Aşağıdaki öneriler ODTÜ mezunları arasındaki kısa bir sorgulamadan elde edilen önerilerdir. Bir bölümü bütün öğrenciler için geçerli olabilecek bu öneriler, umarız zamanla daha derli toplu ve daha sistematik hale gelir ve öğrencilere olduğu kadar Endüstri Mühendisliği Bölümleri ve işletmeler için de yararlı hale gelir.


Genel
Hocalarınızla sınıf dışında da, fazla zamanlarını almamaya özen göstererek, anlamlı sohbet ve sorgulamalar üzerine kurulu ilişkiler geliştirin.
Öğrenciler arasından da, okul yılları sonrasına taşıyabileceğiniz ilişkiler oluşturun.
Üzerinde yoğunlaştığınız özgül bir konunun da sürekli takipçisi olun.
Değişimleri yaratma potansiyelinizi sınayın ve geliştirin. Özgüvene çok ihtiyacınız olacak, bunu da başka türlü geliştiremezsiniz.

Yabancı Dil
Endüstri Mühendisleri için de, uluslararası işlerde İngilizce’nin önceliği vardır. Türkiye’deki Alman ve Fransız şirketleri de kendi dillerine önem verirler. Bu dilleri bilmenin bazı durumlarda stratejik bir önemi olmaktadır. Fakat İngilizce bir çok durumda bu şiketler için de önemlidir. Yabancı şirketlerde, İngilizce’yi iyi konuşmak önemlidir. İngilizce ayrıca, endüstri mühendisliğinin güncel mesleki yenilenmesi açısından da ayrıca önemlidir.
İngilizce, farklı dilleri konuşanların da ortak dili haline gelmektedir. Bunun; diğerlerinin yanı sıra, Alman, Fransız ve Japonlarla iş yaparken eşitleyici bir özelliği var.

Yazılım
İş hayatında Microsoft Excel tablolama programı bilmeniz gereken en öncelikli ” iletişim ortamı” dır, bu yüzden İngilizce’den bile daha kıymetlidir. Argümanlarınızı Excel kullanarak anlatamıyorsanız, argümanınız falan yoktur.

Topluluklar, Kulüpler
Topluluklarda yer almayı bir yarar sağlayacağı için değil o topluluğun etkinliklerinden zevk aldığı için yapmak önemli. Yani, bir ogrencinin o toplulukta yer almasının tek sebebi orada bulunmayı istiyor olması olmalıdır.
Fakat topluluk çalışmalarının; grup çalışması, sorumluluk, insanlarla geçinebilme konularında önemli deneyimler kazandırdığı kabul ediliyor.
Genellikle yabancı kökenli bazı şirketler hobilere ve topluluk çalışmalarına önem veriyorlar. Fakat özgeçmiş ve iş görüşmesi deneyimleri, olumsuz etkilenmeleri de barındırıyor. Öneri, “mutlaka zevklerinize uygun topluluk etkinliklerine katılın fakat bunu iş arama sürecinde kullanma kaygınız olmasın.

Kitap
“Beşinci Disiplin”, Peter M. Senge, Yapı Kredi Yayınları. Artık bir klasik haline geldi, belki bölümde zorunlu olarak bile okutulabiliyor olabilir.
“Kapitalizmin Geleceği”, Lester C. Thurow, Sabah Yayınları. Okuyan olursa iş hayatındaki ilk bir senesinde çok faydasını görecektir.
“The Limits to Growth” Dünyayı kurtarmaya heves edenler ise 70′li yıllara damgasını vuran muhteşem kitap; çok küçük ve insanın tüylerini diken diken eden bir kitaptır, çok faydalı olur.
“Managing with Power”, Jeffrey Pfeffer; “Ben genel müdür olacam abi” diyenler için
“For Whom The Bell Tolls” Ernest Hemingway; İş görüşmesine gidecekler için
“The Seven Habits of Highly Effective People”, Stephen R. Covey, Simon&Schuster Trade,1990.
IIE Solutions Ocak 1999 “30 ways to be a better IE” makalesi,

Kariyer Planı
Öğrencilik yıllarında bir kişisel vizyona sahip olmak yararlı olabilir. Tüm teknik donanımlarını ve kişisel özelliklerini de dikkate alarak bir kariyer planı yapmaları. Her işe uygun olmak büyük bir avantaj olarak görülse bile, önceden belirlenmiş bir yoldan gidilmediğinde dezavantaja dönüşebilir.

Dersler
Not ortalaması, iş ararken gerekecek ölçütlerden sadece biridir fakat derslerinde başarılı olmalı.

Mesleği Tanımak
Bir EM öğrencisi; öğrencilik dönemi boyunca, endüstri mühendisliğinin sınırlarını sorgulamalı ve meslek alanını, kendi kafasında, giderek daha tanımlı hale getirmelidir. Bu konuda ders içerikleri kendisine büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bu anlamda “Endüstri Mühendisliğine Giriş” dersi de çok önemlidir. Bu dersle uğraşırken gelecekteki 30-50 yılda yapacaklarını, yapmak istediklerini zihninde canlandırmaya çalışmalı; “Giriş”i iyi değerlendirmelidir.

Stajlar
Yapabilecekleri çok sınırlı da olsa, stajlarına en fazla sevdiği ders düzeyinde önem vermelidir: Staj hazırlığı ve staj gündemi olan işyerlerinin seçilmesi çok yararlı olur. Staj yaptığı yerde, stajyeri önemseyen en az bir endüstri mühendisi ile birlikte çalışmak önemli bir kazançtır.

İnsan İlişkileri
Çok çeşitli, değişik insanlarla bir şeyleri paylaşma ortamı yaratmalıdır. İnsanların, bencil yanlarını ve rasyonel olmayan yanlarını kavrayamadığınız zaman çözümlerin kağıtlarda ve kafanızda kalmasına razı olma olasılığınız artar.

Yazmak
Bol bol yazı yazmalı ve yazılı olarak derdini ifade etme konusunda kendisini geliştirmelidir. Bunu anadilinde yapmak tabii ki çok önemlidir; fakat iş yaşamında kullanması gerekecek diğer dillerde de kendini geliştirmelidir.

Okumak
Okumadan yazamaz; bu nedenle iyi bir okuyucu olmalı. Okuyacaklarını seçerken hem kapsama alanını genişletmeyi hem de merkezde endüstri mühendisliğini bulunduracak biçimde uygun “path”lerin oluşmasını gözetmelidir. Hayat adım adım gelişmeye izin vermez. Çok uzaklara da taşlar yerleştirmek ve sonra onları unutmak durumunda kalabilirler. Fakat gerektiği yerlerde de araları doldurmak, örmek zorunda kalacaklar.

Sistem Yaklaşımı
Endüstri mühendisliği sistem yaklaşımı üzerine kurulu bir meslek ise derinleşmekten hiç kaçılmayacak konunun bu olduğu da açıktır. Büyük resmi görme yeteneğini geliştirmek üzere bıkmadan usanmadan çalışmak: Buna yardımcı olacak araçlar üzerinde, sözü daha kamillere bırakayım.

Takım Çantası
Büyük resme evet, fakat, bir EM öğrencisi, çok zengin bir takım çantası oluşturmaya mutlaka büyük bir önem vermelidir. Bu iş stajlarda geliştirilmeli ve ömür boyu süreceği unutulmamalıdır. Çok sayıda araca ihtiyacımız var ve bunların araç olma özelliklerini unutmadan, birlikte kullanılma yeteneklerini değerlendirerek, sayılarını artırmalıyız. Rendeyi iyi kullanamayan marangozun yapabileceği işlerin kapsamı daralır. Giderek daha fazla sayısallaşan araçlarımızın çok olmasının yanı sıra bunları kullanma yeteneğimizin de artması ve gelişmesi gerekiyor. Bu da kullandıkça olur. Öğrencilikte önemli olan; araçları tanımak. EM’nin araçları rende gibi elle tutulur, gözle görülür araçlar olmadığından onları tanımak için de onlarla çeşitli düzeylerde yüzyüze gelmeyi artırmak gerekmektedir. Kullanma şansları olan her aracı da becerebildikleri kadar çok kullanmalılar. Sonuçta, takım çantalarını açtıklarında, ne kadar çok aracı “görebiliyorlarsa” o kadar iyidir.

“Yalın”ı Görmek
Belki sistem yaklaşımıyla aynı anlama geldiğini düşünenler de olabilir ama yalınlaştırmayı öğrenmek de önemli. Kayadaki fazlalıkları çıkardığını düşünen heykeltraşın yaklaşımına ihtiyaç duyduğumuz yerler o kadar çok ki.

“Dünya”ya Bakmak
“Dünya”ya bakmak alışkanlık haline gelmeli. Bugün bu, çok daha kolay. Önündekine takılıp kalmamak çok önemli. Bütün dünya sorun çözme derdinde ve her yerden öğrenilebilecek bir şeyler var.

Vizyon
EM öğrencilerinin, öğrencilik hayatları bitmeden, gelecek 30-50 yılda temel olarak nereye yöneleceğine karar vermiş olmaları ya da bu karara çok yakın olmaları da önemlidir. Yukarıda sayılan maddelerin daha kalın çizgilerle oluşmasını sağlar.