7 sonuçtan 1 ile 7 arası
  1. #1
    Senior Member daredewil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.11.2009
    Yaş
    32
    Mesajlar
    134
    Konular
    34
    Tecrübe Puanı
    0

    TÜRKÇEMİZ YOK OLUYOR..

    21.yüzyıla girdiğimiz şu günlerde elimizdeki değerlerin en önemlilerinden biri olan Türkçe nin nasıl çürüdüğünü hepimiz görüyoruz.Görüyoruz ama bunun için bir şey yapıyor muyuz? Hayır.

    Mustafa Kemal Atatürk ün 1 Kasım 1928 yılında Arapça yı kaldırıp yerine Latin harflerinden oluşan Türk Alfabesini getirdiğini biliyoruz.Bu devrim Türkiye nin gelişmesi ve dünyaya ayak uydurması adına yapılmış en büyük hareketlerden biridir.Burada düzeltmemiz gereken bir şey vardır.O da "alfabe" kelimesinin bile nasıl dilimizde yer bulduğudur.Alfabe alfa ve beta ile başlayan lisanı temsil eder.Bizim kullanmamız gereken ise "abece" dir.Çünkü bizim dilimiz a,b ve c harfleri ile başlıyor.

    Günümüzde artık Türkçe öylesine yozlaşmış ki artık insanlar aralarında konuşurken "ok" "yes" gibi kavramları kendi dillerinde sanmaya başlamışlar.Bir ulusu kontrol altına almanın veya yok etmenin silah kuvveti hariç en etkili yolu kültürünü bozmaktır.Oktay Sinanoğlu bir kitabında batı uluslarının Türkiye deki oyunları arasında en önemlisinin Türkçe ye saldırı olduğunu belirtmiştir.Bu görüş kanımca yüzde yüz doğrudur.

    Öyle bir hale geldik ki insanımız artık yabancı dille anlaşmayı övünç sanıyor.İnsanlar kurdukları cümlelerde bazen tamamen İngilizce kelimelerle bazen de Türkçe kelimeler arasına İngilizce serpiştirerek konuşmayı tercih ediyorlar.Bu durumdan da hiç rahatsız olmamaları nasıl bir durumda olduğumuzu gözler önüne seriyor.

    Dilimizin kurallarını hiçe sayan konuşma tarzları sergileyen insanların yeri geldiğinde büyük milliyetçi oldukları gözlerden kaçmayan trajikomik bir durum.Kendileri ile çelişkiye düşen ama bunu onlara söylemedikçe asla farkına varamayan insanlar var. Türkçe yi basit ve sıradan bir dil gibi yorumlayan bu kişilerin kendilerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak nitelemeleri açıkçası üzücü bir durum.

    Türkiye Cumhuriyeti nin resmi dili Türkçe dir ve bu ülkede yaşayan insanların da kendi dillerini özenle korumaları gereklidir.Eminim ki bir çoğu anayasada yer alan bu maddenin kaldırılmasından rahatsız duymayacaklardır.Böyle düşünmemin sebebi ise Türkçe yi kullanış biçimlerinden başka bir şey değildir.

    Türkçe kullanımında yapılan hataların en başlıcaları bağlaçların yanlış kullanımıdır."de" "ki" bağlaç ve ekleri bilhassa en yanlış kullanılanlardır.Bir diğer olumsuzluk da İngilizce kelimeleri cümlelerinin arasına serpiştirmektir."yes geliyorum" veya "ok" gibi artık kendi dilimizde bir kelime olduklarına bile inanmak üzere olduğumuz bu tür kullanımlarla sıkça karşılaşmaktayız.Bir diğer karşılaştığımız şey de kelimeleri değiştirerek kullanımdır.Sonu z ile biten kelimeleri s ile kullanmak,ı veya i harfleri yerine 1 sayısını koymak,v yerine w kullanmak gibi.

    Bu tür kullanımlarda kişinin savunması ise kurduğu cümle kadar komik ve düşündürücüdür:

    "Öyle alıştım"

    Aslında bu konu hakkında konuşacak pek çok şey vardır fakat konunun aslı "Türkçe nin yok oluyor olmasıdır".Atatürk ün "Ne mutlu Türküm diyene" sözü eksik biliniyor.Doğrusu "Türk demek Türkçe demektir ne mutlu Türküm diyene" dir.

    Arkadaşlar yazıyı bi sitede okudum,çok beğendim ve paylaşmak istedim.Hepimiz dilimize sahip çıkalım.
    tüM y0llaRı yüRüdüM ßen ßaNa göRe değ!l kaLdırıM içiMde ya$ayaN ölü ç0cukLaRı küRtajLa aLdıRıN !!..

  2. #2
    Üye sozen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.05.2009
    Mesajlar
    117
    Konular
    11
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: TÜRKÇEMİZ YOK OLUYOR..

    Teşekkürler.

    Tarihte diline en az önem veren toplumlardan biriyiz malesef. TDK'nın sözlüğüne şöyle bir göz atarsanız; çoğunluk farsça-arapça-fransızca ve ingilizce kökenli kelimeler.

    Bunun sorumlusu aslında düşmanlarımız değil, sadece biziz. Bilim ve din adamları dillerini kullanabilmek için çaba sarfetmek yerine, yabancı kelimeleri çevirmeden halka anlatıyorlar.

    Örneğin,
    müslümanların ibadetine "namaz" demişler. Halbuki arapçası "salat-salah". "namaz" ise farsça. Madem bir kavramı kabul ediyorsun bari aslını al be adam ya da biraz çabayla düşün ve "tapınma, dileme, sığınma..." de şuna.
    Yine bilim adamlarımız. bypass(yangeçit), sirkülasyon(dolaşım)...gibi kelimeleri çevrimeden konuşurlarsa olacağı bu!

    Gençler de napar:

    link(ilişim,bağlantı), download(indirme), upload(yükleme), fake(sahte).... ve nicelerini diline sokar...!!!

  3. #3
    Junior Member madam curie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.10.2010
    Mesajlar
    26
    Konular
    15
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: TÜRKÇEMİZ YOK OLUYOR..

    Türkçe'nin yok olması sorunun ele alınması etrafımdakileri bu konuda eleştiren biri olarak beni sevindirdi gerçekten,bu nedenle paylaşım için teşekkür ediyorum.
    Kültür,dil emperyalizmi çerçevesinde ingilizce ve diğer dillerin dilimize girmesi kabul edilemez bi durumdur ..Bu değişken bi durum olsada sonuçları açısından kalıcı ve bir ulusu yok etmeye kadar giden endişe verici boyutları vardır.
    Fransızların “benim iki vatanım var, birisi yaşadığım topraklar; ikincisi konuştuğum ana dilim” sözü sanırım çok dikkate alınması gereken bir söz..!

  4. #4
    Junior Member bossnak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.08.2010
    Mesajlar
    6
    Konular
    2
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: TÜRKÇEMİZ YOK OLUYOR..

    Kesinlikle üstünde durulması gerekilen bir konu. Bu alanda bireyler kadar devletede iş düşüyor. Herşeyden önce insanların türkçeye özendirilmesi gerekiyor. Belediye otobüslerinde kampüs yerine yerleşke yazılması, belediyelerin işletim yerlerinde exit yerine çıkış yazılması gibi.

  5. #5
    Senior Member daredewil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.11.2009
    Yaş
    32
    Mesajlar
    134
    Konular
    34
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: TÜRKÇEMİZ YOK OLUYOR..

    Boşşnak arkadaşımıza katılıyorum.Sadece bireysel olarak düzeltemeyeceğimiz bi durum bu.Hazır yeri gelmişken bi iki mısrayı da paylaşmak istiyorum sizinle. Türk edebiyatının tanınmış şairlerinden Yahya Kemal’in “Türkçe ağzımda annemin sütüdür” diyerek yücelttiği, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ise “Türkçe’m benim ses bayrağım” diyerek hem yücelttiği hem de kutsallaştırdığı dilimize bugün gerekli özen ne yazıkki gösterilmiyor.
    tüM y0llaRı yüRüdüM ßen ßaNa göRe değ!l kaLdırıM içiMde ya$ayaN ölü ç0cukLaRı küRtajLa aLdıRıN !!..

  6. #6
    Senior Member Mosyo_B - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.03.2010
    Yaş
    39
    Mesajlar
    135
    Konular
    16
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: TÜRKÇEMİZ YOK OLUYOR..

    Baylar, bayanlar... Türkçe'nin kullanımına çok dikkat ediyorum, özellikle iş yazışmalarında... Ancak fazla da kafaya takmamak, hayatı Türkçe üzerine aforizmalar ile geçirmemek gerek... Evrensel değerlerin takipçisi olalım derim.

  7. #7
    Senior Member Mosyo_B - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.03.2010
    Yaş
    39
    Mesajlar
    135
    Konular
    16
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: TÜRKÇEMİZ YOK OLUYOR..

    Bu arada, ok ile ilgili bir sorun yok ama v yerine w koymak k yerine q yazmak daha bilimsel olarak incelenmeli, bireyin sosyokültürel yapısı gözden geçirilerek değerlendirmeler yapılmalıdır...

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •