Amerikalı ve Portekizli bilimadamları, okyanus dalgalarından elektrik elde etmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Yeni projede dalgaların sıkıştırdığı havanın bir türbini çalıştırarak elektrik üretmesi amaçlanıyor.

Massachusetts Technology Enstitüsü ve Lizbon Teknik Üniversitesi'nde birlikte geliştirilen projede, sahile kurulacak ve karadan denize kadar uzanacak bir kapalı bölmeye, güçlü okyanus
dalgaları ulaştığı zaman içeride sıkışan hava bir tribüne yönlendirilecek ve basıncın da etkisiyle dönen tribün elektrik üretecek.

Enerji üretiminde dalga kullanımına yönelik çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Çevreciler ise bir kilometrelik sahil şeridini kapatıp 100 ile 200 megawatt arasında elektrik üretecek tesislerin deniz yaşamına zarar vereceği uyarısında bulunuyorlar.

Dalgalardan elde edilecek enerjiye büyük umut bağlayan bilim adamları ise "Güneşten enerji üretimi gözde çünkü uzun zamandır üzerinde çalışılıyor ancak dalgadan elde edilecek enerjinin potansiyeli çok fazla ancak bununla ilgili mühendislik bilimi çok genç, daha çok zamana ihtiyacı var" şeklinde görüş belirtiyorlar.