Nanoteknolojide büyük öneme sahip olan karbon nanotüplerin, sağlamlıkları ve geniş kullanım alanları sayesinde yakın gelecekte sanayide ve sağlık alanında büyük öneme sahip bir materyal olacağı düşünülüyor.

Karbon nanotüpler, silindir haline getirilmiş tek atom kalınlığında zarlardan oluşuyor. Bu tüplerin kalınlığı 1 nanometre civarında olabiliyor (insan saç teli kalınlığının seksen binde biri).

Ancak laboratuarda yapılan bazı araştırmalar karbon nanotüplerin bazı çeşitlerinin canlı sağlığı üzerinde, asbeste benzer kötü etkileri olabileceğini ortaya çıkardı. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu hayvanların karın bölgelerine değişik uzunluklarda nanotüpler enjekte edildi. Uzun nanotüplerle yapılan deneylerde, farelerde asbestin etkilerine benzer olarak iltihap ve lezyonlar görüldü. Daha kısa nanotüplerdeyse bu etkilere rastlanmadı.

Karbon nanotüplerin kullanımı gelecekte çok yaygın olabilir. Arabaların yüzde seksen daha hafif ve aynı sağlamlıkta üretilmesini sağlayabilecek karbon nanotüp teknolojisi, kolay kolay vazgeçilemeyecek kadar önemli bir teknoloji. Araştırmacılar canlılar üzerindeki deneylerin henüz yeterli olmadığını kabul ediyorlar. Ancak oluşabilecek bir sağlık riski de göz ardı edilemeyecek kadar önemli.

Asbestin sebep olduğu bir tür kanser olan mezotelomyanın insanlarda görülmesi 30 – 40 yıl alabiliyor.

Laboratuarda nanotüpleri soluma yoluyla alan farelerdeyse ilk bir hafta içinde iltihaplanma oluştuysa da bir ya da iki ay içerisinde bu belirtiler ortadan kaybolmuş. İnsanların da karbon nanotüplere en çok soluma yoluyla maruz kalabileceği düşünülürse bu sonuçlar umut vaat edici.