3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Junior Member madam curie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.10.2010
    Mesajlar
    26
    Konular
    15
    Tecrübe Puanı
    0

    Saç Düzleştiriciler

    Saç Düzleştiriciler
    Çapraz bağlayıcılar, redoks kimyası ya da yüksek pH. Hepsi güzelik adına....

    Yaşamın bir gerçeği de; insanlar sahip olmadıkları şeyleri isterler. Düz saçlar mevzu bahis olduğunda ise istediklerini alana dek en uç noktada direnci gösterirler.

    Brazilian Blowout (birezilya fönü) saç düzleştirme metoduna adını veren firmanın alamet-i farikasıdır ve güven tartışmaları halen devam etmektedir. Firma ürününün zararlı kimyasallar içermediğini iddia etmesine rağmen, Kanada Sağlık Bakanlığı ve Oregon İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yayınlanan test sonuçlarına göre ürün ağırlıkça %12’e kadar formaldehit içermektedir. Formaldehit ise solunduğunda kanserojendir.

    Brazilian Blowout bu testleri kabul etmiyor. Bazı insanlar içinde güven tartışmalarının bir önemi yok. Women’s Wear Daily’e konuşan bir kuaför “Müşteriler umursamıyorlar sadece yapılmasını istiyorlar. “

    Bukle ve lüleleri yok eden yöntemler eski usül saç kurutma makineleriyle el emeğiyle yapılandan saç uzayana dek etkisini yitirmeyen kalıcı kimyasal düzleştiricilere kadar çeşitlilik gösteriyor.

    Bütün düzleştirme metotları saçın keratinden oluşan fiber yapısının sağladığı kimyasal avantajdan faydalanıyor.

    Saçın büyük bir kısmı keratindeki 2 tip kimyasal bağdan oluşur. Non-kovalent hidrojen bağları ve kovalent disülfit bağları.

    Saç bakımı konusunda uzmanlaşmış bağımsız bir kozmetik kimyacısı olan Perry Romanowski “ Eğer bu bağlar kırılırsa saçı yeniden şekillendirebilirsiniz. Saçı doğal şeklinin dışında tutmak için yeni bağlar oluşturabilirsiniz.”

    Düzleştirme tekniklerinden en geçicisi fön makinesi ya da saç ütüsüyle yapılandır. Bu teknikte saçtaki hidrojen bağları yeniden düzenlenir. Ancak bu düzenleme etrafta suyun olmasından dolayı kısa sürmektedir. İpeksi fön çekilmiş saçların hafif yağmurlu bir günde bozulması buna kanıttır.
    Kimyasal düzleştiriciler fönün yapabildiğinden çok daha kalıcı etki gösterirler. Ayrıca etken bileşenleri arasında saça yumuşaklık veren ya da parlaklık katan diğer birçok kimyasalda içerirler.

    Brezilya fönü gibi bazı düzleştirme teknikleri etkisini yitirmeden önce bir kaç ay boyunca dümdüz saçlar sağlar. Bu kalıcı etki keratinden saç fiberine ek amino asitlerin kaynaşmasıyla gerçekleşir. Formalin ya da metil glikol adlarıyla da bilinen suda formaldehit gazı çözeltisi gibi çapraz bağlayıcı reaktifler bu birleşmeyi sağlarlar.

    Saç fiber uzmanı Yashavanth Kamath “Formaldehit çok küçük bir moleküldür. Saça geçişi çok ama çok hızlı olur. Hem saç fiberindeki hem de üründen gelen amino asitleri çapraz bağlar. Saç ısıtılıp gerildikten sonra saç fiberleri düzleşir, düzleştirilmiş saç zamanla sabit kalacaktır.”

    Daha kalıcı saç düzleştirme için müşteriler genellikle Japon termal saç düzleştiricilere ve bakım serumlarına (relaxer) yönelir.

    Loreal kimya araştırma grubu yöneticisi Felicia Dixon” Birçok japon saç düzleştiricinin aktif bileşeni ise amonyum tiyoglikolattır. Bu bileşik aynı zamanda düz saçlardan perma saç yapmak içinde kullanılır.”

    Tiyoglikolat saçtaki disülfit bağlarını azaltır ve arkasında negatif yüklü cysteinate iyonları bırakır. Artık saç boş bir yazı tahtasıdır ve saç ütüsüyle düzleştirmeye hazırdır.

    Kuaförler daha sonra genellikle hidrojen peroksit ya da sodyum bromat gibi indirgeyici ajanlar içeren bir ürün kullanırlar. Böylece saçın uzun soluklu düz kalması için gereken yeni disülfit bağları oluşturulur.

    Relaxer’lar ile saçı düzleştirmek için yüksek pH gereklidir. Klasik formülü soda, sodyum hidroksit içerir. Hidroksit anyonları disülfit bağlarıyla çok basamaklı tepkimeler gerçekleştirip thioether bağları oluşturur. Bu bağlarda disülfitte 2 tane olan sulfur atomları sayısı bire iner.

    Kamath “Sözüm ona soda içermeyen relaxerlarda benzer bir yolla işler. NaOH içermemelerine rağmen, birleştikleri zaman Hidroksit iyonları üreten kalsiyum hidroksit ve guanidine karbonat içerirler.

    Kıvırcık saç istemeyenlerin düzleştirme için çok fazla seçenekleri var fakat ihtiyatlı olunmalı. Bütün düzleştirme reaksiyonları kontrol altında olmalı. Reaksiyonu abartırsanız eğer saç fiberi geri dönülemez bir şekilde hasar görebilir. Güvenli tarafta olmak için evde ya da kuaförde uygulama esaslarına dikkatlice uyulmalıdır. Güzelleşme için birazcık acı çekilebilir ancak kontrolden çıkmış reaksiyonlarla hiç şansınız olmaz...

    Kaynak :[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]

  2. #2
    Üye qqqq1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24.06.2008
    Mesajlar
    341
    Konular
    1
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Saç Düzleştiriciler

    teşekkürler

  3. #3
    Junior Member madam curie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.10.2010
    Mesajlar
    26
    Konular
    15
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: Saç Düzleştiriciler

    Rica ederim..

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •