FIRINLAR VE OCAKLAR

1- Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikro dalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir.

2- Her kapak açılışında sıcaklık 25 derece ile 30 derece birden düşeceğinden, yemek pişerken fırın kapağı gerekmediği sürece açmamalıdır.

3- Kapaksız kapta yemek pişirmek, 3 kat daha fazla enerji tüketilmesine sebep olur. Fırında veya ocakta yemek pişerken yiyeceğin piştiği kabın kapağı sıkıca kapatılmalıdır.

4- Alev tencere tabanına, tam olarak temas etmeli, tencere tabanını aşmamalıdır.

ISINMA

5- Odada 1 derecelik sıcaklık düşürme yüzde 5'lik yakıt tasarrufu sağlar.

6- Isıtıcının ya da radyatörlerin önüne eşya koyulmamalıdır.

7- Kapalı ve uygun perdeler, pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler.

8- Radyatörlerinizin arkasına yansıtıcı konulması, radyatör başına yılda 6 dolar kazanç sağlar.

9- Kış aylarında radyatörün üzerine mermer ve çamaşır gibi herhangi bir malzeme konulmamalı, radyatörün üzerinde çamaşır kurutulmamalıdır.

AYDINLATMA

10- Kompakt floresan lambalar normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Standart lambaların ömrü 750-900 saat (150 gün) iken, kompakt floresan lambaların ömrü 10.000 saattir (2 bin gün).

11- Lambaların daha iyi çalışması için kuru bezle temizlenmesi gerekir. Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketir.”

SU ISITICILARI

11- Termosifonların çevresini yalıtmak, yüzde 10 enerji tasarrufu sağlar.

12- Ayarlanabilir debili duş başlığı dakikada en fazla 10-15 litre su tüketirken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir. Böylece 10 dakikalık banyo esnasında 100-150 litre sıcak su ve o oranda da enerjiyi tasarrufu yapılmış olur.

ÇAMAŞIR VE BULAŞIK MAKİNELERİ

13- Makineleri odaya yerleştirirken çevresinde en az 5 cm. boşluk bırakılmalıdır.

14- Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde çalıştırılmamalıdır.

15- Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapılmalıdır.

16- Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtma esnasında harcandığından, durulama ve çalkalama soğuk su ile yapılmalıdır. Böylece enerji tüketimini minimize edilebilir.

BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCULAR

17- Buzdolabı; soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yere yerleştirmelidir. Böylece enerji tüketimi yüzde 10-15 oranında azalır.

18- Derin dondurucudan alınan bir kase içindeki buz parçası, dolabın ortasına konduğunda, 3-4 gün süre ile, yüzde 5 daha az enerji harcanır.

19- Yemekler, dolaba koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğutulmalıdır. Böylece yemeği soğutmak için ilave enerji harcamaya gerek kalmayacaktır.

20- Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinler temizlenmediği zaman yüzde 25 daha fazla enerji tüketilecektir.

21- Dolaba konulan yiyeceğin üzeri, kağıtla, alüminyumla veya plastikle kapatılmalıdır.