MasterCard’dan Internet Üzerinden Çocuk İstismarına Engel.

MasterCard, internette çocukları istismar eden görüntülerin ve buna bağlı olarak elde edilen maddi kazancın önüne geçmek amacıyla kurulan Avrupa Finansal Koalisyonu’nun kurucu üyesi oldu. MasterCard, bu amaçla Avrupa Komisyonu, Europol, ulusal emniyet teşkilatları, çocuk esirgeme kurumları ve Avrupa’daki önemli finans ve internet sektörü üyeleri ile güç birliğine gidiyor.

MasterCard Europe, internet üzerinden çocuk istismarını ve bu yolla elde edilen geliri önlemeyi amaçlayan Avrupa Finansal Koalisyonu’nu kurmak üzere, Avrupa Komisyonu, Europol, ulusal emniyet teşkilatları, çocuk esirgeme kurumları ve Avrupa’daki finans ve internet sektörünün önde gelen kurumlarıyla güç birliği yaptığını duyurdu.

Amaç, Çocuk İstismarını ve Bu Yolla Elde Edilen Gelirleri Durdurmak
Avrupa Finansal Koalisyonu, bu suçları ortadan kaldırmayı hedefleyen polis operasyonlarını kolaylaştırmak ve desteklemek amacıyla, çocuk istismarına yönelik görüntülerin dağıtılmasına karşı mücadele eden tüm tarafları bir araya getiriyor. Koalisyon üyeleri internet üzerinden çocuk istismarına yönelik görüntüleri almak için kullanılan elektronik ödeme sistemleri akışını durdurma amaçlı sektörler arası çözümler üretecek.

MasterCard Europe’un da aralarında bulunduğu koalisyon üyeleri, bu girişimle:

– İstismara uğrayan çocukların belirlenmesi, yerlerinin tespit edilmesi ve korumaya alınmaları
– Faillerin tutuklanması, faillerin mal varlıklarının izinin sürülmesi ve bunlara el konulması
– bu tür suçların Avrupa genelinde yok edilmesi için tarafların eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve yetkilendirilmesi konularında da ortak çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

MasterCard Worldwide, ABD’de üç yıl önce kurulan Çocuk Pornografisine Karşı Finansal Koalisyonu’nun da (FCACP) kurucu ortakları arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini belirten MasterCard Europe Başkanı Javier Perez; "MasterCard Worldwide olarak, ödeme ağımızın yasadışı eylemlerde kullanımını tesbit etme ve önleme konularına daima çok önem verdik ve bu konuda agresif bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Mücadelemizde tüm dünyada yerel emniyet teşkilatları ile yaptığımız işbirlikleri kritik önem taşıyor. Çocukların suistimaline dayanan karmaşık bir endüstri haline gelen ve gitgide büyüyen bu alanı yok etmek için araç ve kaynaklar sağlamaya devam edeceğiz. Problemin doğası gereği bu yasadışı endüstriye karşı, koalisyon üyeleri olarak farklı beceri ve bilgilerimizi bir araya getirip ortaklaşa çözümler bulmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde çocuk istismarına yönelik görüntülerin internette kullanılmasını destekleyen fonların akışını durdurabiliriz. Bu nedenle Avrupa Finansal Koalisyonu’nun kurucu üyesi olmaktan ötürü gururluyuz ve işbirliğimizle Avrupa’da çocuk istismarına karşı büyük bir güç oluşturacağımıza güveniyoruz” dedi.

Koalisyonun kurucu üyeleri arasında MasterCard Europe, Microsoft, PayPal, Visa Europe ve Avrupa Kayıp Çocuklar Sivil Toplum Örgütü bulunuyor. Aynı zamanda Avrupa Komisyonu, Europol, ulusal emniyet teşkilatları, ICMEC (Uluslararası Kayıp ve Tacize Uğrayan Çocuklar Merkezi) ve INHOPE (Uluslararası İnternet İhbar Merkezleri Birliği) ile işbirliği yapan koalisyon, sivil toplum kuruluşları ve birçok ticari kurum tarafından da destekleniyor.

MasterCard’ın farklı ülkelerde hukuk danışmanlığı aldığı, Dimitrov, Petrov & Co (Bulgaristan), Ronne & Lundgren (Danimarka), Kyriakides Georgopoulos & Daniolos Issaias (Yunanistan), Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (Romanya), Lenz & Staehelin (İsviçre) ve Frishberg & Partners (Ukrayna) gibi çeşitli firmalar da Avrupa Finansal Koalisyonu’na destek sağlıyor.