Türkiye’nin dışa bağlılığını azaltma politikasının meyveleri artık toplanıyor. Milli projeler içinde en dikkat çeken ve sabırsızlıkla beklenen saldırı helikopterimiz Atak sonunda görücüye çıktı ve testlerini kamuya kapalı yerlerde arz etmeye başladı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ile birlikte İtalyan başka bir firma ile ortak üretilen T-129 saldırı helikopterleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki yerini yakında alacak. Hedeflenen amaca göre T-129 ların 9 tanesi önümüzdeki iki yıl içerisinde üretilecek ve terör bölgesinde kullanılacak. Toplam sayı olarak 59 adet üretilmesi planlanan T-129 lar şu günlerde test sürecindedir.
Helikpter kobra gibi makinalı ve güdümlü füzelerde donatılacak. Bir uçuş birde silah olmak üzere 2 pilot tarafından kullanılacak. CT-800 A4 model 1373 shp gücünde motorlar ile yüksek irtifa ve sıcak hava koşullarına en uygun motor seçilmiştir. 170 KG ağırlığındaki bu motor diğer helikopterlerde bulunanlara göre 20 kilo daha ağır fakat %50 daha fazla güç üretebilmektedir.

[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]

Tasarımcılar 20 yıllık ve ya 6000 saatlik uzun ömür biçmiş ve kullanımda 6 adet alet ile kolayca çöl bakımı yapabilecek şekilde kolay parçalar kullanmışlardır. Aselsan’ın ürettiği ve yazılımlarının sahip olduğu füze ikaz ve radar ikaz sistemleri ve ek olarak güdümlü silah yanıltıcı, lazer ikaz gibi donanımları da mevcut olacaktır. Uçuş bilgilerinin girildiği ve pilot fonksiyonlarının kaydedildiği tüm sistemler Aselsan tarafından yazılmakta donanmakta ve dost düşman ayrımı tamamen TUBİTAK ve Aselsan ortaklığı ile geliştirilmiştir.

Bu adreste helikopterin uçuş ve atış yapma videosunu izleyebilirsiniz

[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]