Türkiye’nin kaderini değiştirecek petrol bulundu!
Türkiye’de petrol var mı yok mu tartışmalarına son nokta... TPAO, Hopa'da ve Suriye sınırındaki iki noktada Türkiye’nin kaderini değiştirecek petrol bulduğunu açıkladı.
Türkiye’de petrol var mı yok mu tartışmalarına son nokta koyuluyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Saim Dinç, Karadeniz Hopa'da 3 bin 200 metrede ve Suriye sınırında bin 300 metre derinlikte yapılan sondaj çalışmaları sonucunda Türkiye’nin kaderini değiştirecek petrol bulduklarını açıkladı.
Dinç, bulunan petrolün Türkiye'nin ihtiyacının büyük kısmını karşılayacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Genel Müdür Dinç, petrolün tam anlamıyla ekonomiye kazandırılmasının zaman alacağını vurgularken, bu sürenin 8 yılı bulabileceğine işaret etti.
3 BİN 200 METREDE PETROL
Dünyada petrol fiyatlarının 75 dolara tırmandığı günlerde TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç’ten umut verici haberler geldi. Genel Müdür Dinç, önceki gün basına kapalı olarak gerçekleştirilen TBMM KİT Komisyonu'nda yaptığı açıklamalarda Karadeniz’de ve Suriye sınırında petrol bulunduğunu söyledi. Dinç, TPAO olarak Türkiye'de çalışmaları iki bölgede yoğunlaştırdıklarını belirterek, Trabzon ilinin 120 kilometre, Hopa ilçesinin 40 kilometre kuzeybatısına gelen Hopa 1 kuyusunda ve Suriye sınırındaki mayınlı bölgede yapılan sondaj çalışmalarında jeolojik ve jeofizik anlamda önemli veriler elde edildiğini bildirdi.
Karadeniz’de yaklaşık 16 bin kilometre sismik program gerçekleştirildiğini ve Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Karadeniz'de üç sondaj çalışmasının aynı anda yürüttüklerini kaydeden Dinç, Ayazlı, Akkaya ve Hopa'da yapılan sismik çalışmalarda önemli gelişmeler sağlandığını vurguladı. Dinç, Hopa-1 kuyusunda su tabanından 3 bin 200 metre derinlikte bulunan petrolden çok umutlu olduklarını belirtti. Dinç, Aralık ayında Suriye sınırında da petrol arama çalışması başlattıklarını hatırlatarak, Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde açtıkları 5 kuyudan 3’ünde petrol bulunduğunu açıkladı.
Dinç, Batı Kozluca’daki sondaj çalışmalarında 3 kuyuda da 12-13 gravite kalitede petrol bulduklarını ifade ederek, Batı Kozluca’daki 3 kuyuda bin 300 metrede petrol bulduklarını söyledi.. Bu 3 kuyuda da üretime başlandı. Dinç, bu 3 bölgede toplam 10 kuyu açacaklarını söyledi. Dinç, ağır kış şartları nedeniyle sismik arama çalışmalarına ara verilen Cudi Dağı’nda da petrol aramaya devam edeceklerini kaydetti. TPAO, Cudi Dağı’nda petrol arama faaliyetini Chevron şirketi ile ortaklaşa yürütüyor.
REZERV İÇİN ERKEN
Dinç, iki bölgedeki rezervin iki yıl sürecek sondaj çalışmalarından sonra tespit edilebileceğini bildirdi. Rezervle ilgili kesin tespit için 75 milyon dolara tam donanımlı bir gemi kiraladığı öğrenildi.
TPAO, Hopa açıklarında petrol aramayı British Petroleum (BP) ve Shevron Texaco ile birlikte yapıyor. 45 kilometrelik alanda deniz seviyesinden 3 bin 200 metre derinlikte arama yapılıyor. TPAO-BP-Texaco ortaklığının, sondaj çalışması için bugüne kadar 200 milyon dolara yakın bir harcama yaptığı ifade ediliyor. TPAO’nun yüzde 50, BP’nin yüzde 25 ortak olduğu bu alanda hissenin yüzde 25'lik kısmıda Shevron Texaco kontrolünde.