Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, Galileo Galilei'nin insanlık tarihinde ilk kez teleskobu gökyüzü gözlemleri için kullanışının 400. yılı olan 2009'un "Dünya Astronomi Yılı" (DAY 2009) ilan edilmesi dolayısıyla yıl boyu çeşitli etkinlikler düzenleyecek."Evren sizi bekliyor" çağrısıyla teleskoplarını halk gözlemleri için açacak olan Rasathane, kurumlara özel sunum ve gözlemler yapacak.

AÜ Rasathanesi, yıl boyunca gerçekleşecek Ay tutulmaları, gezegen karşı konumları ve göktaşı yağmurları gibi önemli gök olaylarının yanı sıra, DAY 2009'a özel etkinlikler gerçekleştirecek.



Rasathane, "Herkese teleskoptan en az bir kez bakma deneyimini yaşatmayı" amaçlayan ve tüm dünya üzerinde 2-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek "100 Saat Astronomi" programı kapsamında teleskoplarını halk gözlemleri için açacak.

Ağustos ayı içerisinde ise 5 gün sürecek bir "Gökyüzü Gözlem Şenliği" düzenleyecek olan Rasathane, bu etkinliklerin yanı sıra gelenekselleştirdiği "Halk Günü" etkinliklerini Mart ayından itibaren sürdürecek.

Ayrıca eğitim kurumlarının ziyaretleri için önceden randevu almak koşuluyla AÜ Rasathanesi'nin çalışanları, isteyen eğitim kurumları için sunum ve etkinlikler gerçekleştirecek.

Teleskobun kullanılışının 400'üncü yılı

2009 yılı ünlü İtalyan fizikçi, matematikçi, astronom, filozof, kaşif ve mucit Galileo Galilei'nin insanlık tarihinde ilk kez teleskobu gökyüzü gözlemleri için kullanışının 400. yılı.

Bu kapsamda Birleşmiş Milletler de Gaileo'nun ülkesi İtalya'nın teklifiyle 2009'u "Dünya Astronomi Yılı (DAY 2009)" ilan etti.

El yapımı teleskobunu ilk kez 1609'da gökyüzüne çeviren Galilei, Ocak 1610'da bu teleskopla, Jüpiter'in kendi adıyla "Galilei uyduları" olarak bilinen 4 büyük uydusunu keşfetti. Bu keşifle katolik kilisesince de desteklenen evrenin merkezinde "Yer"in bulunduğu ve tüm gökcisimlerinin onun etrafında döndüğü anlayışı yıkılmış oldu.

Ay'ın yüzeyini ayrıntılı olarak teleskobuyla gözleyen Galilei, Ay'ın yüzeyinin mükemmel bir küre olmadığını, göktaşı çarpmaları sonucu oluşan kraterlerden dolayı girintili-çıkıntılı olduğunu gördü.

Teleskobuyla Satürn'ü, Samanyolu'nu da gözleyen Galilei, Samanyolu'nun o tarihlerde zannedildiği gibi bulutsu değil, milyonlarca yıldızdan oluşan bir kuşak olduğunu gördü. Çıplak gözle görülemeyen pek çok gökcismini teleskop sayesinde gözleyebilen Galilei, parlaklık ölçeğinin de değişmesini ve gelişmesini sağladı.

Günümüzde evrenle ilgili bilinenlerin temelinde Galieo Galilei'nin 400 yıl önce teleskobunu gökyüzüne çevirmiş olması gerçeği yatıyor.

Bu nedenle tüm dünya, hem bu büyük bilim adamını anmak, hem de onun aracılığıyla gelişen gökbilimini geniş halk kitleleriyle buluşturmak üzere 2009'u "Dünya Astronomi Yılı" olarak kutlamaya hazırlanıyor.

"Evren sizi bekliyor" çağrısı ile 14 Ocak 2009'da Paris'te düzenlenen toplantıyla resmi olarak açılışı yapılan Dünya Astronomi Yılı (DAY 2009) hakkında geniş bilgiye [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] ve [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] adreslerinden, Rasathanenin etkinlik programına ise [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] adresinden ulaşılabiliyor.