9 Mart 2005 tarihinde, Avrupa ve Pan Avrupa Akdeniz ülkelerinin Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi'ni temsilen EU-RATEX, Avrupa Komisyonu ve üye ülkelere, Çin'den ithal edilmekte olan 12 kategoride yer alan ürünlere korunma önlemi uygulanması yönünde başvuruda bulunmuştur.

Bahsi geçen ürünler:
1) Kategori 5: Örme jarseler ve süveterler
2) Kategori 6: Yünlü, pamuklu ve sentetik elyaftan pantolonlar ve şortlar
3) Kategori 7: Yünlü, pamuklu ve sentetik elyaftan bayan bluzlan
4) Kategori 12: Taytlar, çoraplar
5) Kategori 15: Bayan dokuma paltolar, yağmurluklar
6) Kategori 16: Erkek için yünlü, pamuklu veya sentetik elyaftan takım elbiseler
7) Kategori 17: Erkek için ceketler
8 ) Kategori 26: Bayan için kıyafetler
9) Kategori 31: Sutyenler
10) Kategori 78: giyim- diğer
11) Kategori 83: Diğer paltolar, ceketler vs.
12) Kategori 117: Keten veya ramiden dokuma kumaşlar'dır.

Çin'den yapılan ithalatta 12 kategoride korunma önlemi kullanılması talebi, 4 Mart 2005 tarihinde gerçekleştirilen, Euratex Yönetim Kurulu toplantısında oy birliği ile alınmıştır. Ocak 2004 ve Ocak 2005 tarihleri arasında. Çin'den AB'ye yapılan tekstil ve hazır giyim ithalatı değer olarak %46,5 oranında artış göstermiştir. Bahsi geçen kategorilerde, AB15"e yapılan ithalat hacim olarak %625 büyüme göstermiş, jarseler ve süveterlerin yer aldığı Kategori 5'te birim fiyatlar %36 düşüş göstermiştir. Bayan için gömlek ve bluz ithalatı, bir önceki yıla göre 3 kat oranında artış göstermiş, birim fiyatlar %4l oranında düşmüştür. Aynı şekilde, kategori 31in ithalatı değer olarak %493 artmış, birim fiyat olarak %36 düşmüştür.

Euratex'in, Avrupa Birliği tarafından uygulanmasını talep ettiği korunma önemli. Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne katılım protokolü madde 241'de yer almaktadır ve herhangi bir DTÖ üyesinin, Cinden yapılan ithalat sonucu düzgün ticaret gelişimini engelleyici pazar bozulma tehdidi karşısında korunma önemli uygulayabileceğini ifade etmektedir.



ÇİN HALK CUMHURİYETİ VE SUUDİ ARABİSTAN'A ANTİ-DUMPİNG


Avrupa Konseyi'nin, 10 Mart 2005 tarihli düzenlemesine göre, Avrupa Birliği'ne ithal edilen, Çin Halk Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan menşeli polyester kesik elyaflara %5 ve %49,7 oranları arasında anti-damping vergisi uygulamaya başlamıştır.


AB VE SIRBİSTAN ARASINDA TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ANLAŞMASI


14 Mart 2005'te, Avrupa Birliği Bankalar Konseyi, Avrupa Topluluğu ve Sırbistan arasında tekstil ve hazır giyim ticaretinin konu alan anlaşmanın onaylamıştır.

Bu anlaşmaya göre, AB ürünlerinin Sırbistan pazarına daha kolay girişinin sağlanması ve 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren tekstil ve hazır giyim ürünleri için bir serbest ticaret alanı oluşturulması karşılığı Sırbistan'a uygulanmakta olan kotalar askıya alınmıştır. Anlaşma, Sırbistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği öncesinde tekrar gözden geçirilecektir. Anlaşma Kosova özerk cumhuriyeti için geçerli değildir.



ANKARA DTM'DE TEKNİK TEKSTİLLER TOPLANTISI

İhracat Strateji Planı kapsamında, Türkiye'nin teknik ve akıllı tekstiller alanındaki konumunun, bu konudaki ihtiyaç ve girişimlerin tespiti ve önümüzdeki yıllara ilişkin program ve hedeflerin belirlenmesi ile ele alınması gereken önlemlerin görüşülmesi amacıyla, DTM'de "TEKNİK VE AKILLI TEKSTİLLER" toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya, İhracat Genel Müdür Yardımcısı Sn. Ziya Altunyaldız başkanlık etmiş, DTM Tekstil Daire Başkanı Sn. Bilal Sürücü, İTÜ Tekstil Mühendisliği bölümü, 9 Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, Uludağ Üniversitesi Müh. Fak. Tekstil Mühendisliği Bölümü, Ege Üniversitesi Müh, Fak. Tekstil Mühendisliği bölümü, Türkiye Tekstil Terbiyecileri Derneği, TÜBİTAK-TAM adına Sn. Prof Işık Tarakçıoğlu, Suni Sentetik İplik Üreticileri Derneği (SUSEB), Türkiye Tekstil Vakfı, İhracatçı Birlikleri ve SENDİKAMIZI temsilen Sn. Sadık OĞUZ, Sn. Lütfü PAKER, Sn. Dr. Binhan Oğuz ve Esra Doğan katılmışlardır.

İhracat Genel Müdürü Sn. ALTUNYALDIZ konuşmasında, DTÖ Tekstil ve Giyim Anlaşmasını takiben, tekstil ve hazır giyim ticaretinde uygulanan kotaların 31.12.2004 tarihinde kaldırılmasını takiben, Türk Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün bugünkü konumunu güçlendirerek sürdürmesini sağlamak, amacıyla İhracat Strateji Planı kapsamında, AR&GE ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmek gerektiğini ifade etmiştir. Sektörün önünde bir açılım yaratma konusunda "Teknik ve Akıllı Tekstiller"in önemli bir seçenek olduğunu belirtmiştir.

Teknik ve Akıllı Tekstiller konusunda, DTM Tekstil Daire Başkanı Sn. Bilal SÜRÜCÜ ve teknik ve akıllı tekstillerin dünyada ve Türkiye'deki yerini tanımlayan bir sunum gerçekleştirmiştir.
Sunumunda, Teknik Tekstillerin:

• Agrotech: Tarım, bahçecilik ve ormancılık
• BuUdtech: Bina ve inşaat
• Clothtech: ayakkabı ve giysilerin teknik bileşenleri
• Geotech: Jeotekstiller ve İnşaat Mühendisliği
• Hometech: Mobilya, döşemelik ve yer kaplamalarının bileşenleri
• Indutech: Filtrasyon, temizleme ve diğer endüstriyel kullanımlar
• Medtech: Hijyen ve tıbbı kullanımlar
• Mobiltech: Otomobiller, gemiler, demir yollan ve roketler
• Oekotech: Çevre koruması uygulamaları
• Packtech: Ambalajlama
• Protech: Kişisel korunma ve mülkiyet koruması
• Sporttech: Spor ve boş zaman uygulamaları alanlarında toplam 12 ana uygulama alanında karşılaşılmaktadır.
• 2005 yılında, Dünya Teknik Tekstil üretimi 13,7 milyar ton ve değer olarak 72,3 milyar$'lık bir hacim kaplamıştır.
• Tüm dünyada gerçekleşen teknik tekstil ticareti 2005 yılında, 55,3 milyar$ ihracat, 54 milyar$ ithalat olarak gerçekleşmiştir.







• Güney Amerika, özellikle de Brezilya, önemli bir teknik tekstil merkezi olma yolundadır. Bu alt sektöre yatırıma 90'lı yıllarda başlamış, bölgedeki talebin %70'ni karşılar hale gelmiştir.

• Teknik Tekstil'in genel tekstil içinde payı Avrupa'da %20, Almanya'da ise %40'dır.
• Japonya toplam lif tüketiminin %45'ni, Çin toplam lif tüketiminin %37'sini teknik tekstilde gerçekleştirmektedir.
• Türk Tekstil Sektörü'nün zayıf yanlarının:

- Girdi maliyetlerinin yüksek olması
- AR &GE eksik
- Bilişim teknolojisi sektöre yansımaması
- Kalite kontrol iyi seviyelerde olmaması
- Sanayi-üniversite iş birliği eksik olduğu belirtilmiştir.

Sektörde katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin amaç olması gerektiği, tekstil ve hazır giyim sektöründe ulusal bir politika geliştirilmesi gerektiği, AR&GE kaynaklanna el atmak gerektiği, tekstil fakülteleri ve araştırma merkezlerinin kurulması gerektiği, teknik tekstil pazan hakkında bilgilendirme, teknoloji transferi sağlamaya yönelik organizasyonlar gerçekleştirmelidir diye ifade edilmiştir.

• SENDİKAMIZI temsilen söz alan Sn. Lütfü PAKER, dile getirilen Bilim ve AR&GE eksikliği'nin TAM (Tekstil Araştırma Merkezi) ile giderilmiş olunması gerektiğini, kaynak yetersizliği gibi bir durumun mevcut olmadığını, bilakis TAM'ın gerekli kaynaklara sahip fakat proje üretecek kişilere sahip olmadığına dikkat çekmiştir.

İTÜ," Ege Üniversitesi veya ilgili Tekstil Mühendisliği'nin mevcut olduğu fakülte ve üniversiteler ile işbirliği gerçekleştirilerek proje üretmesi gerektiğini fakat maalesef bu kişilerin olmadığını belirtmiştir. Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü'nün, teknik tekstiller için know-how ve makine ihtiyacı olduğunu ifade etmiştir.

• Sendikamızı temsilen söz alan Sn. Sadık Oğuz, Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün zor bir durumda olduğunu ve bu durumda olmasında hem sanayicilerin hem de üniversitelerin hatası olduğunu ifade etmiştir.

Projelerde önce, sektöre fayda sağlayacak üniversitelerde yer alan öğretmenlerin de eğitilmesi gerektiğini, Sendikamızın devam ettirmekte olduğu İŞLETMELER ÜSTÜ MESLEK EĞİTİM Projesinin büyük önem taşımakta olduğunu, tekstil fabrikalarında çalışanları eğitmenin, sektörün gelişmesi ve ilerlemesinde rolü olduğunu ifade etmiştir.

Üniversiteler eğer sanayinin faydalanabileceği projeler gerçekleştirecek ise, sanayicinin onlara sunacak imkânlarının her zaman olduğunu belirtmiştir.



EURATEX Nedir?
Euratex, Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Sanayii'ni temsil etmektedir. Merkezi Brüksel'de olan Euratex'in Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve İngiltere gibi ulusal üyelerinin yanı sıra tekstil ve hazır giyim sektörünü temsil eden branş üye ve ortak üyeleri de bulunmaktadır. Euratex dahilinde Türkiye'yi Sendikamız, İTKİB ve TGSD beraber temsil etmektedir.


Düzeltme: İmlâ (Negative)