Sayfa 1/2 12 SonSon
12 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    Administratör Ahmet EFE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.09.2006
    Mesajlar
    1.571
    Konular
    258
    Bölümü
    Makine
    Cinsiyet
    Erkek
    Tecrübe Puanı
    10

    Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ

    Bu mühendislik programında, tekstil sanayinin kullandığı tekstil hammaddelerinin özellikleri, bunların işlenmesi ile ilgili yeni yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi için çalışmalar yürütebilecek düzeyde teknik eleman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Tekstil Mühendisliği programında öğrenciler tekstil teknolojisi ve tekstil kimyası ve terbiyesi alanlarında bilgilendirilirler. Tekstil teknolojisi, iplik, dokuma, örme ve konfeksiyon, kalite kontrol konularında; tekstil kimyası ve terbiyesi ise, lif boyar madde, tekstil yardımcı madde kimyası ile baskı, apre, kimyasal tekstil, kontrol kimyası konuları ile ilgilenir.

    Lisans Eğitimi ve Süresi:

    Eğitim süresince matematik, fizik, kimya gibi temel fen dersleri; statik, malzeme, mukavemet, dinamik, elektrik makineleri, akışkanlar mekaniği, termodinamik, ısı iletimi, otomatik kontrol gibi mühendislik dersleri yanında dokumacılık esasları, tekstil kimyası, kalite kontrol, dokuma hazırlık, pamuk iplikçiliği, yün iplikçiliği desencilik gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Öğrenciler dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak izlemekte, yaz aylarında staj yapmaktadırlar. Lisans eğitimi 4 yılda tamamlanmaktadır.

    Mezunların Ünvanı ve Çalışma Alanları:

    Mezunlarına Lisans Diploması ve "Tekstil Mühendisi" ünvanı verilir.
    Gelişen tekstil sanayii, beraberinde bu alanda iyi yetişmiş teknik insan gücüne olan gereksinimi de arttırmaktadır. Tekstil Mühendisleri iş bulma sorunuyla karşılaşmamakta; hatta oldukça iyi koşullarda çalışma olanaklarına sahip bulunmaktadırlar. Tekstil Mühendisleri bu sektörde bulunan özel ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler.


    LinkedIn Profile: http://www.linkedin.com/profile/view?id=84138498

    Muhendisim.Org Owner
    Please feel free to contact...

  2. #2
    Junior Member muslumce-92 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    30.11.2008
    Mesajlar
    11
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    bu işte iyi para var diyorum

  3. #3
    Member peggy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.01.2009
    Mesajlar
    44
    Konular
    37
    Tecrübe Puanı
    0

    TEKSTİL MÜHENDİSİ

    TANIM
    Tekstil ve konfeksiyon sanayiinin kullandığı tekstil hammaddelerinin işlenmesi aşamalarında, teknik ve idari düzenlemeleri yapan, yeni yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi için çalışmalar yürüten, yeni ürünlerin tasarımını ve üretimini planlayan, üretimin ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlayan kişidir.

    GÖREVLER


    - Üretimi planlar, iş akışını düzenler, - İstenilen kalitede malın en ucuz şekilde üretilmesi için plan yapar, - Ürünün teknik, estetik, dokuma, örme ve baskı desenlerini bilgisayar yardımıyla tasarlar ve uygular, - Kullanılan makinelerin ayarlarını ve bakımını sağlar, - Ürünün kalite kontrolünü yapar, -Araştırma, geliştirme faaliyetlerini yürütür.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

    - Her çeşit elyaf, iplik, dokuma ve örme ürünleri, - İplikçilikte, dokuma ve örme kumaş üretiminde, konfeksiyonda kullanılan özel el aletleri ve yardımcı malzemeler, - İplik dokuma, örme, boya-baskı, terbiye gibi işlemlerde kullanılan çeşitli makineler, - Kalite kontrol cihaz ve aletleri, bilgisayar, kart delme makineleri.

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER


    Tekstil mühendisi olmak isteyenlerin; -Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, -Fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, - Mekanik ilişkileri görebilen, - Başkalarını yönetebilen, - Yaratıcı, kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

    Tekstil mühendisleri, dokuma endüstrisinde fabrika ve atölyelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı gürültülü olup, havada lif tozları bulunabilir. Tekstil mühendisi çalışırken tekniker, teknisyen ve işçilerle iletişim halindedir.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

    Tekstil mühendisleri tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde fabrika ve atölyelerde mühendis olarak, ayrıca tekstil üretim ve pazarlaması yapan kuruluşlarda teknik satış sorumlusu olarak çalışabilirler.

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

    Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin “Tekstil Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    İlgili bölüme liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve “Sayısal (SAY)” puan ile girilmektedir.

    EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ


    Eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; Fizik, Genel Kimya, Matematik, Isı Transferi, Otomatik Kontrol, Malzeme, Elektronik, Bilgisayar Programlama, İstatistik, Teknik Resim, Doğal Lifler, Kimyasal Lifler, İpekçilik, İplikçilik Esasları, Dokumacılık Esasları, Örme Teknolojisi, Konfeksiyon Tekniği, Tekstil Kimyası, Tekstilde Kalite Kontrol, Boya-Baskı Teknolojisi, Fabrika Organizasyonu, Tekstil Mühendisliğine Giriş gibi mesleki derslerin yanında, Tekstilde Hata-Hasar, Özel Dokumalar, Örmecilikte Bilgisayar Programlama, Tekstilde Uygulanan Baskı Yöntemleri, Yeni İplikçilik Sistemleri gibi seçmeli dersler de verilmektedir.

    MESLEKTE İLERLEME

    Tekstil mühendisleri 4 yıllık lisans eğitiminden sonra üniversitede yüksek lisans, doktora yapabilir, doçent ve profesör olabilirler. Çalıştıkları işletmelerde,kısım şefliği, imalat müdürlüğü, genel müdürlük düzeyine kadar yükselebilirler. Girişimcilik özelliği olanlar: üretim, pazarlama, temsilcilik alanlarında kendi işlerini kurabilirler.

    BENZER MESLEKLER:

    Tekstil teknikerliği, kimya mühendisliği, kimya teknikerliği, endüstri mühendisliği.

    BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

    - Yüksek öğrenimleri süresince öğrencilerin, çeşitli kurum ve kuruluşların vermiş olduğu burslardan faydalanma olanakları olabilir. Ayrıca Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağlamış olduğu öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilmeleri de söz konusudur. - Daha çok özel sektörde çalıştıklarından ücret kişinin bilgi, beceri, yetenek, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyleri gözönünde tutularak işverenle yapılacak anlaşmayla belirlenir. - Tekstil mühendisleri asgari ücretin en az 3-4 katı ücretle işe başlamaktadırlar. Kişinin durumuna ve pozisyonuna göre bu oran daha da artmaktadır.

    DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

    · İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

  4. #4
    Junior Member asil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26.06.2009
    Mesajlar
    2
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    nedersınız tekstıl onerıomusunuz
    ?

  5. #5
    Junior Member emrect - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.06.2009
    Mesajlar
    2
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    tekstil mühendisi ark yokmu hiç sitede? bu müh hakkında biraz daha bilgi almak istiyorm, okuyupda gayet rahatca iş imkanı bulabilirmiyiz?

  6. #6
    Junior Member teks.müh. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.07.2009
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    arkadaşlar ben tekstil mühendisliğinde okuyorum gaziantep üni.de ben bi öğrenci olarak hiç tavsiye etmem tekstil sektörünün durumu hepinizin malumu...bu yüzden iş imkanı yukarıda bahsedildiği kadar çok değil hatta çok kötü diyebilirim... bide ücretler asgari ücretin 3 katı denilmiş)benim tanıdığım birkaç mühendis, iyi dercede ingilizce bilen, ancak asgari ücret alabiliyor günde 12 saat çalışarak ve şartlarrr((bu yüzden yazmadan iyice düşünün tabi aileniz bu işi yapıyorsa veya yakınınız sektörün içindeyse birşey diyemem))

  7. #7
    Member peggy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.01.2009
    Mesajlar
    44
    Konular
    37
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    Ben de birkaç şey eklemek isterim bu konu ile alakalı olarak.Şu anda Türkiye'nin en iyi iplik-dokuma-terbiye fabrikalaarından birinde stajımı yapıyorum ve edindiğim bilgilr doğrultusunda şunu diebilirim ki tekstil mühendisleri bugünkü küresel krize göre ,Türkiye'deki her sektörü sarsan krize göre hatrı sayılır bır ücret alıyorlar.Bu sadece tekstil mühendisleri için değil o fabrikada çalışan tüm mühendisler (makine,tekstil,kimya,elektirik-elektronik,endustri..) aynı derecede şu anki şartlarda en iyi ortalama ücreti alıyorlar.Ha yeterli midir değildir bunu o mühendislerde iş veren de farkında ancak göz ardı edilemeyene bir kriz gerçeği var bu işverenin elini kolunu bağlıyor.

    Ben de Gaziantep'te okuyorum.İlk defa bu sene Antep te stajımı yapmadı ve iyi ki de yapmadım ufkum genişledi.Birçok doğu ilinde oldugu gibi Antep'te de mühendise ya da bu işin eğitimini almışş kişilere gerekli ilgi alaka gösterilmior.Hor görülüyor kaba tabiriyle neden ; çünkü ellerinde küçük yaşlardan itibaren orada çaılşmaya başlamaış kalifiye elemanlar var.Çoğu ustabaşı,amir,şef olmuş.Yani biz yeni mezun mühendisler olarak onların yıllarca tecrubeyle edndiği bilgileri işe girdiğimizde bi anda pat die elde edemeyecgımız gibi yuksek bi mebla ücret talep edeceğimizi göz önünden bulundurarak mühendislere pek sıcak bakmıyorlar.Ve işe yeni başlayan mühendislere de gayet komik rakamlarla işe başlamalarını talep ediorlar.Ha ister başlar ister ceker gider kişi bilir ama kalanların da cogu nedenii krizden darbe yememek karın toklupuna çalışmak.

    O yüzden şehirden şehire değişiyor bu ücret durumları istihdam durumlari.

  8. #8
    Junior Member Enes Halitoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.08.2009
    Mesajlar
    6
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    benim bir arkadaşım kazandı bu sene itü tekstil mühendisliğini merak ediyordu ona bahsedeyim biraz teşekkürler..

  9. #9
    Junior Member tuna111 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.10.2009
    Mesajlar
    2
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    ARKADAŞLAR ben tekstil myo mezunuyum ve ve bölümümü çok seviyorum her ne kadar da tekstil piyasasını kriz etkilesede dersler çok zevklidir.tekstil müh.çok genel değil sadece kostum üzerine evet ama ii eğitim ii yabancı dil ve kendinizi ii geliştirirseniz başarılı olunucağını umuyorum.başarılar

  10. #10
    Junior Member --pınar-- - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28.11.2009
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Tekstil Mühendisliği Nedir? Bilgiler...

    Ben de çukurova üniverstesinde tekstil mühendisliğinde okuyorum. birinci sınıftayım ve bölümümü çok seviyorum aask tekstil sektörü sadece su an biraz duraksamada o kadar. benim kuzenimde tekstil mühendisi ayda 5 000 ytl ücretle çalışıyo çok büyük özel bir kuruluşta.ayrıca ücret durumu kişinin kendini ne kadar geliştirdiğine bağlı olarak değişir.yani iş bulma durumu kişiye bağlıdır kendini geliştirmesine bağlıdır.4yıl üniversteyi laylaylom diyerek geçirirsen tabiki iş bulamazsın sadece diploma iş bulmak için yeterli değil.kendini geliştirmen gerek bu sadece tekstil mühendisliği için değil her bölüm için geçerli ^-^ ;D

 

 
Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •