Sayfa 1/3 123 SonSon
27 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    Junior Member Burakomur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.07.2007
    Mesajlar
    6
    Konular
    1
    Tecrübe Puanı
    0

    Makine mühendisliği

    sizden makine mühendisinin ne iş yaptığını nerelerde çalışabileceğini yani makine mühendisliği hakkında genel bir bilgi istiyorum ben öss'de makine mühendisliği seçmeyi düşünüyorum ama sonradan pişman olmamak için tam olarak mesleği öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler. . .

    Edit: KaRTaL

    Burayı incelerseniz daha detaylı Bilgi sahibi olabilirsiniz...



    Tıkla >> [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]

  2. #2
    Senior Member sword61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.07.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    328
    Konular
    163
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    Makine mühendisliği veya makina mühendisliği, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımının geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır.

    Mühendislik faaliyetlerinin en eski ve en geniş alanlarından biri olan makine mühendisliği, makinalar, enerji ve imalat-üretim yöntemleri ile ilgilenir. Makine mühendisleri takım tezgahlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makinalar ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Örneğin; türbinler, baskı presleri, hafriyat makinaları, besin işleyiciler, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, yapay kalpler ve uzuvlar, uçaklar, dizel lokomotifler, otomobiller, kamyonlar, kitle ulaşım araçları için motorlar vb.

    Enerji konusundaki uzmanlık alanında, makine mühendisleri, elektrik generatörlerini tahrik edecek hidrolik türbinlerin ve buhar gücü oluşturacak kazanlar, motorlar, türbinler ve pompaların tasarımı, üretimi ve çalıştırılmasıyla ilgilenirler. Enerji santralleri tasarlarlar, çalıştırırlar ve yakıtların ekonomik yanması, ısı enerjisinin mekanik güçe dönüştürülmesi ve bu gücün yararlı işler yapmak için kullanılması ile ilgilenirler. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme alanında, makine mühendisleri; evler, işyerleri, ticaret binaları ve endüstriyel tesislerde kontrollü sıcaklık ve nem koşulları sağlarlar. Besinlerin soğuk tutulması, soğuk depolama ve buz üretim tesisleri için gerekli donanım ve sistemleri geliştirirler.

    Makine mühendisleri ayrıca yolcu, savaş ve yük gemilerinde makinalar tasarımında, otomotiv endüstrisinde otomobiller, kamyonlar ve otobüsler tasarımında ve üretiminde ve hava-uzay endüstrisinde yeni uçak ve uzay araçlarının tasarımında çalışmaktadırlar.


    Programın Amacı [değiştir]Makina mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretiminin planlanması ve bakım konularında eğitim ve araştırma yapar.

    Statik,
    Mukavemet,
    Dinamik,
    Mekanizma Tekniği,
    Konstrüksiyon,
    Makina Dinamiği,
    Sistem Kontrol,
    Sonlu Elemanlar Yöntemi,
    Makina Elemanları,
    Üretim teknikleri,
    İçten Yanmalı Motorlar
    Motor Tasarımı
    Motorlu Taşıtlar
    Malzeme Bilgisi ve Muayenesi
    Kompozit Malzemeler
    Yatak Teknolojisi
    Termodinamik
    Akışkanlar Mekaniği
    Isı Transferi
    Isıtma-Soğutma-İklimlendirme

    Yaptıkları İşler [değiştir]Makina mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makina Mühendisi" unvanı verilir. Makina mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.

    Makina

    Akışkanlar Mekaniği
    Teknik Resim
    Ölçme Tekniği
    Mühendislik Matematiği (Numerical Methods)
    Lineer Mühendisliğinin Temel Konuları
    Statik
    Dinamik
    Makina Teorisi (Machine Design)
    Mekanizma Tekniği
    Makina Dinamiği
    Mekanik Titreşimler,(Titreşim)
    Nanomekanik
    Mukavemet
    Malzeme Bilimi
    Mühendislik Malzemeleri
    İmal Usulleri
    Makina Elemanları
    Triboloji
    Termodinamik
    Isı Transferi
    Mekanik Tesisat
    Sayısal Yöntemler (Numerical Methods)
    Sistem Dinamiği
    Otomatik Kontrol Sistemleri

  3. #3
    Senior Member sword61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.07.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    328
    Konular
    163
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    TANIM

    Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonları kuran, geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir.

    GÖREVLER

    Makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir;
    - Tasarlama,
    - Üretim yöntemlerini geliştirme,
    - Üretimi planlama ve uygulama.
    Çalışılan yerin gelişmişlik düzeyi ve özelliklerine göre bu görevlerin ağırlıkları değişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde bu işlev daha çok uygulama biçiminde, gelişmiş ülkelerde ise tasarlama, planlama ve üretim yöntemleri geliştirme şeklinde olmaktadır.
    - Genellikle makine mühendisi çalıştığı kuruma göre, ucuz ve kullanışlı mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, pistonlu kompresörlerin, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin,içten yanmalı motorların, nükleer reaktörlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi ile uğraşır.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
    - Bilgisayar,
    - Hesap makinesi,
    - Çizim gereçleri (T cetveli, pergel, rapido, gönye takımı, metre),
    - Çeşitli tezgahlar (imalat için).

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

    Makine mühendisi olmak isteyenlerin;
    - Üst düzeyde akademik yeteneğe,
    - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip,
    - Matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı,
    - Makineler üzerinde çalışmaktan hoşlanan,
    - Tasarım gücü yüksek, yaratıcı
    kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
    Makine mühendisleri fabrikalarda, kirli, yağlı ve gürültülü ortamlarda çalışırlar. Ancak yönetici kademelerinde bulundukları zaman büro ortamında da çalışırlar. Makine mühendisi çalışırken nesnelerle ve insanlarla uğraşır.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
    Makine mühendisleri fabrikalarda, şantiyelerde, santrallerde, araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Makine mühendisleri; köprü, baraj gibi büyük projelerden, en küçük bir aracın üretildiği yerlere kadar uzanan geniş bir alanda çalışma olanağına sahiptirler. Hemen her fabrika makine mühendisi çalıştırır. Makine mühendisleri, kendi adına işyeri açma olanağına sahiptirler. Özellikle mekanik tesisat sistemlerinin projelendirilmesi ve uygulanması alanlarında makine mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Makine mühendisleri kendi işlerini kurma olanağına sahiptirler.

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
    Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen üniversitelere bağlı mühendislik ve mühendislik-mimarlık fakültelerinin "Makine Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

    EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

    Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; ilk yıllarda, Matematik, Fizik, Kimya, Geometri, Teknik Resim gibi temel dersler, sonraki yıllarda ise, Isı Transferi, Mekanik, Makine Elemanları, Makine Tasarımı, Nükleer Enerji, Mukavemet, Motorlar, İmalat Yöntemleri, Termodinamik ve Enerji Dönüştürüm Sistemleri konularında dersler okutulmaktadır. Dersler uygulamalı (pratik) ve kuramsal (teorik) olarak sürdürülür. Ayrıca, yaz aylarında staj zorunluluğu vardır.

    MESLEKTE İLERLEME

    Makine mühendisliği eğitimini tamamlayanlar alanın belli bir dalında uzmanlaşabilirler. Meslek eğitimini tamamlayanların işletme alanında yüksek lisans eğitimi yapmaları durumunda özellikle, özel sektörde yönetici olarak çalışma olanakları bulunmaktadır. İsteyenler akademik kariyer yapabilirler.

    BENZER MESLEKLER: Makine teknikerliği, otomotiv mühendisliği.

    BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

    - Öğrenciler, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler.
    - Kamu kesiminde çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına göre teknik eleman olarak maaş ve yan ödeme almaktadırlar. Aldıkları ücret, asgari ücretin en az 3- 4 katı kadardır. Özel kesimde çalışanlar, alanlarında çok iyi yetişmek şartıyla yüksek ücret alabilmektedirler

  4. #4
    Senior Member sword61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.07.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    328
    Konular
    163
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    Makine Mühendisliği

    Her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tirbünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır.

    Programın Amacı: Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir.

    Gereken Nitelikler: Makine mühendisliği progr***** girecek ve makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik, fizik, teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" ünvanı verilir. Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.

    Çalışma Alanları: Kalkınma çabasında olan ülkemizde, diğer teknik elemanlar gibi makine mühendislerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ülkemizde teknoloji üretimi henüz yeterli düzeyde olmadığından makine mühendisleri bilgi ve becerilerini kullanabilecekleri iş alanları bulmakta zorluk çekmektedirler.

  5. #5
    Junior Member Burakomur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.07.2007
    Mesajlar
    6
    Konular
    1
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    çok teşekkür ederim gerçekten çok hızlısınız bu arada sword61 galiba sen Trabzonlusun ben de Rizeliyim ama liseyi Trabzonda okudum

  6. #6
    Senior Member sword61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.07.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    328
    Konular
    163
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    yeterli olur umarim eger baska merak ettigin bisey varsa soylemen yeter

  7. #7
    Senior Member sword61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.07.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    328
    Konular
    163
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    hemseri sayiliriz hizli olmak gerekiyo boyle durumlarda

  8. #8
    Junior Member Burakomur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.07.2007
    Mesajlar
    6
    Konular
    1
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    teşekkür ederim gerçekten yardımcı oldu bana
    senin bilgin var mı bu konuda sence nasıl bir meslek makine mühendisliği ya da ne önerirsin

  9. #9
    Senior Member sword61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.07.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    328
    Konular
    163
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    valla kardes benim de hayalim makine muhendisligiydi ama suan elektrik elektronik de okuyorum.ama sana tavsiye ederim gercekten makine muhendisligini.ama tabi herseyi iyi dusunmek lazim gercekten sen istiyorsan ve makinelere karsi ilgin varsa kesinlikle kacirma derim.bu konular gercekten onemlidir git rehberlik hocanla falan da konus yani iyice arastir

  10. #10
    Junior Member Burakomur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.07.2007
    Mesajlar
    6
    Konular
    1
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Makine mühendisliği

    Rehberlik hocaları iş mi yapıyor ya bir şeyden anladıkları yok ki. Neyse çok saol yardımcı oldun bana. Site de hoşuma gitti güzel en azından işe yarar bir site.

 

 
Sayfa 1/3 123 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •