3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Administratör Ahmet EFE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.09.2006
    Mesajlar
    1.571
    Konular
    258
    Bölümü
    Makine
    Cinsiyet
    Erkek
    Tecrübe Puanı
    10

    CNC Lazer Tezgahları -Makale

    Bu makale “Tekno2000 Pazarlama ve İnşaat Tic. Ltd.Şti.” tarafından hazırlanmıştır.

    Türk sanayisinde CNC tezgahlarına olan ilgi, ihtiyaç ve bu ilginin beraberinde getirmiş olduğu yatırımlar artan bir hızla devam etmektedir. Şüphesiz ki CNC Sac işleme tezgahlarında en büyük ilgi Lazer makinalarında toplanmaktadır. Yatırım düşünen firmaların yatırım aşamasına geldikten ve üretici firmalarla görüştükten sonra , ‘’ hangi model tezgahı hangi markadan seçmem lazım? ‘’ sorusuna cevap verirken maalesef üretici firmaların arasında giderek artan rekabetin de etkisi ile ya en ucuz (önemli opsiyonları eksik) yada ikinci el lazer makinelerini tercih etmektedirler.Türkiye’de ikinci el lazer makine oranının birinci ele göre çok olmasının da tek sebebi budur. Bundan dolayı TEKNO 2000 olarak, yatırım düşünen tüm sanayicileri yatırımla ilgili bilinçlendirmek, yatırım aşamasında nelerle karşılaşacağını ve mümessilliğini yaptığımız LVD firmasının Lazer makineleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.Gelin şimdi hep beraber bir zaman tüneline girelim ve profesyonel bir CNC Sac işleme tezgahı almayı düşünen bir sanayicinin bu tünelde nelerle karşılaşabileceğine bir göz atalım.

    CNC Lazer Tezgahı Almayı Düşünüyorum, Nelerle Karşılaşacağım Bilmiyorum?
    Eğer profesyonel anlamda bir CNC sac işleme makinesi almayı düşünüyorsanız zor ama bir o kadar da doğru bir yolun içine girmiş bulunuyorsunuz. İyi bir yatırım yapabilmek için birinci şart yatırım yapacağımız lazer makinesinin çalışma prensiblerini ve kurulduktan sonra nelere ihtiyaç duyacağının çok iyi bilinmesi gerekir.

    Lazer Nedir? Ne Tür Gereksinimleri Vardır?
    Karbondioksit lazer tezgahlarında lazer, karbondioksit gazına elektrik akımı verilerek oluşturulur. Bunun yanında kullanılan azot ve helyum gazı düşük verimde olan karbondioksit lazerine eklenerek verim %30 artırılmaktadır.Lazer ışını tezgahın rezonatör bölümünde cam tüpler içinde 10 m’ye yakın bir mesafe ilerler. Bu tüplerden gaz geçerken iki ucu arasından elektrik akımı verilerek lazer ışını oluşturulur. Lazerin bir ışın olması sebebiyle aynalar sayesinde yönleri değiştirilebilmektedir. En son olarak lazer ışını aynalar vasıtası ile kesme kafasına gelmekte burada kesme işlemi yapılmaktadır. Endüstriyel lazerlerin birçoğunda, lazer ışınının oluşabilmesi için özel gazların kullanılması gereklidir. Gazın kalitesi ve seçimi, lazerin güvenilirliğini ve işlemin verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Lazer gazları genellikle, yüksek saflıkta özel gazlardır. Lazer gazları, makineye ayrı ayrı tüplerde ya da önceden belli oranlarda karıştırılmış tek tüpten verilmektedir. Bu ön karıştırma ya da gazların ayrı tüplerde verilmesindeki işlem parametreleri (gaz debisi, basınç saflığı vb.) her lazer makinesi üreticisi tarafından belirlenir ve o şartlarda makineye verilir. Lazer tezgahının yerleşim planı ve yüklemenin uygun yapılması çok önemlidir. Lazer tezgahının en yüksek verimle çalışabilmesi için kullanılan sac malzemelerin iyi kalitede olması gerekmektedir. Paslı ya da düzgün olmayan çarpık malzemeler kesme kalitesini düşürmektedir, Sac üzerine yerleştirilen parçalar arası mesafe en az sac kalınlığı kadar olmalıdır. Lazer tezgahını kullanmak için, tezgahın yapısını ve özelliklerini iyi anlamak gerekir.Sahip olduğu rezonatör markasından ve bu rezonatörün size getireceği bakım ve gaz maliyetlerinden, Kesilecek malzemenin tezgahın üzerine konulmasından ve kesilen parçaların alınmasına kadar geçen işlemler iyi takip edilmelidir. Ayrıca Programlama yapabilmek için tezgaha ait programın iyi bilinmesi gerekmektedir.İyi bir çizim programı bilgisi ile programlama çok daha kolay gerçekleştirilebilir.Diğer bir gerçekte şu ki eğer elektrik voltajlarınızda bir probleminiz varsa mutlaka seçmiş olduğunuz makine gücünü karşılayabilecek bir Regülatör veya UPS’e ve sahip değilseniz üretici firmanın belirttiği özelliklerde bir kompresöre ihtiyaç duyabilirsiniz. Her ne kadar bunlar size ek bir maliyet getirseler de unutulmamalı ki lazer tezgahınızın ihtiyaçlarını ne kadar iyi karşılarsanız o da size o kadar sorunsuz ve zahmetsiz iş verecektir.

    Bu aşamaya kadar çok fazla ayrıntıya girmeden ama bizce önemli olduğuna inandığımız lazerin çalışma prensibi ve gereksinimlerinden bahsettik.Artık almayı düşündüğümüz Lazer makinesinin çalışma prensibi ve gereksinimleri hakkında bilgimiz olduğuna göre , lazer tezgahını seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir, bunların üzerine de konuşalım.

    -Seçim yaparken nelere dikkat etmem lazım?
    1-Teknik üstünlükleri nelerdir?
    2-Çalışma maliyetleri nelerdir ?
    3-Makineyi satınalma maliyeti nedir?
    4-Tezgahın Türkiye mümessilinin bana vereceği servis yeterli olacak mı?

    1- Lazerle neler yapacağınız çok önemlidir.Öncelikle gerçekten bir Lazer tezgahına ihtiyacınız var mı? Sadece sahip olduğunuz kendi işinizi mi yapacaksınız? Yoksa fason mu çalışacaksınız? Sac kalınlıklarınız ve sac ebatlarınız nelerdir. Bu ve bunun gibi sorulara cevap bulduktan sonra makinemizin gücünü ve boyutunu belirleyebilir ve daha sonra tüm firmalarla aynı kapasitede ki makinelerin teknik özellikleri üzerinde konuşabilirsiniz. Şüphesiz ki karar için ihtiyacımıza göre teknik özellikleri üstün olan makine birinci tercih olacaktır fakat alım için tek şart olmayacaktır.

    2-Seçmiş olduğumuz ve diğerlerine göre daha üstün olan lazer tezgahımızın çalışma maliyetleri neler olacak.Lazer makinelerinde çalışma maliyetini etkileyen bir çok faktör vardır. Örneğin lazer tüpü bunlardan biridir. Lazer gaz tüpü DC LAZER olan 4kw gücündeki bir tezgahın saatteki gaz sarfiyatı 66 lt iken, Lazer gaz tüpü RF LAZER olan 4 kw gücündeki bir tezgahın saatteki gaz sarfiyatı 20 lt olabiliyor aynı zamanda GE FANUC RF LAZER kullanan 4 kw gücündeki bir tezgahın saatteki gaz sarfiyatı 10 lt olabilmektedir. Ayrıca makinenizin kalınlıklara göre kesme maliyeti ve hangi saatlerde bakıma ihtiyacı olduğu bakım zamanında ki değişecek parçaların neler olduğu ve servisi ile beraber maliyetinin ne olduğu size kapsamlı bir biçimde çalışma maliyetini çıkaracaktır. Çalışma maliyetinin çok veya az oluşu mutlaka birinci madde’deki kararınızı ya kuvvetlendirecek yada zayıflatacaktır.

    3- Seçmiş olduğumuz aynı kapasitede ki makinelerin satınalma fiyatlarının ( Aynı kapasitede ki makineler ile karşılaştırmak şartı ile ) yüksek veya uygun olması ilk iki madde de ki kararımızı ya güçlendirecek yada zayıflatacaktır.

    4-Tüm bu aşamaları geçtikten sonra profesyonel anlamda çalışan firmaların oranlarının aşağı yukarı hep aynı olduğunu göreceksiniz. Belki de karar vermede en önemli olarak gördüğümüz satışın sonlandığı veya devam ettiği madde SATIŞ SONRASI SERVİS.

    Aslında satış sonrası servis en önemli bir o kadar da öğrenilmesi en kolay madde. Biz buna iki firmanın ticari anlamda evliliği diyoruz.Bu evliliğin uzun süreli ve sorunsuz olması sadece sizin iyi bir analiz yapmanıza bağlıdır. Tek yapmanız gereken karar vermeden önce kararınıza yakın bulduğunuz firmanın satış sonrası servisinin nasıl olduğu servis ücretlerinin uygunluğu sorunlara yaklaşımını ,insan ilişkilerini, firmadan değil firmanın tüm referans listesindeki müşterilerinden öğrenmektir.O zaman kendinizi daha rahat hissedecek ve hiç kimsenin söylediğinden etkilenmeyeceksiniz. Ve unutulmamalı ki aileler arasında olduğu gibi firmaların arasında da sorunlar yaşanabilir önemli olan sorunlara yaklaşım ve kısa sürede çözümdür.

    Şimdi tüm bu aşamalardan sonra firma sayısını bire veya ikiye indirme şansımız var.Eğer iki firma kaldıysa fiyatı iyi olan kazanacaktır. Bir firmaya karar verdiysek zaten sorun yok demektir. Daha sonra genelde çoğu firmanın finans kısmını leasing ile çözdüğünü düşünürsek leasing çıkarma işlemleriniz başlayacaktır. Tüm leasing firmaları belli bir peşinat ve ipotek ile leasing vermektedirler. Bazı firmalarda bu iş çok kısa sürerken bazı firmalarda biraz zaman almaktadır. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi devam etti. Biz artık tam yatırım aşamalarını bitirdiğimizi düşünürken aslında her şeyin yeniden başladığını göreceğimiz yeni gelişmelerle karşılaşacağız. Elediğinizi düşündüğünüz diğer firmalar sizi ziyaret etmeye devam edecekler ve bu ziyaretlerinde son kozlarını kullanarak ya sizi ikinci el makinelere yönlendirmeye çalışacaklar yada karar kıldığınız firmayı kötüleyerek belki de yalan atıflarda bulunarak kafanızı karıştıracaklar ve inanın bunda da başarılı olacaklardır. Belki de her şeye tekrar baştan başlayacak yada çok gerekli değil ise yatırımınızı erteleyecek veya vazgeçeceksiniz.Bu bölüm genellikle sonlarda olmakla beraber daha erkende karşılaşmak mümkündür.Tekno 2000 olarak bu tür olayların sektörümüzü bulandırdığını ve görevimizin ortalığı bulandırmak değil müşterimizi en doğru yatırıma yönlendirmek olduğunu sektörümüzdeki bazı firmalara hatırlatırız.

    Şimdi LVD Lazer tezgahlarını uzun yıllardan beri üretmesine rağmen neden Türkiye’deki sayısının diğer firmalara göre daha az olduğunu yada bu teknolojiye Tekno 2000 olarak neden geç girdiğimizden bahsetmek istiyorum.

    Uzun yıllar boyunca abkant, panç, makas ve plazma konularında Türk sanayisine hizmet verdik ve hizmetimiz sonucunda 250 civarında müşteri portföyü oluşturduk, bu teknolojiye yıllar önce girmek istememize rağmen Lazer teknolojisinin Abkant, panç, plazma teknolojilerinden farklı olması uzun süreli bir alt yapıya, eğitime ve yeni bir ekibe ihtiyaç duymasından dolayı o yıllarda buna tam anlamı ile hazır olmadığımızı ve sanayide sahip olduğumuz saygınlığı bozmamak için girmeme kararı aldık. Geçtiğimiz yıl bununla ilgili tüm problemlerimizi ve alt yapı çalışmalarını bitirerek LVD lazer satışlarına başladık bir yıllık süre içerisinde sattığımız lazer tezgahlarının sayısını zamanla oranladığımız zaman çok başarılı olduğumuzu gördük ve aynı zamanda Türk sanayisini LVD lazer tezgahları ile tanıştırarak, sektörümüzde Lazer tezgahı seçeneklerinin artmasını sağlayarak müşterinin doğru makineyi seçme şansını artırdık.


    LinkedIn Profile: http://www.linkedin.com/profile/view?id=84138498

    Muhendisim.Org Owner
    Please feel free to contact...

  2. #2
    Junior Member kron - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28.12.2007
    Mesajlar
    2
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: CNC Lazer Tezgahları -Makale

    thanks

  3. #3
    Junior Member kehre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    30.01.2008
    Mesajlar
    4
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: CNC Lazer Tezgahları -Makale

    teşekkür ederim..

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •