“Bü*tün iş*le*ri*miz*de ve*ri*li ka*bul et*ti*ği*miz şey*le*ri za*man za*man sor*gu*ya ta*bi tut*mak ol*duk*ça sağ*lık*lı bir ta*vır*dır.”
Ber*trand Rus*sell



2002 son*ba*ha*rın*da At*lan*tic Monthly der*gi*si İs*ra*il lo*bi*si ve Ame*ri*kan dış po*li*ti*ka*sı üze*rin*de*ki et*ki*le*ri üze*ri*ne kap*sam*lı bir ma*ka*le yaz*ma*mı*zı is*te*di. Bu*nun ol*duk*ça ne*ta*me*li bir ko*nu ol*du*ğu*nu ve lo*bi*yi, ABD’nin İs*ra*il’e ver*di*ği des*te*ği ve biz*zat İs*ra*il’in po*li*ti*ka*la*rı*nı ko*nu edi*nen her tür*lü ma*ka*le*nin sert eleş*ti*ri*le*re ma*ruz ka*la*ca*ğı*nı az çok bil*di*ği*miz*den ba*zı çe*kin*ce*ler ko*ya*rak bu tek*li*fi ka*bul et*tik. 11 Ey*lül te*rör sal*dı*rı*la*rı*nın ar*dın*dan ve Irak sa*va*şı*nın ufuk*ta be*lir*me*siy*le, bu ko*nu*nun ar*tık göz ar*dı edi*le*me*ye*cek bir kı*va*ma gel*di*ği*ni his*set*tik. Ame*ri*ka’nın İs*ra*il’e ver*di*ği des*te*ğin Or*ta Do*ğu’da Ame*ri*kan-kar*şıt*lı*ğı ile böl*ge*de*ki stra*te*jik müt*te*fik*ler*le ya*şa*nan ge*ri*lim*le*rin önem*li bir kay*na*ğı ve İs*ra*il-yan*lı*sı grup*lar ve ki*şi*le*rin fa*ali*yet*le*ri*nin böy*le*si*ne kri*tik bir böl*ge*ye yö*ne*lik Ame*ri*kan dış po*li*ti*ka*sı*nın şe*kil*len*me*sin*de önem*li bir fak*tör ol*ma*sı se*be*biy*le lo*bi*nin et*ki*le*ri ve fa*ali*yet*le*ri*nin ka*mu*oyun*da tar*tış*ma*ya açıl*ma*sı önem*liy*di.

At*lan*tic’in edi*tör*le*riy*le ya*kın te*mas*ta bu*lu*na*rak iki yıl bo*yun*ca, ara*lık*lar*la da ol*sa ma*ka*le üze*rin*de ça*lış*tık ve va*at*le*ri*mi*ze sa*dık kal*dık. Edi*tör*le*rin tav*si*ye*le*ri üze*ri*ne ya*pı*lan de*ği*şik*lik*le*ri de ya*pa*rak met*ni Ocak 2005’te tes*lim et*tik. Bir kaç haf*ta son*ra, edi*tö*rün, At*lan*tic’in ma*ka*le*yi ya*yın*la*mak*tan vaz*geç*ti*ği ve ma*ka*le*nin ye*ni*den göz*den ge*çi*ril*me*si*ne de ge*rek kal*ma*dı*ğı yö*nün*de*ki bi*zi ol*duk*ça şa*şır*tan no*tu*nu al*dık.

Da*ha son*ra ma*ka*le*yi baş*ka der*gi*ler*de ya*yın*la*ma*yı dü*şün*dük, fa*kat her se*fe*rin*de ya içe*ri*ği ya da uzun*lu*ğu öne sü*rü*le*rek red ce*va*bı al*dık. Ma*ka*le*yi ki*ta*ba dö*nüş*tür*me ih*ti*ma*li üze*rin*de de dü*şün*dük, fa*kat ilk na*bız yok*la*ma*la*rı*mı*za al*dı*ğı*mız tep*ki*ler pro*je*ye faz*la*dan za*man ayır*ma ve ça*ba sarf et*me ko*nu*sun*da biz*de ge*rek*li mo*ti*vas*yo*nu uyan*dır*ma*dı. Böy*le*ce met*ni bir ke*na*ra koy*duk ve baş*ka pro*je*ler üze*rin*de ça*lış*ma*ya baş*la*dık, fa*kat ça*lış*ma*nın kı*sal*tıl*mış bir ver*si*yo*nu Step*hen M. Walt’un -Ey*lül 2005’te W. W. Nor*ton ta*ra*fın*dan ba*sı*lan- Ta*ming Ame*ri*can Po*wer ad*lı ese*rin*de yer al*dı.

kaynak: [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]