Merhaba arkadaşlar,
çalıştığım vida fabrikasındaki sementasyon fırınında son 3 aydır hep aynı sıkıntıyı yaşıyoruz ve bir türlü önlem alamadık. öncelikle fırın ve çalışma prensibi hakkında birkaç bilgi vereyim.
atmosfer kontrollü bir gaz sementasyonu işlemini kullanıyoruz. kullandığımız gazlar propan ve amonyak. ortam sıcaklığı ortalama 900-950 C. sistem kapalı devre çalıştığı için dışarıdan herhangi bir gaz giriş çıkışı olmamaktadır.
probleme gelecek olursak, fırını kapattıktan sonra temizlik ve bakımını yapacağımız zaman son 3 aydır propan gazını ortama beslediğimiz noktadan itibaren taşlaşmış bir kurum tabakası karşımıza çıkıyor. her seferinde kütleyi kırıp temizliyoruz. çözüm olarak gaz çıkışını tek bir nokta değil de birkaç noktadan çıkış olsun diye boruda birkaç delik açıp gaz yoğunluğunu ortama homojen olarak dağıtmaya çalıştım. ancak bu kez de delikler kapandı. propan gazı debisini bir miktar daha düşürdüm, ortama beslenen çeliğin ortamda kalma süresini %10-20 arasında artırdım ancak yine olmadı. makine yaklaşık 1990 yapımı. artık üretimi yapılmıyor. oyüzden üretici firmaya da soramıyoruz. bu konuda fikir ve çözüm verebilecek kimse varsa çok sevinirim.