Mehteran Takımındaki Gruplar Nelerdir ?
Mehteran takımı Türklerin tarihteki en büyük göstergelerinden biridir. Özellikle yüksek sesle ve yerlere sağlam adımlarla basarak yaptıkları yürüyüş sayesinde bir çok milleti tarih boyunca korkutmuşlardır. [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] Osmanlı Devleti ' nde askeri müzik topluluğuna denir. Mehteran takımı çalgı aletlerine göre gruplara ayılırlar. Aynı aleti çalan askerler aynı grupta bulunup aynı yürüyüş şekli ile Mehteran gösterisine devam ederler. Her bölükte yani her grupta ' ağa ' olarak tabir edilen bir bölük başı vardır. Davulcubaşı ' na ise ' Baş Mehter Ağa ' denir.
Mehter Takımı Nasıl Dizilir ?
Mehteran takımında askerlerin yaptıkları müzik kadar nasıl dizildikleri de oldukça önemlidir. Belli bir düzene göre dizilen askerler yine belli bir düzene göre hareket ederler. En önde Mehteran takımı komutanı bulunur. Mehteran takımı komutanının arka sol tarafında ise zırhlı muhafız ile birlikte yeşil sancak yer alır. Sancakların arkasında ise üçerli olarak üç sıra halinde dokuz tuğ gelir. Tuğlardan sonra ise tam ortada Mehter başı yer alır. Mehter başı aynı zamanda da bölük başıdır. Mehter başından sonra her Mehter takımında Mehter başının iki katı kadar çevgen bulunur. Çevgenler ile aynı sayıda zurnazenler, zurnazenler ile aynı sayıda boruzenler, boruzenler ile aynı sayıda nakkarezenler, nakkarezenler ile aynı sayıda zilzenler ve son olarak zilzenler ile de aynı sayıda davulzenler bulunmaktadır. Aynı zamanda at sırıtında taşınan bir adet de kös bulunmaktadır.
Mehteran Yürüyüşe Nasıl Başlar ?
Mehteran takımı yürüyüşe Osmanlı kültüründeki gibi başlar. Yürüyüş daima besmele ile başlar. Besmele çekildikten sonra sağ ayak ile yürüyüş başlar ve her üç adımda bir sağa ve sola dönülür.