdir.
TWE ile ilgilidetaylı bilgi için tıklayınız

GRE:
GRE (Graduate Record Examination) Amerika’daki Yüksek Lisans Programlarının işletme dışındaki bölümlerine başvurmak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Sınav üç çoktan seçmeli bölüm (Sayısal, Analitik ve Sözel) ve ayrıca kompozisyon bölümünden oluşmaktadır. Kompozisyon bölümünde iki soru sorulmaktadır. İlk soru bir konu üzerindeki yorumların sorulduğu 45 dakikalık bir bölüm ile bir argüman üzerinde akıl yürütmenizin istendiği 30 dakikalık bir bölümden oluşmaktadır.
GRE sınavında öğrencilerden odaklanma yeteneği, temel dilbilgisi, mantık, matematik, kavrama ve akıl yürütme becerisi; problem çözme yetkisi ve bu yetenekleri belirli bir zaman diliminde etkin bir şekilde kullanabilmeleri beklenir.Sözel ve Sayısal bölümlerin değerlendirilmesi hemen yapılabilmesine rağmen kompozisyon bölümünün değerlendirilmesi resmi sonuçlarla açıklanmaktadır.
GRE Sınavı ile ilgili detaylı bilgi içn tıklayınız

GMAT:
GMAT (Graduate Management Admission Test) Amerika’daki yüksek lisans ve doktora programlarının işletme, yönetim bölümlerine başvuracak öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. GMAT çoktan seçmeli (Sözel ve Sayısal) ve kompozisyon (Analytical Writing Assessment) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Sözel: 41 soru - 75 dk.
Sayısal: 37 soru - 75 dk.

Kompozisyon bölümünde ise iki soru sorulmakta ve Word programında her bir soru için birer kompozisyon yazılması için 30′ar dakika süre verilmektedir.

GMAT sınavında öğrencilerden odaklanma yeteneği, temel dilbilgisi, mantık, matematik, kavrama ve akıl yürütme becerisi; problem çözme yetkisi ve bu yetenekleri belirli bir zaman diliminde etkin bir şekilde kullanabilmeleri beklenir. Sözel ve Sayısal bölümlerin değerlendirilmesinin hemen yapılabilmesine rağmen kompozisyon bölümünün değerlendirilmesi resmi sonuçlarla açıklanmaktadır. Sayısal ve sözel bölümün notlandırılması 0-60; sınavın tamamının notlandırılması 200-800 arası bir skordur. Kompozisyon bölümünün skoru 0-6 arası bir nottur ve diğer bölümden ayrı değerlendirilmektedir.
GMAT Sınavı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız

MCAT:
Amerika’daki tıp okullarının tamamına yakını başvuru esnasında MCAT sınav sonucunu zorunlu kılmaktadır. MCAT sınav sonucu Tıp okullarına başvuru sürecinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

IELTS:
IELTS (International English Language Testing System) dört adet dil yeteneğini (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) ölçmeyi amaçlar. IELTS dünyaca bilinen ve tanınmış en yüksek kalitede İngilizce bilgisini ölçebilen ve tüm dünyada kullanılan bir değerlendirme sistemidir.

Test Akademik ve Genel İngilizce düzeylerinde iki farklı şekilde uygulanır. Dinleme ve konuşma modülleri her iki düzeyde aynı şekilde uygulanırken; okuma ve yazma modülleri iki düzeyde farklı formatlarda uygulanır. IELTS sınavı İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Amerika gibi birçok ülkedeki üniversite ve şirketler tarafından kabul edilmektedir. Türkiye’de IELTS’i kabul eden üniversite ve şirket sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

IELTS Sınavı ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz

Şartlı Kabul (Conditional Acceptance)
Üniversiteler öğrenci kabulleri için kendileri tarafından belirlenen asgarî bir not ortalaması ve sınav puanı isterler. Belirledikleri düzeyin altındaki öğrencileri kabul etmezler. Ancak, bazı üniversiteler bazı öğrencilere esnek davranabiliyorlar. Örneğin, 10 üzerinden asgari 7.5 not ortalaması şart koşan bir üniversite, diğer şartları tamam ise 7′lik bir öğrenciyi şartlı kabul edebilir. Öğrencinin kesin kabulü, ilk dönem göstereceği performansa bağlıdır. Eğer öğrenci derslerinde başarılı olup yeterli not ortalamasını tutturabilirse şart yerine gelmiş olur ve öğrenci normal statüye geçirilir. Aksi taktirde öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.

Yine aynı şekilde GRE’ den veya GMAT Sınavından istenenden daha az puan almış bir öğrencinin, diğer kriterleri uygunsa şartlı olarak kabul edilmesi mümkün olabilir. Şart, yine akademik başarı veya örneğin altı ay içinde testlerin tekrarlanarak istenen puanın tutturulması olabilir.

Şartlı kabul denince akla ilk gelen İngilizceleri okulun istediği seviyede olmayan öğrencilerin üniversitelerden akademik kabul sağlamalarıdır. İngilizceleri “iyi” veya “orta” olup üniversitelerinin aradığı seviyenin altında kalan öğrencilerin, akademik bakımdan yeterli olmaları koşuluyla, bazı üniversitelerden şartlı kabul sağlamaları mümkün olabiliyor.

Örneğin, 550 TOEFL puanı istendiğini düşünelim. Bu durumda 450 TOEFL puanı alan bir öğrencinin diğer nitelikleri uygunsa, bazı üniversiteler kendisine şartlı kabul verebilirler. Ancak, şartlı kabul edilen öğrencinin akademik programa başlayabilmesi için önce ya kabul edildiği üniversitenin dil okuluna ya da başka dil okuluna devam ederek İngilizcesini geliştirmesi ve yeterli duruma getirmesi gerekir ya da eğer çok az eksikleri varsa akademik programa başlatılabilirler ama ek olarak bazı ileri düzeyli İngilizce dersleri almaları şartı konabilir.

İngilizce programlarına devam eden şartlı kabul sahibi öğrenciler, İngilizcelerinin akademik programa başlayabilmek için yeterli seviyeye geldiğini okula belgelemek için, ya tekrar TOEFL sınavına girerler ya da bazı okullarda “Institutional TOEFL” adı verilen şartlı kabul veren okul tarafından belirli zamanlarda yapılan sınavlara girerler. Başarılı oldukları taktirde, kabul oldukları akademik programa başlayabilirler.

Hangi ülkelerde yüksek lisans yapılabilir?

Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler Amerika, İngiltere, Kanada olmakla birlikte diğer ülkelerde de yüksek lisans eğitimi alınabilmektedir.

Günümüzde Çin, Rusya, Avustralya ve Yeni Zelanda Türk öğrenciler tarafından yüksek lisans eğitimi almak üzere tercih edilen ülkeler arasında popülerliğini arttırmaktalar. Çin ve Rusya dillerinin ve ekonomik büyüme trendlerinin büyüklüğünden dolayı, Avustralya ve Yeni Zelanda ise yaşam şartlarının refah seviyesi ve ana dillerinin İngilizce olması sebebiyle tercih sebebi olabiliyorlar.

Başvurulacak okul ve bölüm nasıl seçilmeli?

Yurtdışında yüksek lisans yapmaya karar verdiğinizde karşınızda onlarca ülke, yüzlerce üniversite ve program yer almaktadır. Bunlar arasından en doğru kararı vermek zorlu bir süreçtir. Doğru kararı vermek için;

İlk olarak başvuru yapmayı ve eğitimini almayı düşündüğünüz programın yüksek lisans sonrası hedefinizle örtüşüp örtüşmediğine, daha da önemlisi bu alanda yüksek lisans yapmanızın gerçekten gerekli olup olmadığına karar vermelisiniz. Unutmayın ki yüksek lisans eğitimi zaman, emek ve para sarfetmeniz gereken zorlu bir eğitimdir. Yüksek lisans eğitimine başladıktan sonra yarım bırakmamak için hayatınızdaki bütün faktörleri ve gelecek planlarınızı doğru analiz edip kararınızı vermelisiniz.

Eğer amacınız akademik olarak eğitiminizi ettirmek ise direkt doktoraya da başlayabilmeniz mümkündür. Bu fırsatı değerlendirmeye çalışın. Hangi okulların direk doktora başvurusunu kabul edip etmediğini araştırın.

Gitmek istediğiniz okulun yer aldığı ülke ve bölgenin iklim, ulaşım, hayat pahalılığı, konaklama masrafları, okulun okumak istediğiniz bölümdeki kalitesi, okulun saygınlığı, gibi özelliklerini de mutlaka göz önünde bulundurun.

Bu genel kıstasların dışında bir yüksek lisans aday öğrencisinin programı ile ilgili seçim yaparken dikkat etmesi gerekli şu noktalar da vardır:

* Öğretim Görevlilerinin nitelikleri,
* İlgili bölümün bağlı olduğu departmanın (Mühendislik Departmanı gibi) sahip olduğu öğretim görevlisi ve öğrenci sayısı
* Bölümdeki araştırma (research) olanakları
* Okulun bilgisayar ve kütüphane altyapısı
* Okulun hem Türkiye’de YÖK tarafından hem de Amerika’daki akredite kuruluşları tarafından tanınması
* Bölümden mezun olmak için gerekli ders sayısı ve bu derslerin içerikleri
* Bölümden mezun olmak için bitirme tezinin gerekli olup olmadığı (tez hazırlamak çok yorucu ve zorlu bir süreçtir. Tez çalışmanızı tamamlayabilmek için çok fazla emek harcamanız gerekir. Eğer amacınız akademisyen olmak değilse özel sektörde çok da işinize yaramayacak olan tez çalışmanıza harcadığınız emeğin karşılığını alamayabilirsiniz.)
* Bölümden mezun olmak için gerekli eğitim süresi
* Finansal olanaklar ve burslar (Bazı ülkelerde, bazı üniversitelerde Türk öğrenciler olarak daha fazla olanağa ve bursa sahip olabilirsiniz. Araştırmalarınızı yaparken YÖK Yurtdışı Lisansüstü Bursları sayfasından Yabancı Hükümetlerin Burslarını inceleyebilirsiniz.)
* Program ücreti, yaşam giderleri, genel giderler gibi toplam ücretler
* Okulun konaklama imkanları
* Bölümün asistanlık imkanları (Eğer akademisyen olma gibi bir amacınız varsa bu imkanı mutlaka başvurularınızdan önce araştırmaya gayret edin)

Eğitim almak istediğiniz kurumun YÖK tarafından denkliği olup olmadığını başvuru işlemlerine başlamadan araştırın. Aksi takdirde başvuru aşamasındaki emeklerinizin boşa gitmesine sebep olabilir.

Okul Ücretleri, Masraflar, Harcamalar

Yurtdışında yüksek lisans yapmanın toplam harcamaları başvuru yaptığınız okulun yer aldığı ülkeye, şehire, başvurduğunuz programa, ve kişisel harcamalarınıza göre çok değişkenlik gösteren bir aralıktadır.
Başvurularınızı yapmadan önce ilgili okulların web sitelerinden, forumlardan ve mümkünse ilgili programda yüksek lisans eğitimi yapmış/yapmakta olan birinden detaylı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Harcamalarınızı hesaplarken dikkat etmeniz gereken ana başlıklar aşağıdaki gibidir;

* Okul eğitim ücreti ve harçları
* Konaklama ve yemek masrafları
* Kitaplar ve eğitim malzemeleri
* Ulaşım (Avrupa ülkeleri için ulaşım masrafları şehirlerarası uçakla seyahat ücretleri ile eşdeğer olabiliyorken, Amerika, Avustralya, Çin gibi ülkelere ulaşım oldukça masraflı olmaktadır.)
* Sağlık sigortası
* Kişisel harcamalar

Masraflarınızı hesaplarken alabileceğiniz bursları da değerlendirmelisiniz ancak bursları ek gelir olarak düşünmeniz yaşanabilecek aksaklıkların yüksek lisans eğitiminizi yarıda bırakmanızı engelleyecektir.

Ne Zaman ve Nasıl Başvuru Yapmalıyım?

Ön araştırmalarınızı tamamladıktan sonra 12-18 ay önceden başvurularınızı yapmış olmanız tavsiye edilir. Daha az zaman varken de başvuru yapabilirsiniz ancak zaman azaldıkça uygun okul sayısı da azalacaktır.

İlk başvurunuzu okulun kabul komitesi ofisine, başvuru evraklarınızın birer kopyasını başvuru yaptığınız bölüm adresine (bölüm başkanına ithafen) postalayın ve postanız ulaşmadan kısa süre önce postanızın gelmek üzere olduğunu da belirterek kendinizi tanıtan kısa bir e-posta atın. Gönderilerinizi taahhütlü olarak yaparak gidip gitmediğinden emin olun.

Gerekli başvuru evraklarınız farklılık gösterse de genel olarak olması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

* Açık ve net şekilde anlaşılır yazılmış olan ilk ve orta adlarınız ve soyadınız ve doğum tarihiniz. genellikle pasaportta yazılmış olan şekilde olmasına dikkat edin. (Amerika’da tarihler genellikle AY/GÜN/YIL şeklinde yazılmaktadır.)
* İrtibat adresiniz, telefonlarınız, e-posta adresleriniz
* Transkript (Başvuru yaptığınız okulun eğitim dilinde olmasına dikkat edin. Eğer ilgili eğitim dilinde transkript alamıyorsanız İngilizce alın.)
* Yabancı dil sınav skorunuz (GMAT, TOEFL, IELTS, [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti Bursları Şartnamesi

I) Genel Bilgiler
İkili anlaşmalarda konuya ilişkin özel bir kayıt yoksa Türk Hükûmetince aşağıda belirtilen şartlar çerçevesinde lisans, lisansüstü (yüksek lisans / doktora), araştırma ve Türk dili yaz kursu bursu verilmektedir.

* Burs duyuruları her yıl diplomatik yoldan yapılır. Aday, burs için kendi ülkesinin yetkili makamlarına ya da Türkiye Cumhuriyetinin dış temsilciliğine başvurur.
* Aday seçimini, ilgili ülke ve Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri tarafından oluşturulan, bir komisyon yapar. Komisyon beş burs kontenjanı için bir, altı ve yukarısı için iki, yedek aday belirler.

* Lisans, lisansüstü ve araştırma aday belgeleri en geç 1 Temmuz, Türk dili yaz kursu aday belgeleri en geç 15 Mayıs'a kadar diplomatik yoldan T.C. Millî Eğitim Bakanlığına gönderilir. Eksik gönderilen belgeler ile son başvuru tarihinden sonra ulaşan belgeler kesinlikle işleme alınmaz.

* T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, belgeleri inceler ve kabul edilen aday diplomatik yoldan davet edilir.

* Lisans ve lisansüstü adayı Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliğinden Öğrenim vizesi, araştırma adayı Araştırma(M.E.B. Burslusu) vizesi alır. İki ay süreli Türk dili yaz kursu adayının Turist vizesi ile TÖMER’de öğrenim görme imkânı vardır.
* Aday, davet yazısında belirtilen adrese kendi imkânı ile gelir. Ülkemize gelişte davet yazısı ve diploma asıllarını beraberinde getirir. Davet mektubunda gerekli bilgiler mevcuttur.

* Ülkemize gelen aday öğrenim göreceği kuruma kayıt yaptırır ve burs için başvurur. Okul kayıt ve burs belgesi ile birlikte yurt ve ikamet izni için başvurur.

* İkamet süresi bitmeden bir ay önceden uzatılması gerekir. Süre uzatımı konusunda sorumluluk öğrenciye aittir.

* Lisans ve lisansüstü öğrencileri TÖMER’de 1 yıl süre ile Türkçe eğitimi alır. Üniversitelere kayıt için yüksek seviyede TÖMER Diploması almak gerekir.

* Öğrencilerin tercih yapmadan önce üniversitelerin kayıt-kabul şartlarını öğrenmesi gerekir. Üniversitelerin bazıları 1 yıl süre ile hazırlık okutmakta ve baraj sınavı uygulamaktadır. Üniversiteye yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra değişiklik talepleri dikkate alınmaz.

* Tıpta Uzmanlık başvuruları kabul edilmez. Ancak, adaylar kendi imkânları ile Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) katılabilirler.

* Araştırma, üniversitelerde kendi alanlarında bilimsel çalışma yapmak isteyenlere yöneliktir. Süresi 2-8 aydır.

* Türk dili yaz kursları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Antalya ve Samsun’da düzenlenir. Aday, üç şehir tercih eder. Yeterli sayıya ulaşmayan merkezlerde kurs düzenlenmez. Kurs 1 Temmuz-31 Ağustos arasındadır

* Okul harcı, yurt ücreti, tedavi gideri (Uzun süreli hastalıklar, önemli ameliyatlar, protez, çene ortopedisi, ortodonti ve diş protezleri hariç) Hükûmetimizce karşılanır.

* Lisansüstü, araştırma, Türk dili yaz kursu bursu aylık 220 TL, lisans bursu aylık 195 TL dır. Ulaşım gideri ve yemek ücreti öğrenciye aittir.

* Eğitim-öğretim 1 Ekim tarihinde başlar.

* Normal eğitim süresini (hazırlık hariç) zamanında tamamlayamayan lisans öğrencisine toplam olarak 2 yıl ilâve süre verilir. Bu süre içerisinde de başarısız olan öğrencinin bursu kesilir.

* Burslu öğrenci, kayıtlı olduğu öğrenim kurumunun ve kaldığı yurdun şartları ile bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılır.

II) Adaylarda Aranan Nitelikler

* Türkiye Cumhuriyeti ya da çifte vatandaş (Türk ve diğer ülke vatandaşı) olmamak.

* Lisans adayı için; Türkiye’de eğitim veren liselere denk bir okuldan en az iyi derece ile mezun olmak, mezun olduktan sonra iki yıldan fazla ara vermemiş olmak ve başvuru tarihinde 25 yaşından büyük olmamak.

* Lisansüstü (yüksek lisans/doktora) adayı için; en az 4 yıl süreli üniversite mezunu olmak ve başvuru tarihinde 40 yaşından büyük olmamak.

* Araştırma adayı için; en az 4 yıl süreli üniversite mezunu olmak, Türkçe, İngilizce ya da Fransızcayı en az iyi derecede bilmek.
* Türk dili yaz kursu adayı için; üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu olmak.

* Ülkemizde öğrenim yapmasına engel bir rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığı bulunmamak. (AİDS, Hepatit C, [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]






Yabancı Hükümet Bursları (2009-2010)

Burs başvurularına ilişkin Genel Şartları lütfen dikkatli okuyunuz
Her ülkenin başvuru koşulları ve mülakat günü teslim edilecek belgeleri için ülke isimlerine tıklayınız.

Burs Genel Şartları, Başvuru ve Seçim Şekli

I- Genel Şartlar
1-Burslar ikili anlaşmalar gereğince yabancı Hükümetler tarafından kendi ülkelerinde kullanılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmekte olan araştırma, lisansüstü, doktora ve dil bursları olup eğitim amaçlıdır.
2-Burslar verildikleri eğitim-öğretim dönemine aittir.
3-Burslar her ülkeye göre değişmekle birlikte genel olarak ilgili ülke tarafından adayların eğitim, konaklama, yeme-içme gibi giderlerini kapsar. Diğer her türlü gider (gidiş-dönüş yol masrafı, vize, sigorta v.b.) adaylara aittir. Bakanlığımızca adaylara herhangi bir ödeme yapılmaz.
4-Genel olarak adaylardan;

* Araştırma ve lisansüstü burslar için en az lisans mezunu olmak,
* Dil bursları için en az fakültelerin 3. sınıfı öğrencisi olmak,
* İlgili ülkenin istediği yabancı dillerden birini en az “iyi” derecede bilmek

şartı aranmaktadır. Ancak, eğitim düzeyi konusunda genel şartlar ile özel şartlar arasında farklılık bulunması halinde, özel şartlar geçerli olacaktır.
5- Bakanlığımız [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] adresinde burs veren ülkeye dair:

* Özel şartlar (Her ülkenin isteğine göre belirlenmektedir.),
* Mülâkat yerinin ayrıntılı adresi (Sınavlar Bakanlık Merkez Binada belirtilen adreste yapılacaktır.)
* Son başvuru tarihi,
* Mülâkat tarihi / tarihleri (Yoğun başvuru olması halinde birkaç gün olabilmektedir.)
* Mülâkat günü teslim edilecek belgeler

ilgili ülkenin linki içinde yer almaktadır.
6- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olanlar Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen şartları (Özellikle en az KPDS’den C seviyesinde dil belgesi) taşımaları halinde burs için başvuruda bulunabileceklerdir. Aksi halde bursları geçersiz sayılacaktır. Bu konudaki sorumluluk sadece adaylara aittir.
7- Adaylar 2009-2010 öğretim yılı bursları için en fazla iki ülke belirleyerek başvuruda bulunabileceklerdir. Bir ülkenin sınavını asil olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavına müracaat edemeyecektir. Bir ülkenin sınavını yedek olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavını asil olarak kazandığı takdirde yedek olarak kazandığı burs hakkı doğrudan iptal edilecektir. Bu kurala uymayan adayların başvuruları dikkate alınmayacak ve geçersiz sayılacaktır.

II-Başvuru ve Aday Seçimi:
1-Son başvuru tarihine kadar [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] adresine iletilen ve adaylar tarafından doldurulan “Türkçe Başvuru Formu” incelenecek ve gerekli şartları taşımayan adayın başvurusu dikkate alınmayacaktır.
* Müracatlar, ülkelere göre ayrı ayrı belirlenmiş bulunan ilk ve son başvuru tarihleri arasındakabul edilecek olup söz konusu tarihler dışında yapılan başvurular kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır. Adayların bu hususa dikkat etmeleri önem arz etmektedir.
2-Aday, başvurusunu e-posta yoluyla [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] adresine son başvuru tarihinden önce gönderdiğini belirten bilgisayar çıktısını, hazırlayacağı diğer belgeler ile birlikte mülâkat tarihinde Bakanlığımıza teslim edecektir.
3-E-posta yoluyla teknik nedenlerden dolayı başvurusu Bakanlığımıza son başvuru tarihinden önce ulaşamayan aday bu durumu belgelendirmesi ve genel ve özel şartları taşıması halinde mülâkata alınacaktır.
4-Adaylar Bakanlığımızdan başka bir çağrı beklemeden(telefon-e-posta-mülâkat çağrı yazısı), açıklanan mülâkat tarihinde, saat 09.00’da, tamamlamış oldukları belgelerin asılları ve 3’er (üç) adet kopyalarını ( ayrı ayrı telli dosyalar içerisinde) düzenleyerek mülâkat yeri ülke sayfalarında ayrıntılı olarak belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlıklar/Ankara adresinde hazır bulunacaklardır. Yol ve diğer masraflar adaylara aittir.
5-Mülâkatlar daha önceden belirtilen Bakanlığımızın merkez bina ilgili biriminde Bakanlıklar/Ankara adresinde saat 09.30’da başlayacaktır. Mülâkata alınacak adayların yoklaması sınav yerinde saat 09.00’da yapıldıktan sonra gelen adaylar kesinlikle mülâkata giremeyecektir.
6-Mülâkat Türkçe ve ilgili ülkenin istediği yabancı dilde Karma Burs Komisyonunca yapılır. Asıl ve yedek adaylar 50 ve üzeri puan alanlar arasından, başarı sırası ve kontenjana göre belirlenir. Sınav not ortalaması 50 puanın altında olan adaylar ilgili ülkenin burs kontenjanı bulunsa dahi aday gösterilmeyecektir.
7-Araştırma, lisansüstü ve doktora programına başvuran adayların çalışma programları mülâkat komisyonu tarafından öncelikle “Çalışmanın Yurtdışında Yapılmasının Gerekliliği ve Ülkemize Yararı” açısından değerlendirilecektir. Çalışma programları yetersiz bulunan adaylar başarısız sayılacaktır.
8-Mülâkat sonuçları mülâkat tarihinden sonra (25) gün içerisinde [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] ve [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] adreslerinde yayımlanacaktır. Mülâkat sonucunda aday gösterilmeyenlerin dosyaları adreslerine iade edilmeyecek, istemeleri halinde kendilerine elden verilecektir. Dosyasını en geç bir (1) ay içerisinde almayan adayların dosyalarından Bakanlığımız sorumlu değildir.
9-Başarılı adayların düzenledikleri dosyalar (3 kopya) ilgili ülke makamlarına iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilir. Adayların burstan yararlanabilmesi için ilgili ülke tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir. Adayların sadece Türkçe Müracaat formalarının asılları ve imzalı örneği Bakanlığımızda kalacaktır.
10-Nihai kabulleri Bakanlığımıza ulaşan adaylara Bakanlığımızca bildirimde bulunulacak ve ekinde pasaport harcı alınmaması için sadece bir (1) defaya mahsus olmak üzere yazı gönderilecektir. Ayrıca kamu kuruluşlarında çalışanlar için yurt dışı izin işlemlerinde kullanılmak üzere "İLGİLİ MAKAMA" yazısı düzenlenecektir. Pasaport, vize, ulaşım [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] e- posta adresine bir örneğini gönderiniz.

3.Aşama:
Başvuru Formunun (Türkçe - Word dosyası) diğer örneklerini de (imzalı ve fotoğraflı suretiyle ) istenen tüm belgelerle birlikte (3”er ayrı kopya telli dosya içerisinde) düzenleyerek mülâkat tarihinde Dış Burslar Şubesi temsilcisine elden teslim ediniz.





Öğrenci Vizesi

Burada anlatılan bilgiler dönemsel olarak güncellenmektedir fakat en doğru ve en güncel bilgiler için ilgili ülkenin konsolosluk sitesini incelemeyi unutmayın.

Amerika Öğrenci Vizesi
Vize Türleri

F-1 öğrenci vizesi kategorisi en yaygın öğrenci vizesidir. Lisans veya yüksek lisans öğrencileri akademik veya dil programlarında öğrenci olabilmek için F-1 vizesi almalıdır. F-1 vizesine başvuru için okulun düzenleyeceği I-20 formu gerekmektedir.

Fulbright programları gibi değişim programlarında okuyacak ziyaretçiler, araştırmacılar, doktora bursu alanlar, stajyer doktorlar, au-pair'ler ve lise değişim programına katılacaklar ise J-1 vizesi almalıdır. J-1 vizesine başvuranların finansal olarak kendi devleti veya Amerikan devleti veya okuyacağı okul tarafından destekleniyor olması gerekmektedir. J-1 vizesine başvuru için programı hazırlayan kuruluş veya okulun düzenleyeceği DS-2019 formu gerekmektedir.

J-1 vizesi ile Amerika’ya giriş yapan kişilerin eşleri J-2 kapsamındadır ve Amerika’ya geldikten sonra çalışma izni başvurusunda bulunma şansı vardır. Fakat F-1 vizesi ile giriş yapan kişinin eşi F-2 vizesi kapsamında olduğu için F-2 vizeli eşler çalışma şansına sahip değildir. F-2 veya J-2 vizeliler Amerika’da full-time veya part-time eğitim programlarına katılabilirler.

F ile J vize türleri arasında vergi farklılıkları yoktur fakat sağlık sigortası farklılıkları olabilir.
Vize başvurunuzu mümkün olduğunca erken yapmanızda fayda vardır. Bazı aylarda başvuranların sayısındaki artışla orantılı olarak vize işlemleri daha uzun zaman alıyor olabilir.

Vize başvurusunda genellikle şu evraklar istenebilir:

* Gerekli vize başvuru formu/formları
* Vize başvuru ücreti
*