YUVACIK (KİRALIZDERE) BARAJI
Kocaeli'nin Turistik Mekanlarının Başlıcaları
Kocaeli, Türkiye'nin sanayi kentlerinden biridir. Şehir merkezinin adı İzmit'tir. M.Ö. 3000'den itibaren tarih sahnesindedir. İstanbul'a yakınlığı ve Asya ile Avrupa'yı bağlayan hatta olduğu için lokasyon açısından da dikkati çekmektedir. Birçok ünlü firmanın fabrikaları bu il sınırları içerisindedir. İmalat sanayiinde ilk sıralardadır. 5 adet devlet limanı ve 43 özel iskele ile deniz taşımacılığında söz sahibidir. Birçok karayolu İzmit'te kesişir. Bursa-İznik bir dönemler önemli bir merkez iken oraya yakınlığı nedeniyle "İznikmid"adını alan kent merkezi, zamanla İzmit'e dönüşmüştür. 1888'e kadar İstanbul'a bağlı kalmış, bu tarihten sonra ayrı bir şehir olmuştur. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte Kocaeli Vilayeti'ne merkez olmuştur.
Ancak Kocaeli gezi turizmi konusundaki zenginliği çok fazla bilinmez. Oysa ki doğal dinlenme ve mesire alanları, müzeler, parklar, sahiller, dağ turizmi mekanları ve diğer turistik mekanlara ev sahipliği de yapar.
Örneğin İzmit SekaPark, Derince Harikalar Sahili, Başiskele Sahili, Yarımca Sahili, Kefken, Kerpe, Cebeci, Sarısu, Eskihisar, Eskihisar Kalesi, Karamürsel, Bayramoğlu, Tavşancıl başlıca Kocaeli gezi turizmi merkezleridir.
Dağ turizmi açısından ise Kartepe, [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] mekanlarının en meşhurlarından biridir. Maşukiye Belde merkezine 16 km mesafededir. Kayak merkezi ve doğa yürüyüşleri konusunda iddialıdır.
Mesire yerleri olarak Kuzu Yaylası, Gaziler, Kerpe ve Düzmeşe Orman İçi Dinlenme Yerleri, Maşukiye, Soğuksu Piknik Alanı, Şehitler Korusu, Yeniköy-Yazlık Ilıcası, Başdeğirmen Mesire Alanı, Kefken, Kocaeli Kent Ormanı ise mesire yerleri olarak Kocaeli gezi destinasyonları arasındadır.
Ayrıca İzmit'teki Saat Kulesi, Kasr-ı Humayun, Kocaeli Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, Pertev Paşa Külliyesi (Yeni Cuma Camii), İzmit Surları, Orhan Camii, Fevziye Camii, Atatürk ve Redif Müzesi, TCG Gayret Müzesi , Kocaeli Bilim Müzesi, Seka Mehmet Ali Kağıtçı Müzesi, Mevlevi Evi, İzmit Elektronik Kent Müzesi ziyaret edilmeden dönülmemesi gereken mekanlardır.
Diğer ilçelerden Gölcük'teki Yarhisar Müze Gemisi, Gebze-Eskihisar'daki Osman Hamdi Bey Müzesi, yine Gebze'de bulunan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Fatih Sultan Mehmet'in Otağı en çok ziyaret edilen tarihi ve kültürel zenginliklerdir.
Yuvacık (Kirazdere) Barajı
"Kocaeli'de bir Karadeniz yaylası"olarak ünlenen Yuvacık Barajı özellikle İstanbul'un yoğun atmosferinden bir süreliğine de olsa uzaklaşmak isteyenler için muhteşem bir kaçamak fırsatıdır. İstanbul'dan veya Ankara yönünden TEM yoluna gelinirken Kocaeli (İzmit) Batı Çıkışı'ndan çıkılır. İzmit içinden geçilir. Yalova-Gölcük tabelalarından devam edilir. Körfezin ucundan geçilerek güneye inilirken sağ taraftan Yalova-Gölcük, sol taraftan ise Yuvacık istikametine gidilir. Sola dönülerek Yuvacık tabelasında devam edilir. 15-20 dakikada Yuvacık merkezine ulaşılır. Baraj tabelaları takip edilmek suretiyle önce baraja daha sonra baraj etrafındaki tesislere ulaşım sağlanabilir. İstanbul'dan günübirlik yerel turlar da düzenleniyor.
Kocaeli'nin Başiskele ilçesine sınırları içerisinde olan Yuvacık Barajı Kirazdere Nehri'nin üzerine kurulmasıyla Yuvacık Beldesi'ne yakınlığı ile bu beldenin adını, bu nehrin adını almıştır. 1987-1999 yılları arasında kurulan baraj, Kocaeli ilinin su ihtiyacını da karşılama vazifesi görür. İlk yapımında yüksek maliyeti ile çok tartışılmıştır. 2007 yılında yaşadığımız büyük susuzluk günlerinde Kocaeli'nin bütün ihtiyacını karşılamıştır. Hidroelektrik Santrali değildir. Sadece içme suyu sağlamak amaçlıdır. Bursa'daki İznik Gölü ile Samanlı Dağları arasında kalır. Barajın su havzası Kocaeli, Sakarya ve Bursa'nın bir kısmını kapsar. Kirazdere, Kazandere ve Serindere'lerde beslenir. Baraj Yuvacık belde merkezine 8 km, İzmit'e 20 dk mesafede.
Belde Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Karadeniz'den göç edenler tarafından kurulmuştur. Bu da yöredeki Karadeniz usulü mimariye sahip evleri ve Karadeniz yaylaları tadını taşıyan coğrafyayı açıklar. Beldede en fazla Rizeli var. Ayrıca Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlılara karşı ilk cephe burada açılmıştır.
Nerede Konaklanır?
[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
Çadırda kalma tutkusu olanlara özel çadır kampı bulunmaktadır (Karaarslan Camping). Kamping hizmetinin yanı sıra harika kahvaltısı ve alabalığı ile de meşhur.
Otelde kalmayı tercih edenlere Eraslan Tatil Köyü manzarası ile ön plana çıkmaktadır. Romantik bir hafta sonu için mutlaka rezervasyon ile gidilmelidir.
Bungalow evlerde 4 mevsim konaklama mümkün. Gazi'nin Yeri Camping Tesisleri ahşap bungalow evlerde kalma imkanı sunuyor. Köy kahvaltısı meşhur. Mangal keyfi de sunuyor.
Civarda bulunan Servetiye Köyü'nde 8 bungalowluk Karaca Dağ Evi tesisi var. Bir otel veya çadır istemeyenlerin tercihidir dağ evleri.
Ne Yapılır?
[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
Ailece veya büyük arkadaş çevresiyle barbeku party-mangal partisi için gelinebilir. ATV adı verilen mini arazi taşıtı ile safari yapılabilen tesisler bulunmaktadır. Jeep safari de mevcut. Ayrıca keyifli bir bisiklet turu için kiralama imkanı da var. Bu sayede Yuvacık Barajı keşfi yapılabilir. Paintball, sıcak yaz günlerinde serin bir müsabakaya imkan sunuyor. "Zipline"denilen ve son dönemde revaçta olan aktivite parkuru 160 metre gidiş, 160 metre dönüş menziline sahip.
İyi bir kondisyona sahip olanlar ormanda trekking ile temiz havayı sonuna kadar ciğerlere çekebilir. Bunun için Aytepe, Menekşe Yaylası, Soğukpınar Deresi, Kirazdere, Kungul Dağı, Kayaüstü ve daha niceleri var. "Trekking kadar zorlayamam kendimi"diyenlere hafif bir doğa yürüyüşü sunan patikalar mevcut. Soğukdere ve Sıcakdere'nin kesiştiği kanyon kullanılabilir. Bu şekilde Menekşe Yaylası'na ve Beşkayalar Saklı Cennet Parkı'na ulaşım sağlanabilir.
ATV, paintball, bisiklet gibi aktiviteler yerine doğa ile başbaşa kalmayı tercih edenler için "uygun kıyafet şartıyla"baraja giden nehirde yürüyüş yapılabilir.
Piknik için baraj gölü tarafı değil orman tarafı kullanılıyor. Çünkü baraj gölü koruma altında. Bu nedenle buraya piknik değil kahvaltı ve alabalık için gelinmesi daha isabetlidir.
Takım ruhunu ateşlemeyi hedefleyen aileler, eğlence şirketleri, hatta kamu kurumları için burada grup aktiviteleri yapabilecekleri doğa ve tesisler mevcut.
Bungalow evler yazın serinlemek için. Kış mevsiminde doğa içerisinde karlar altında uyanarak, sıcacık bir kahvaltı için konaklamaya kesinlikle değer. Lüks beklentisi olanlar yanılır. Ancak doğa ile başbaşa kalma garantili. Fiyatlar makul. Rezervasyon gerektirecek durumlar sadece resmi tatillerdir. Tesisler genelde baraj gölünün güneyinde konumlandırılmış.
Yanınızda bulunursa en keyif alacağınız malzemeler: Küçük sırt çantası, yürüyüş ayakkabısı, yağmurluk, polar sweat shirt, erken kuruyan geniş kesim pantolon, sıcak günlerde şort, tozluk, bere, matara, fener, güneş gözlüğü, güneş şapkası, ilaç, fotoğraf makinesi ve boş bir hafıza kartı.
Dağ çileği, karalahana bahçeleri, yayla evleri ve fındıklıklarıyla bilinen Yuvacık civarında bulunan Doğantepe, Cami Düzü, Tepecik, Serindere, Aksığın, Servetiye ve Kazandere de uğranabilecek yöre köyleridir. Erzincan ve Servetiye Yaylaları baraj ve orman manzarası açısından muazzamdır. Çamlıtepe'de ise İzmit ve Yuvacık manzarası var. Dağ çileği meşhur.
İstanbul Kadıköy'e 100 km uzaklıkta olan Yuvacık beldesinde "Pazar"günleri kurulan köy pazarında türlü çeşit meyve ve sebze, yerel ekmekler ve doğal ve ev yapımı ürünler satılmaktadır.
Buraya kadar gelmişken Beşkayalar Tabiat Parkı, Menekşe Yaylaları, Kazandere, Aytepe görülmeden gidilmemelidir. Beşkayalar Tabiat parkı flora ve fauna bakımından çok zengin. 1600 hektar genişliğe sahip olup iki adet mağara bulunmaktadır. Bunlardan birinde şelale, diğerinde ise bir göl var. Menekşe Yaylaları ise doğa sporları ve trekking merkezidir. Yuvacık'ta bulunan dağ sporları dernekleri bu konuda yardımcı olabilir. Kazandere-Aytepe ise bazı yürüyüş parkurlarının başlangıç noktasını oluşturur. Konaklama imkanı var. ATV ve paintball imkanı da.
Ne Yenir/İçilir?
Mis gibi kokan hava ve yeşil coğrafya insanı çok acıktırır. Bu nedenle Yuvacık Barajı adeta "buraya aç gelin"der. Alabalığı meşhur. Bunda baraja akan soğuk derelerin rolü büyük. Kiremitte alabalık nefis. İsteyenlere kaşarlısı ve tavada alabalık diğer çeşitler. Konaklama başlığında tavsiye edilen Karaarslan Camping ve Eraslan Tatil Köyü ile birlikte Şelale Alabalık Tesisleri ve Karakaya Piknik alanı da yeme içme konusunda güzel alternatifler sunuyor.
Ancak "kendin pişir, kendin ye"mottosunu benimseyenler için tek tercih dere kenarında ahşap masa kiralama hizmeti veren Karakaya Camping. Demlik çayı da cabası. Küçük marketinde bazı alışverişler yapılabilir. WC'leri her zaman temizdir.
Kahvaltıdan sonra öğle yürüyüşü yapmak ideal. Akşam vakti balık mangal ile gün bitirilebilir. Voleybol ve minyatür futbol sahası ile bol "oksijen"tüketilebilir.
Yöredeki hemen hemen her tesis harikulade muhlama (kuymak) ve yumurtalı kavurma yapıyor. Serpme kahvaltıda köy peyniri, kaşar, yeşil-siyah zeytin, bal, reçel, tereyağı, patates kızartması, menemen, kiremitte peynir, köy böreği, domates, salatalık, yumurta ve köy ekmeği sunuluyor.