ALAN
ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
ALANIN TANIMI
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
1. BOBİNAJ

Tanımı : Bobinajcının sahip olması gereken elektrik motorlarının bakımı, onarımı ve transformatörlerin imalatını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı : Çeşitli, elektrik motorlarının bakım onarımını yapma ve transformatörlerin imalatını yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek.



2. BÜRO MAKİNELERİ TEKNİK SERVİSİ

Tanımı : Büro makineleri teknik servisi elemanının sahip olması gereken, fotokopi, priport, faks makineleri, nokta vuruşlu yazıcı, yazarkasa, yazıcı, para sayma vb. cihazlar kullanma, elektrik-elektronik, mekanik arızalarını tespit etme ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı : Büro makinelerinin kullanımını, bakımını ve her türlü arızasını bulup hatasız onarabilme yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek.



3. ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

Tanımı : Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

4. ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SERVİSİ

Tanımı: Elektrikli ev aletleri teknik servis elemanının sahip olması gereken, ev ve iş yerlerinde; soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik, kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik, kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajına yapma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek.



5. ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR BAKIM ONARIM

Tanımı : Elektromekanik taşıyıcılar bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, canlı, cansız materyali kapalı ya da açık alanda düşey, yatay veya eğimli olarak taşıyabilen asansör, yürüyen merdiven, yürüyen yol ve vincin emniyetli ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlama yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe her tür canlı, cansız materyali kapalı ya da açık alanda düşey, yatay veya eğimli olarak taşıyabilen asansör, yürüyen merdiven, yürüyen yol ve vincin emniyetli ve işlemesini sağlayacak, bakım ve onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.



6. ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM

Tanımı : Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.



7. GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ

Tanımı: Görüntü ve ses sistemleri servis elemanın sahip olması gereken, ışıklandırma sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Görüntü ve ses sistemleri ile ışıklandırma sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmek.





8. GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Tanımı : Güvenlik sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, yangın algılama, CCTV (kapalı devre güvenlik sistemleri), soygun alarm, geçiş kontrol sistemleri ile ilgili tüm işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Binalara ait yangın algılama, CCTV (kapalı devre güvenlik sistemleri), soygun ihbar, geçiş kontrol sistemleri tesisi, kurulum, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.



9. HABERLEŞME SİSTEMLERİ

Tanımı: Haberleşme sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, mobil iletişim cihazları, telli haberleşme sistemleri, uydu ve yerel anten sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Elektrik-elektronik sektörünün haberleşme sistemleri dalında ihtiyaç duyulan yeterliklere sahip kalifiye teknik elemanlar yetiştirmek.



10. OTOMASYON SİSTEMLERİ

Tanımı : Otomasyon sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, otomatik kumanda, hidrolik- pnomatik, PLC , servo motor, robot kolları, mikro denetleyici ve scada sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe, otomasyon sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerine sahip nitelikli teknik elemanlar yetiştirmek.



11. YÜKSEK GERİLİM SİSTEMLERİ

Tanımı: Yüksek gerilim sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, yüksek gerilim tesislerinin, iletim, dağıtım ve koruma sistemlerinin kurulumu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe yüksek gerilim sistemlerinin güvenli ve emniyetli bir biçimde kurulum, bakım ve onarımını yapabilecek yeterliklere sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.




ELEKTRİK BÖLÜMÜ


TANIM

Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması ile İlgili her türlü tesisatın; elektrik makinelerine kumanda sistemlerinin kurulması, işletilmesi, bakını ve onarımını elektrik mühendisi ve elektrik teknikeri nezaretinde yapan kişidir




AMACI

Bu bölümde, elektrik enerjisinin üretilmesinden tüketilmesine, kadar geçen süreçler, elektrifikasyon bobinaj, kumanda, tesisat uygulamalarında çalışacak teknik ara insan gücünü yetiştirilir. Elektrik bölümünde, elektrik enerjisinin üretilmesinden tüketilmesine kadar geçen süreçte, bobinaj, otomatik kumanda, elektrik makineleri, temel elektronik, güç elektroniği, elektrik santralleri, elektrik enerji iletim hatları, elektrik bina ve havai hat tesisatçılığı, elektrikli ev aletleri, tesisat gibi uygulanan alanlarda çalışacak teknik ara insan gücü yani “elektrik teknisyeni” yetiştirilir.



GÖREVLER

Ev, ticari kuruluş, fabrika, atölye ve benzeri yerlerde bulunan elektrik tesisatını, ek ve yeni tesisler için elektrikli ekipmanları, proje, şema ve standartlara uygun olarak kurar, işletmeye hazır hale getirir, Elektrik sistem ve teçhizatının bakım ve onarımına yardımcı olur,Devre şemalarının geliştirilmesi için deneyler ve testler yapar.



ÖĞRENCİ İLGİSİ

Elektrik, elektronik ve bilgisayara ilgi duyanlar seçerler daha başarılı olabilirler.






MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Elektrik teknisyeni olmak isteyenlerin

Elleri ve gözleri sağlam (renk körlüğü olmayan)

Ortalamanın üstünde genel yeteneğe sahip,

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli,

Dikkatli, tedbirli ve sabırlı,

Tırmanma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı

Sorumluluk duygusu gelişmiş kimseler olmaları gerekir



ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI



Elektrik teknisyenleri inşaatlarda, elektrik santrallerinde çalışırlar, çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişir ama genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerindeki bozuklukları onarırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere, tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevi yaparken dikkatsizlik önemli kazalara yol açabilir. Elektrik teknisyeni birinci derecede cihaz, alet ve malzeme ile ilgilidir ancak, zaman zaman birlikte görev yaptığı kimselerle ve müşterilerle iletişime girebilir. Daha çok fabrikalarda, işletmelerde ve her türlü endüstriyel üretimin yapıldığı ortamlarda, elektrik ile ilgili bölümlerde çalışırlar



KULLANILAN MAKİNE, ALET VE MALZEMELER

Ölçme ve kontrol cihazları (Ampermetre, voltmetre v.b.,)

El matkabı, havya, pense, tornavidalar, kargaburnu, kontrol kalemi gibi el aletleri

Çeşitli kablo, duy, fiş, yalıtım malzemeleri gibi araç ve gereçleri kullanır



ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI



Enerjisinin üretildiği ve tüketildiği her türlü ortamlarda kolaylıkla iş bulabilirler. Elektrik teknisyenlerinin kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde, elektrik santrallerinde, elektrikli cihaz ve makinelerin kullanımının söz konusu olduğu iş piyasasının çeşitli dallarında çalışma olanakları bulunmaktadır. Kanunlarla belirlenen şartlan yerine getirmeleri durumunda, kendi bakım - onarım ve üretimci olarak işyerlerini açabilirler



MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin elektrik bölümünden mezun olanlar, alanlarında l yıl çalıştıktan ve ustalık sınavına girip başarılı olduktan sonra, ustalık belgesi almaya ve kendi işyerlerini açmaya hak kazanırlar.

Elektrik teknisyenleri, çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde; ustabaşı, şef olabilirler.

Yüksek ve alçak gerilim tesisleri üzerinde uzmanlaşabilir ve çalışmalarını elektrik santralleri, elektrikli ev aletleri tamirciliği, bina, uçak, gemi, motorlu taşıtlar sahne ve stüdyo elektrikçiliği ve benzeri alanlardan birinde yoğunlaştırabilirler.

BENZER MESLEKLER

Elektronik teknisyenliği, endüstriyel elektronik teknisyenliği.



ÜST ÖĞRENİM İMKÂNLARI



Sınavsız Geçiş İmkânı Bulunan Meslek Yüksek Okulları

1) Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

2) Elektrik

3) Elektrik-Elektronik Teknikerliği

4) Elektronik Haberleşme

5) Endüstriyel Elektronik

6) Endüstriyel Otomasyon

7) Ev Cihazları Teknolojisi

8) Hidroelektrik Santraları

9) Mekatronik

10) Otomotiv

11) Radyo ve televizyon Tekniği



Ek Puan Verilen Lisans Programları

1) Elektrik Öğretmenliği

2) Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Sivil Havacılık Y.O)

3) Uçak Elektrik-Elektronik (Sivil Havacılık Y.O)





Teknolojik gelişmeler sonucu günümüz endüstrisinde kullanılan, elektrik ve elektronik kavramlar çeşitli şekillerde birleşerek birbirini tamamlamakta ve bilgisayarla desteklenip bir bütün oluşturmaktadır.



Elektrik ve elektronik devre elemanlarının yapımında kullanılan ileri teknoloji, çok amaçlı olarak bütün alanlara elektroniğin girmesine uygulanmasına sebep olmuştur. Bu gelişmenin sonucu olarak; sistemleri kuracak, çalıştıracak, bakım ve onarımını yapacak yeterliliklere sahip teknik insan ihtiyacı ortaya çıkmıştır.



Bu insan gücünün yeni sistemlere adapte olup, etkili ve verimli çalışmalar yapabilmesi için, teknolojinin gerektirdiği elektrik, elektronik ve bilgisayar alanlarında gerekli bilgi ve becerilere sahip olması gerekmektedir.



Sanayileşmenin ekonomik ve sosyal yaşamın önde gelen öğelerinden birisi elektrik enerjisinden daha çok yararlanmaktır. Elektrik enerjisi yaşamın temel maddeleri kadar zorunlu ihtiyaç haline gelmiştir. Aydınlatmada, ısıtmada, eğlencede, mutfakta, atelyede, endüstride, kısaca her alanda elektrik enerjisine duyulan ihtiyaç; diğer enerji kaynaklarından daha ekonomik ve atıksız sağlandığından artmaktadır.



Her türlü tesisin kurulmasında, işletmelerin sürekli çalışmasında, elektrikli cihaz ve aletlerin kontrolünde; yetişmiş yetkili elemanlara elektrikçi vasfı verilmektedir. Günümüzde bu teknik elemanları yetiştiren endüstriyel teknik okullar aranır hale gelmiştir.



Bu bölümden mezun olan öğrenciler, öğretim programlarında belirtilen elektrik tesisatçılığını, sarım tekniğini, her türlü kumanda tekniğini, endüstriyel elektronik uygulamalarını ve elektrik proje çizimlerini yapar. Teknolojik yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip eder.



Öğretim programlarında IX. Sınıfta elektrik, elektronik programlarının gerektirdiği temel teorilerle, tesisat, temel elektronik ve bilgisayar programları; X. Sınıf programlarında otomatik kumanda, endüstriyel elektronik uygulamaları, temel sarım tekniği, elektrik makinaları ölçme labaratuvarı deneyleri; XI. Sınıfta kompanzasyon uygulamaları, endüstriyel elektronik uygulamaları, Elektro-Pnomatik ve PLC devre uygulamalarını kapsamaktadır.



ELEKTRONİK BÖLÜMÜ




TANIM



Her türlü elektronik tezgâh, donanım, tesis ve cihazların kurulmasını, bakım ve onarımını elektronik mühendisi ve elektronik teknikeri nezaretinde yapan kişidir.



AMACI

Bu bölümde, temel, endüstriyel ve digital elektronik uygulamalarında çalışacak teknik ara insan gücü yetiştirilir.



GÖREVLER

Belirlenmiş teknik standartlara göre

Elektronik cihazların bakım, onarım, tesis, montaj işlerini yapar

Gerektiğinde elektronik devreleri kurar,

Gerekli ayarlamaları yapar,

Ekip halinde çalışmalarda, işi organize ederek ekibin verimli çalışmasını sağlar,

Gerekli kayıtları tutar, raporları hazırlar, yapılan işlerle ilgili parça, yedek parça, malzeme ve elemanların sağlanması için önerilerde bulunur, stok seviyelerini kontrol eder ve tedarik edilmesi için ilgililere bildirir,

Çalışılan yerde düzen, temizlik ve iş güvenliği koşullarına uyulmasını sağlar,

Gerekli durumlarda ekibinin eğitimini sağlar



ÖĞRENCİ İLGİSİ

Elektronik, elektrik, bilgisayar ve matematiğe ilgi duyanlar seçerlerse daha başarılı olabilirler.



MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Elektronik teknisyeni olmak isteyenlerin;

Elleri, görme ve işitme organları sağlam,

Ortalamanın üstünde genel yeteneğe,

Matematik yeteneğe ve ilgiye sahip,

Şekil ilişkilerini görebilen, renkleri ayırt edebilen,

Ayrıntıları algılayabilen,

Aynı anda birçok şeyi görebilen, kimseler olmaları gerekir



ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI



Elektronik teknisyenleri, elektronik cihaz yapım ve tamir atölyelerinde çalışırlar. Görevlerini genellikle oturarak yaparlar ve birinci derecede alet ve malzemelerle ilgilidirler. Zaman zaman birlikte görev yaptığı kimselerle ve müşterilerle iletişime girebilirler.



KULLANILAN MAKİNE, ALET VE MALZEMELER

Çeşitli elektronik ölçü aletleri,

Lehim makine ve havyaları,

Çeşitli el takımları,

Çeşitli güç kaynakları,

Elektronik devre elemanları,

Dijital deney setleri ve test cihazları,

Bilgisayar

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI



Elektronik araç üreten fabrikalarda, Türk Telekom A.Ş., TRT gibi elektronik sistemleri kullanan kurum ve kuruluşlarda elektronik mamullerin üretildiği fabrika ve atölyelerde iş bulma olanakları vardır. Ayrıca, elektronik tamir atölyelerinde çalışabilecekleri gibi, kendileri de atölye açarak çalışabilirler. Son yıllarda mesleğe ilgi gösteren bayanların sayısında hızlı bir artış görülmektedir. Endüstriyel elektronik cihazların üretildiği ve çalıştırıldığı ortamlarda çalışırlar. Az bir sermaye ile bakım-onarım ve üretimci olarak kendi iş yerlerini açabilirler.



MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin elektronik bölümlerinden mezun olanlar, alanlarında l yıl çalıştıktan ve ustalık sınavına girip başarılı olduktan sonra, ustalık belgesi almaya ve kendi işyerlerini açmaya hak kazanırlar. Elektronik teknisyenleri, çalıştıkları kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler. 2 yıllık meslek yüksek okuluna devam edip başarı gösterenler, Tekniker, 4 yıllık fakülteleri bitirenler "Mühendis" olabilirler.



BENZER MESLEKLER



Uçak elektroniği teknisyenliği, tıp elektroniği teknisyenliği, elektrik teknisyenliği, bilgisayar donanım teknisyenliği, telekomünikasyon teknisyenliği, endüstriyel elektronik teknisyenliği.



ÜST ÖĞRENİM İMKÂNLARI



Sınavsız Geçiş İmkânı Bulunan Meslek Yüksek Okulları (2 Yıllık)

1) Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

2) Elektrik

3) Elektrik-Elektronik Teknikerliği

4) Elektronik Haberleşme

5) Endüstriyel Elektronik

6) Endüstriyel Otomasyon

7) Ev Cihazları Teknolojisi

8) Hidroelektrik Santralları

9) Mekatronik

10) Otomotiv

11) Radyo ve Televizyon Tekniği




Ek Puan Verilen Lisans Programları (4 Yıllık)

1) Elektrik Öğretmenliği

2) Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Sivil Havacılık Y.O)

3) Uçak Elektrik-Elektronik (Sivil Havacılık Y.O)

4) Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği

5) Elektronik Öğretmenliği