3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Senior Member aĞıR aBLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.08.2009
    Yaş
    38
    Mesajlar
    253
    Konular
    101
    Tecrübe Puanı
    0

    Dicle Üniversitesi

    Tarihçe:

    18 Aralik 1966 tarihinde Ankara Tıp Fakültesi bünyesinde ögretime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi ile 21.11.1973 tarihinde Diyarbakir'da kurulan Fen Bilimleri Fakültesi, bu günkü Dicle Üniversitesinin oluşmasında temel teşkil etmistir. Önceleri Diyarbakır Üniversitesi olarak faaliyet gösteren Üniversitemiz bünyesinde 1976 yılında Dış Hekimliği Fakültesi, 1981 yılında da Şanlıurfa Ziraat Fakültesi kurularak hizmete girmistir. 2547 sayili Yüksekögretim Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra 20.7.1982 tarihinde çikartilan 41 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 32. maddesi uyarinca Diyarbakır Üniversitesinin adı Dicle Üniversitesi olarak değistirilmiştir. Aynı Kanun Hükmünde Kararnameyle Hukuk Fakültesi ile Mühendislik-Mimarlik Fakültesi kurulmuş ve Milli Egitim Bakanlığından devralınan Yüksekokullar Dicle Üniversitesine bağlanmıştır. Dicle Üniversitesi bünyesinde daha sonra 1988-1989 ögretim yılında Mardin Meslek Yüksekokulu, 1990-1991 ögretim yilinda Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 ögretim yılında da Atatürk Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hizmete girmistir. Hizmete giren bu birimlere ilave olarak Şırnak, Bismil, Batman ve Çermik'te birer Meslek Yüksekokulunun daha kurulmasi uygun görülmüstür.11.7.1992 tarih ve 21281 sayili Resmi Gazetede yayinlanan 3837 sayili kanunla yapılan değişiklikle Şanlıurfa Ziraat Fakültesi ve Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Harran Üniversitesine bağlanmis ve Üniversitemiz bünyesinde Veteriner Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Ziraat Fakültesi adı altında üç yeni Fakültenin kurulmasi kararlaştırılmıştır. Sözkonusu Fakültelerle birlikte Bismil Meslek Yüksekokulu, Çermik Meslek Yüksekokulu ve Batman Sağlik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 1993-1994 ögretim yilinda, Şırnak Meslek Yüksekokulu ise 1995-1996 ögretim yilinda hizmete girmistir. Mevcut Fakülte ve Yüksekokullarimiza ilave olarak Ergani Ve Çüngüs'te birer meslek yüksekokulu, Diyarbakir Siirt ve Mardin'de birer Saglik Yüksekokulunun ögretime açilmasi için baslatilan çalismalar sonuçlanmis olup,1997-98 ögretim yilinda hizmete girmislerdir. Ayrica Üniversitemize bağlı olarak Batman'da Teknik Egitim Fakültesi, Diyarbakir'da Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu ile Sivil Havacilik Yüksekokulu kurulmus olup, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu 1998-1999 ögretim yılında hizmete girmiştir. Üniversitemiz bünyesinde bugün 10 Fakülte, 8 Meslek Yüksekokulu, 2 Yüksekokul, 3 Enstitü , 9 Uygulama ve Araştırma Merkezi, Devlet Konservatuvarı ile 1 Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer almaktadir.

  2. #2
    Senior Member aĞıR aBLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.08.2009
    Yaş
    38
    Mesajlar
    253
    Konular
    101
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Dicle Üniversitesi

    SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
    Üniversiteleri gerek ögretim elemanlari gerekse ögrenciler açisindan çekici kilan önemli unsurlardan biri de, mensuplara sunulan sosyal, kültürel ve sportif faaliyet ve olanaklardir. Kampus hayatinin daha da renklenmesini saglayan ve çogu üniversitemizde birer "ilk" olan faaliyetler gerçeklestirilmistir.
    Daha önceleri düzensiz ve ayri ayri yapilan, bazi fakülte ve yüksek okullarda ise hiç yapilmayan Mezuniyet Törenleri, birlestirilerek merkezi olarak yapilmaya baslanmis, böylece mezuniyet törenlerinin gerek ögrenci ve aileleri, gerekse üniversitemiz açisindan daha anlamli ve daha görkemli geçmesi saglanmistir. Bu törenlerde derece ile mezun olan ögrencilere ve ayrica gerek bilimsel gerekse sosyal, kültürel ve sportif içerikli çesitli yarismalarda dereceye giren ögrencilerimize ödüller verilmis, ögrenciler tesvik edilmistir.
    Ögrencilerimiz, kendilerine saglanan destek ve olanaklarla sosyal, kültürel ve sportif alanlarda basarili etkinlikler sergilemislerdir.
    Sosyal ve Kültürel Faaliyetler :

    TİYATRO:
    Üniversitemiz öğrencileri tarafından kurulan Dicle Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (DÜNİT), amatörce çalışmalar yapmaktadır. Her yıl iki eser sahneye konulmaktadır. Hazırlanan bu oyunlar halka ve öğrencilere sergilenmektedir. 27 Mayıs 2005 tarihlerinde Devlet Tiyatrosu Salonunda hazırlamış oldukları "KEŞANLI ALİ DESTANI" adlı oyunu sahnelemişlerdir.
    FOLKLOR:
    Üniversitemiz öğrencilerinin en fazla ilgi duydukları kültürel çalışmalardan birisi de halk oyunlarıdır. Her yıl tüm fakülte ve yüksekokullarımızın katılımı ile folklor şölenleri yapılmakta ve Üniversitelerarası yarışmalara katılmaktadırlar.
    29-30 Nisan 2005 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde yapılan üniversiteler arası halk oyunları yarışmasına Üniversitemiz iki dalda ve iki ekiple katılmış, artistik dalda grup birincisi olmuş ve Bodrum'da yapılacak halk oyunları Türkiye Birinciliği yarışmasına katılmaya hak kazanmıştır. 12-13 Mayıs 2005 Tarihinde Bodrum'da yapılan Türkiye Üniversiteler arası halk oyunları yarışmasında artistik dalda Türkiye Birincisi olmuştur.

    MÜZİK:
    Üniversitemiz diğer faaliyetlerinin yanında müzik çalışmalarına oldukça önem vermektedir. SKS Daire Başkanlığına bağlı olarak öğrenci ve personelden oluşan Türk Sanat Müziği Korosu ve Türk Halk Müziği Korosu her yıl çeşitli tarihlerde yapılan etkinliklerde konserler vermektedir.
    Yapılan bazı faaliyetlerden örnek vermek gerekirse;
    2002-2003 Öğretim yılından itibaren müzik faaliyetleri Üniversitemiz bünyesinde açılan Devlet Konservatuarı tarafından yürütülmektedir.
    Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisinin girişimleri ve Avusturya Liseliler Vakfı'nin katkıları ile kurulan ve 17-25 yaşları arasındaki gençlerden olusan "European Voices İstanbul Korosu" Hint asıllı Avusturyali şef Vijay Upathyaya yönetiminde Avusturya ve Türk Halk Şarkılarından oluşan konser verdi.
    Fanta Gençlik Festivali kapsaminda Nil Karaibrahim,Teoman, Şebnem Ferah konseri Üniversitemiz Stadında verildi.
    Manga konseri Üniversitemiz Kapalı Spor Salonunda verildi.
    En son 28-Mart 2005 tarihinde Konservatuar öğrencileri ile beraber Acapella Konseri ile 11 Mayıs 2005 tarihinde de Türk Halk Müziği Konseri, saz eserleri konserlerini sayabiliriz.

    RESİM VE FOTOĞRAF ÇALIŞMALARI:
    Üniversitemiz öğrencilerinin hazırlamış oldukları resim, seramik ve fotoğraf çalışmaları çeşitli tarihlerde Dağkapı Güzel Sanatlar Galerisinde sergilenmiştir.
    02-05 Mayıs 2005 Tarihinde Üniversitemize bağlı Ergani Meslek Yüksekokulu ile Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu resim ve seramik sergisi Ergani'de açılmıştır.

    SPOR TESİSLERİ VE ETKİNLİKLERİ
    Üniversitemiz bünyesinde tüm fakülte ve yüksek okulların katılımı sağlanarak futbol, basketbol ve voleybol karşılaşmaları düzenlenmektedir. 22-31 Mart 2005 tarihlerinde voleybol, 31 Mart ile 13 Nisan 2005 tarihleri arasında basketbol, 14-26 Nisan 2005 tarihleri arasında da futbol turnuvaları yapılmış; kazanan Fakülte ve Yüksekokullara ödülleri verilmiştir. Yukarıdaki branşların dışında, Güreş, Judo, Masa Tenisi, Kros, Atletizm dallarında ekipler oluşturulmuş ve Üniversiteler arası yarışmalara katılmaları sağlanmış olup çeşitli tarihlerde bu dallarda Üniversitemiz dereceye girmiştir.

    BASKETBOL :
    Üniversitemiz Bayan Basketbol Takımı 13-17 Aralık 2004 tarihlerinde Malatya'da yapılan Üniversiteler arası Bayanlar basketbol C kategorisindeki müsabakalara katılmış ve grubunda birinci olmuştur. 07-11 Mart 2005 tarihlerinde de Ankara'da yapılan grup birincileri yarışmalarında başarılı olup 1. ligde oynamaya hak kazanmıştır.
    Üniversitemiz Erkek Basketbol Takımı 07-11 Mart 2005 tarihleri arasında Konya Selçuk Üniversitesinde yapılan Üniversiteler arası erkek basketbol müsabakalarında tüm rakiplerini yenerek süper lige terfi müsabakalarına katılma hakkı kazanmış ve yapılan yarışmalarda grubundan 3. olmuştur.

    GÜREŞ:
    05-09 Mayıs 2005 tarihlerinde Sinop'ta yapılan Üniversiteler arası Türkiye Güreş Şampiyonasında bayan takımımız Türkiye ikincisi, erkek takımımız ise Türkiye altıncısı olmuştur. Yine 21 Mart 2005 Osmaniye'de yapılan Türkiye gençler bayan güreş müsabakalarında Üniversitemiz bir birincilik ve bir de ikincilik almıştır

    HENTBOL:
    Üniversitemiz bayan ve erkek hentbol takımı mevcuttur. Bayan Hentbol Takımımız, Elazığ Fırat Üniversitesinde 21-25 Mart 2005 tarihlerinde yapılan Üniversiteler arası müsabakalarda grup ikincisi olarak süper lige terfi müsabakalarına hak kazanmıştır. 25-29 Nisan 2005 tarihleri arasında Sivas'ta yapılan süper lige terfi müsabakalarında başarılı olmuş ve süper lige terfi etmiştir.

    VOLEYBOL:
    Üniversitemiz Erkek Voleybol Takımı 28 Mart-1 Nisan 2005 tarihlerinde Adana'da yapılan Üniversiteler arası B grubu voleybol müsabakalarına katılmış ve grup birincisi olmuştur. Bu nedenle A grubu terfi müsabakalarına katılmaya hak kazanmış ve yapılan müsabakalar sonunda süper lige terfi müsabakalarına katılmaya hak kazanmıştır.

    ATLETİZM:
    Üniversitemiz Atletizm Takımı 9 Nisan 2005 tarihlerinde Kütahya'da yapılan Üniversiteler arası Türkiye birinciliği yarışmasında takım halinde Türkiye ikincisi olmuş ve bir atletimiz milli takıma seçilmiştir.
    21 Mayıs 2005 tarihinde Macaristan'ın Miskale şehrinde yapılan yarışmalarda Üniversitemiz takımı antrenörü Abdulkadir ÖZ milli takımımızın başkanı olarak bu yarışmalara katılmıştır.
    26 Haziran 2005 tarihinde Bursa'da yapılan seçmelerde Üniversitemiz öğrencisi Adem PEKDOĞAN Avusturya'da yapılacak dünya dağ koşusu yarışmasına katılmak üzere milli takıma seçilmiştir.

    CİMNASTİK:
    29 Nisan-1 Mayıs 2005 tarihleri arasında Marmara Üniversitesinde yapılan Türkiye jimnastik birinciliği yarışmasına katılan Üniversitemiz takımı, takım halinde Türkiye üçüncüsü olmuştur.

    TEKWAN-DO:
    12-14 Mayıs 2005 tarihleri arasında Kayseri'de yapılan Üniversiteler arası Türkiye Taekwon-do yarışmasına Üniversitemiz takımı katılmış ve bu yarışmada öğrencimiz Ahmet PEKDOĞAN Türkiye üçüncüsü olmuştur. Adı gecen öğrencimiz Ağustos 2005 tarihlerinde düzenlenecek olan Üniversiteler arası Olimpiyat yarışmasına katılacaktır.

    MASA TENİSİ:
    10-13 Mart 2005 tarihleri arasında Adana Çukurova Üniversitesinde yapılan Üniversiteler arası bay ve bayan masa tenisi müsabakalarına Üniversitemiz bay ve bayan takımı ile katılmıştır.

    BİLEK GÜREŞİ:
    04-06 2005 tarihinde Bolu'da yapılan Üniversiteler arası Türkiye birinciliği bilek güreşi yarışmasına Üniversitemizde katılmıştır.

    BOKS:
    03-06 Mart 2005 tarihlerinde Kayseri'de yapılan gençler dünya boks yarışmasına Üniversitemizden bir öğrenci katılmış ve dünya ikincisi olmuştur.
    TENİS:
    18-21 Nisan 2005 Tarihleri arasında Mersin'de yapılan Üniversiteler arası tenis müsabakalarına Üniversitemizin bay ve bayan tenis takımı katılmıştır.

    ÖĞRENCİ DESTEK HİZMETLERİ
    BARINMA HİZMETLERİ
    Üniversitemize bağlı Fakülte ve Yüksekokullarda okuyan öğrencilerin barınma sorunu bulunmamaktadır. Üniversitemizin sorumluluk alanına giren yerleşim birimlerinde, halen işletmeciliği Kredi ve Yurtlar Kurumu Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nce yürütülen 4 ilde toplam 3914 kapasiteye sahip 5 yurt bulunmaktadır. Öğrencilerimizin çoğu Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen bu yurtlarda barınmaktadır. Sadece Çermik, Bismil ve Şırnak Meslek Yüksekokullarında öğrenim gören öğrenciler Üniversitemize ait birimlerde kalmaktadırlar. Ayrıca Diyarbakır merkezde özel öğrenci yurtları da bulunmakta ve hizmet vermektedirler.

    BESLENME HİZMETLERİ
    Üniversitemiz kampüsünde öğrencilere iki katlı öğrenci kafeteryasında 3500, Eğitim Fakültesi Dekanlığı bünyesinde bulunan yemekhanede de 500 öğrenci, olmak üzere toplam 4000 öğrenciye öğle yemeği hizmeti verilmektedir. Taşrada bulunan Siirt, Batman, Mardin ve Şirnak illeri ile Çermik, Ergani ve Bismil'de öğrenim gören öğrencilere Fakülte ve Yüksekokulların tayin etmiş oldukları komisyonlar tarafından öğle yemekleri verilmekte, bazı yerlerde ise kahvaltı ve akşam yemekleri okul idaresi ve kredi yurtlar kurumu ile birlikte verilmektedir.

    SAĞLIK HİZMETLERİ
    Üniversitemizin en önemli toplum hizmetlerinden olması ve hepimizi yakından ilgilendirmesi nedeni ile üzerinde en ciddi durulan konulardan biri sağlık hizmetleri olmuştur.

    ULAŞIM
    Üniversitemiz kampüsü şehir merkezine yakındır. ( Dağkapı 2 km , Ofis 3 km ) Minibüs, Özel Halk Otobüsü hemen bütün yurtların önünden geçerek kampüse gelmektedir. Kampüs içinde saat başı fakülteler arası ring servisler vardır. Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu kampüs içerisinde ve fakültelere yürüme mesafesindedir.



    Kampüs içinde Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası şubeleri ile bu bankaların ATM hizmeti veren bankamatik kulübeleri bulunmaktadır. Tıp Fakültesi binası içinde PTT şubesi vardır. Ayrıca Garanti Bankası da Kasım 2005'te Kampüs içinde bir şube ve ATM hizmeti veren bankamatik kulübeleri ile hizmete girmiştir.

    ÖĞRENCİLER İÇİN İŞ İMKANLARI
    Üniversitemiz Öğrencilerine kısmi zamanlı iş imkanı sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz ders dışı zamanlarında Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı birimlerinde ücretli çalışmaktadırlar.

    DİĞER KAMPÜS HİZMETLERİ
    Üniversitemiz kampüsünde öğrencilerimiz okullardaki kantinlerden yararlandıkları gibi internet evi, halı saha tesisleri ve lokantalar da hizmet vermektedir. Öğrencilerimiz açık ve kapalı spor tesislerinden (Spor Salonu, açık voleybol, basketbol futbol sahaları ve tenis kortu) faydalanmaktadırlar.
    Merkez kütüphanede öğrencilerin yararlandığı internete bağlı bilgisayarlar mevcuttur. İnternet evinde de uygun fiyatlarla internet hizmetinden yararlanmaktadırlar.

  3. #3
    Senior Member aĞıR aBLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.08.2009
    Yaş
    38
    Mesajlar
    253
    Konular
    101
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Dicle Üniversitesi

    FAKÜLTELER
    Tıp Fakültesi
    Fen - Edebiyat Fakültesi
    Diş Hekimliği Fakültesi
    Hukuk Fakültesi
    Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi
    Mühendislik Mimarlik Fakültesi
    Veteriner Fakültesi
    Ziraat Fakültesi
    İlahiyat Fakültesi
    İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    YÜKSEKOKULLAR
    Atatürk Saglik Yüksekokulu
    Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu

    MESLEK YÜKSEKOKULLARI
    Diyarbakir Meslek Yüksekokulu
    Bismil Meslek Yüksekokulu
    Çermik Meslek Yüksekokulu
    Cüngüs Meslek Yüksekokulu
    Ergani Meslek Yüksekokulu
    Sirnak Meslek Yüksekokulu
    Cizre Meslek Yüksekokulu
    Atatürk Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
    DEVLET KONSERVATUARI
    Devlet Konservatuarı

    ENSTİTÜLER
    Saglik Bilimleri Enstitüsü
    Fen Bilimleri Enstitüsü
    Sosyal Bilimler Enstitüsü

    ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
    Atatürk Ilke ve Inklap Tarihi Uyg. Ars. Merkezi
    Çevre Sorunlari Uyg. Ars. Merkezi
    G.A.P. Uyg. Ars. Merkezi
    Günes Enerjisi Uyg. Ars. Merkezi
    Karaciger Hastaliklari Uyg. Ars. Merkezi
    Psikolojik ve Sosyal Danisma Uyg. Ars. Merkezi
    Saglik Bilimleri Uyg. Ars. Merkezi[DUSAM]
    Yabanci Diller Ögretimi Uyg. Ars. Merkezi
    Doğal Afetleri Ars. ve İnceleme Merkezi

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •