Depremlerden önce yer kabuğunda meydana gelen özel bir gerilimi ölçmenin, yer sarsıntılarının önceden bilinebilmesi ve haber verilebilmesinde kullanılabileceği sanılıyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Andreas fayı boyunca yer kabuğunu inceleyen sismologlar, bir kilometre aşağıda depremden önce sismik dalgaların hızının değiştiğini tespit etti.

Nature dergisinde bugün yayınlanacak araştırmanın anlatıldığı makalenin yazarlarından Carnegie Enstitüsü uzmanı Paul Silver, bir depremden önce yer kabuğundaki gerilimde meydana gelen değişiklikleri tespit etmenin sismik araştırmaların merkezini oluşturduğunu, bunun araştırmalarını motive ettiğini kaydetti.

Araştırmaya katılan Teksas’taki Rice Üniversitesinden Fenglin Niu başkanlığındaki ekibin ölçümlerine göre, kırığın açıklığı ve kapalılığının etkisinden dolayı, sismik dalgaların hızının gerilimin düzeyine bağlı olduğunu belirten Silver, “Sismik dalgaların hızındaki değişikliklerin ölçümü, ilke olarak, olası bir yer sarsıntısını önceden haber vermeyi sağlayabilecek bir gerilim ölçeği şeklinde kullanılabilir” diye konuştu.

Sismologlar uzun süredir sismik dalgaların hızlarındaki değişikliği izlemeyi sürdürürken, en son teknolojiler güvenilir ve daha kesin ölçüm yapabilme olanağı sağlıyor.


Phase III occured over for the summer of 2007, involving several multilateral core holes drilled off of the main hole to obtain continuous core within the San Andreas Fault Zone. A pilot hole was drilled at the SAFOD site in 2002 with financial support from the International Continental Scientific Drilling Program (ICDP) and NSF.

Amerikalı bilim adamları depremle ilgili yürüttükleri çalışmada ilerleme kaydederek 3 büyüklüğündeki bir depremi gerçekleşmeden 10 saat önce tespit ettiler.

Araştırma için Türkiye’deki “Kuzey Anadolu Fayı”na benzetilen ABD’nin California Eyaleti’ndeki “San Andreas Fay Hattı”na yerleştirilen aygıtlar iki farklı depremi önceden haber verdi.

3 büyüklüğündeki bir deprem 10 saat önceden belirlenirken, 1 büyüklüğündeki deprem de 2 saat önceden tespit edildi.

Bilim adamları, depremlerden önce yer kabuğunda bazı değişimler oluştuğunu keşfetti.

Araştırmalarını sürdüren sismologlar kesin sonuçlar elde edilebilmesi için bir 20 yıla daha ihtiyaçları olduğunu bildirdiler.

Şu anki mevcut erken uyarı sistemleri, deprem olacağını ancak birkaç saniye öncesinden haber verebiliyor





Daha fazla bilgi için earthscope.org/observatories/safod (İngilizce)