Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek bilgisayara sabotaj düzenlenmesi ve astronotların sarhoş uçtukları iddialarıyla sarsılan NASA yetkilileri, alkollü uçuşların farklı seferlerde meydana geldiğini açıkladı.
ABD Hava Kuvvetleri’nde görevli Albay Richard Bachmann, düzenlediği basın toplantısında, birisinde UUİ’ye gidecek Rus Soyuz uzay aracında bir NASA astronotunun alkollü uçuş yaptığının, diğerinde de daha sonra teknik nedenlerden ertelenen bir mekik seferinde bir astronotun alkollü olduğunun ve bu astronotun sonrasında süpersonik T-38 uçağıyla uçmaya çalıştığının ileri sürüldüğünü belirtti.

NASA’da Şubat ayında yaşanan aşk üçgeni skandalından sonra kurulan araştırma komisyonunun başkanı Bachmann, iddiaların doğruluğunu araştırmanın NASA’ya ait olduğunu belirtirken, önemli olanın astronotun sağlığını izleyen uçuş doktorlarının görevlerini yapmaları olduğunu kaydetti.

Araştırma komisyonu, raporunu hazırlarken 8 NASA doktoruyla görüştü.
NASA’da neler oluyor?

NASA’yı sarsan “sarhoş astronot” skandalıyla ilgili görüşlerini açıklayan eski astronotlar ise iddiaların gerçek dışı olabileceğini bildirdiler.

Astronotların çok yakından izlendiklerini ve uçuştan önce alkol alma yasağını riske atabilmelerin akla yakın görünmediğini söyleyen eski astronot Tmo Jones, “Güvenliği tehlikeye düşürecek alkol kullanımı görmedim” dedi.

2001’de emekli olmadan önce 4 kez mekik seferine katılan Jones, uçuş doktorlarının tereddütsüz astronotların alkol alıp almadıklarını kontrol ettiklerini söyledi.

2002’de emekli olan bir başka astronot Susan Kilrain de, bu iddiaya dek astronotların sarhoş uçtuklarına dair hiçbir söylenti duymadığını belirtti.

Aviation Week&Space dergisi, dün NASA içinde yapılan bir soruşturma raporuna dayanarak web sitesinde verdiği haberde, astronotların uçuşa alkollü çıktıkları iddiasını gündeme getirmişti.

NASA, aşk üçgeni skandalında hakkında adam kaçırmayla hırsızlık ve saldırıdan dava açılan Lisa Nowak adlı astronotu görevden aldıktan sonra, astronotların davranışlarıyla ilgili bir iç soruşturma başlatmıştı.

Discovery uzay mekiğinin eski astronotu Nowak, şubat ayı başında, her ikisi de evli olmasına karşın birlikte olduğu William Oefelein adlı astronotla ilişkisi bulunduğundan şüphelendiği ABD Hava Kuvvetleri subayı Colleen Shipman’a haddini bildirmek amacıyla Texas’tan Florida’ya 1500 km yol katetmişti. Nowak, Eylül’de yargıç karşısına çıkacak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi, önceki gün de Endeavour uzay mekiğiyle 7 Ağustos’ta UUİ’ye gönderilmesi planlanan bir bilgisayarın kablolarının bilerek ve isteyerek kesildiği iddiasıyla soruşturma açmıştı.