2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Member peggy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.01.2009
    Mesajlar
    44
    Konular
    37
    Tecrübe Puanı
    0

    İPLİK TEKNOLOJİSİ-İPLİK DÜZGÜNSÜZLÜĞÜ DENEYİ

    İPLİK DÜZGÜNSÜZLÜĞÜ DENEYİ


    1.AMAÇ


    Hammadde, teçhizat, işçilik, makine, çalışma metodu, dolayısıyla iplik üretilirken iplikte meydana gelen, gözle görülüp değerlendirilebilen görünümü bozan kısımların incelenmesi.

    2.GENEL BİLGİLER


    İplikte düzgünsüzlük kaliteyi etkileyen en önemli faktördür. İplikte düzgünsüzlük; işlenme, kullanım, ve diğer özellikleri etkiler. Düzgünsüzlük; gerek incelik ve numara, gerekse diğer yapısal özellikler açısından iplik boyunca meydana gelen değer sapmalarını tanımlar.

    İplikte düzgünsüzlük üretilen ipliğin üniformitesini gösterir. İplik üretimi sırasında meydana gelen hatalar düzgünsüzlüğü arttırır.iplik eğirilirken oluşan ve makineden kaynaklanan kaynaklanan mekanik (kam, dişli, silindir gibi makine elemanlarından doğan) çekim (ince ve kalın yerler, neps) ve hammaddeden kaynaklanan hatalar dolayısıyla iplikte düzgünsüzlük oluşturur. Uster istatistiklerinden çıkarılan, ince pamuklu kumaş üzerinde rahatsız edici hataların dağılımı aşağıdaki gibidir.

    Kalın iplik % 4 Kalın yer hataları % 46
    İplik ekleme % 14 İnce yer hataları % 40
    Bobin aktarma % 2 Yabancı madde %11

    Bunlar ipliğin görünümünü, kalitesini, mukavemetini olumsuz etkiler. İplik düzgünsüzlüğüne neden olan mekanik hatalar; aşınmış teller, makine ayarlarındaki bozukluklar, hasara uğramış dişliler, makine vibrasyonu, çekim hataları gibi hatalardır.
    Büküm değişimi,numara değişimi, iplik tüylülüğü, mukavemet kaybı ve değişimi gibi ipliğin bütünü ile ilgili hataların yanında uzunlukla sınırlanan iplik hataları vardır.
    Çok rastlanan ve karakteristik uzunlukta olan hatalar; nope düğüm, kötü ekleme yerleri, boğum, balık, hav uçuntuları, uzun balık, takıntı, burgu, kalın iplik, çift iplik, çift eğrilmiş ve bükülmüş ipliktir.
    Az rastlanan ve değişik boyutta olan hatalar ise; kıvrım, takıntı iplik, bukle, halka, tüylü iplik ve iplik üzerindeki bitkisel-hayvansal artıklardır.
    Düzgünsüz ipliklerin makinelerde kullanımı düşük dayanım sebebi ile kopmalara sebep olur. Buda makine duruşlarını arttırır, verimliliği azaltır ve fire artar.düzgünsüz ipliklerle elde edilmiş kumaşlarda düzgünsüz yüzey oluşur.İplik incelik ve numara düzgünsüzlüğünün kumaş üzerinde oluşturduğu düzgünsüzlük özellikle boyamadan sonra ortaya çıkar ve iplik abrajı olarak isimlendirilir.
    İplikte numara ve incelik düzgünsüzlüklerini en aza indirmek için ipliğin üretiminden itibaren bazı işlemler gerçekleştirilir. Örneğin kesikli (stapel) elyaftan eğirilmiş ipliklerin üretiminde tarama işlemi düzgünsüzlüğü arttırıcı en önemli etkendir. Ayrıca dikiş ipliklerinde katlama işlemide üniform bir düzgünlük ve yapı oluşumu sağlar.

    Sonuç olarak tam düzgün bir iplikte;

    • İpliğin enine kesitinin her birinde aynı sayıda lif bulunmalı
    • Lifler eşit ve üniform doğrusal yoğunlukta olmalıdır.

    Bu özellikler henüz sağlanamamıştır. Bütün ipliklerde giderilemeyen bir düzgünsüzlük vardır. Minimum düzgünsüzlük içeren iplik en düzgün ipliktir.

    Genel olarak düzgünsüzlük ölçme metotları;
    A-) Sübjektif metotlar B-) Objektif metotlar
    Olmak üzere ikiye ayrılır.

    A-) Sübjektif metotlar

    Düzgünsüzlüğün rakamsal ifadesi mümkün değildir. Görsel inceleme yapılır, iki metodu vardır.
    1-) Levhaya sarım yolu
    2-) Dokuyup örerek kıyaslama

    B-) Objektif metotlar

    Düzgünsüzlükte rakamsal ifade kullanıla bilir. Metotları şunlardır;
    1-) Kesip tartma
    2-) Mukavemet değişimi
    3-) Büküm değişimi
    4-) Basınç altındaki incelik değişimi
    5-) Projeksiyon mikroskobu metodu
    6-) Elektronik sistemler

    Buradaki sübjektif metotlardan, levha üzerine sarım metoduna değinilecektir.

    4. DENEYDE KULLANILAN CİHAZLAR


    Düzgünsüzlüğü incelenecek olan iplik ve buna zıt renkte konik levha. Koyu renk iplik için açık renk levha, açık renk iplik için koyu renk levha kullanılır.

    5. DENEY NUMUNESİ

    Deneyde kullanılan numuneler gri melanj iplik, lacivert iplik ve yün fitilidir.




    6. DENEYİ YAPILIŞI

    Düzgünsüzlüğünü ölçmek için lacivert renkli iplik seçildiğinden dolayı beyaz konik levhaya düzgün ve paralel olarak sarılmıştır. İpliğin düzgünsüzlük kontrolü için levhaya sarımı sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Örneğin iplik sarım aralıkları eşit olmalıdır.hatalar daha belirgin görüldüğünden levhalar tercihen konik olmalıdır.Kontroller uygun gün ışığı altında veya suni ışıkta ışık arkadan gelecek şekilde yapılmalıdır.
    Sarıcı alet yardımıyla iplik konik levha üzerine sarıldıktan sonra iplik koparılarak levha aletten çıkarılmıştır. Gün ışığı altında Amerika Standart Enstitüsünün hazırladığı PSTM denilen standart fotoğraflarla karşılaştırma yapılmıştır. Bu fotoğraflar A,B,C,D değerlerini alıp, “A” en iyisi, “D” en kötüsü değerini ifade eder.
    Gri melanj iplik ve yün fitili içinde aynı işlemler yapılmış, toplam üç farklı numune için A,B,C,D gibi bir değer belirlenmiştir.

    7. SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ


    CİNSİ ASTM CETVELİNE GÖRE DEĞERİ
    LACİVER İPLİK C
    GRİ MELANJ İPLİK B
    YÜN FİTİLİ C

  2. #2
    Junior Member aqshim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.03.2008
    Mesajlar
    9
    Konular
    1
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: İPLİK TEKNOLOJİSİ-İPLİK DÜZGÜNSÜZLÜĞÜ DENEYİ

    çok teşekkürler

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •