8 sonuçtan 1 ile 8 arası
  1. #1
    Senior Member sword61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.07.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    328
    Konular
    163
    Tecrübe Puanı
    0

    ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    EE 300-400 dersleri ögrencilerin edindikleri teorik bilgilerin uygulamalarini gözlemleme, mesleki deneyimlerini arttirma, mühendislik pratigi, çalisma kosullari ve is yasamini yerinde taniyarak mezuniyet sonrasi bilinçli kariyer tercihi yapmasina yardimci olma amacini tasiyan mühendislik derecesi için yapılması zorunlu stajlardir.



    Staj derslerinin amacı ve uygulama esasları aşağıda belirtilmiştir. Gerek staj yeri seçilirken, gerekse staj sırasında aşağıdaki hususlara uyulması gerekmektedir.




    EE300 Stajının Amacı ve Kapsamı



    Bu staj, en az 4 dönemini basarili sekilde tamamlamis ögrencilerimiz içindir. Staj agirlikli olarak bir gözlem staji olup, staj kapsaminda atelye tipi islerin (lehimleme, kablaj, kart çizme, temel ölçü aletlerini kullanarak ölçme, elektrik mühendisligi aletlerini çalistirma vb.) yapilmasi beklenmektedir. Bunun ötesinde tasarim, test gibi aktif katilim gerektiren bir çalisma yapilmissa, bu çalisma da raporda anlatilmalidir.



    Bu stajin beklenen çiktisi ögrencinin staj süresince edindigi is yetenekleri ve gözlemlerdir.





    EE400 Stajının Amacı ve Kapsamı



    Bu staj en az 6 dönemini basarili biçimde bitirmis ögrencilerimiz içindir. Bu stajda da gözlem ön planda olmakla beraber donanim, kart tasarimi, üretim hatti çalismalari, kalibrasyon, kalite testleri gibi aktif katilim gerektiren görevlerde yer almak ve isin bütünlügün içindekini önemini kavramak ve edinilen tecrübenin düzgün sekilde raporlanmasi beklenmektedir.



    Bu stajin beklenen çiktisi gözlemler ve ek olarak kart tasarimi, devre tasarimi, yazilim, verim incelenmesi vb. mühendislik niteligi tasiyan is ciktilardir.



    Yaz Stajı süresi ve yaz stajı yapılabilecek zamanlar:



    Bu stajın süresi toplam 40 iş günüdür. Normal olarak 2. sınıftan sonraki yaz tatilinde 20 gün ve 3. sınıftan sonraki yaz tatilinde 20 gün olarak iki ayrı tatil dönemi içinde yapılır. Zorunluluk halinde 3. sınıftan sonra aynı tatil dönemi içinde toplam 40 gün olarak yapılabilir.



    Eğitim dönemi içinde (öğrencinin ders aldığı herhangi bir dönemin ders ve final sınavlarını kapsayan süre) staj yapılamaz. Bu nedenle yaz okulunda ders alacak öğrencilerin staj yapacakları dönemi yaz okulu tarihlerine göre ayarlamaları gerekmektedir.



    Staj yapılırken önce EE300 ve sonra EE400 stajları yapılmalıdır. Yani EE300 bir sonraki staj olan EE400 için “pre-requisite” dir.

    Staj Yapılabilecek Kurumlar:


    Staj yapılacak kurumdaki faaliyetin Elektrik ve/veya Elektronik mühendisliği ile ilgisi olması esastır. Staj yapılacak kurumda (Bu kurum büyük bir işletme ise bu işletmenin stajın yapıldığı alt bölümünde) en az iki elektrik ve/veya elektronik mühendisi olması gerekir.



    Üniversiteler (Laboratuvarlar, İdari kısımlar vb) staj yeri olamaz. Yurt disindaki universitelerde yapilacak olan stajlar kabul edilmektedir. Universite arazisi içindeki üniversiteden bağımsız kuruluşlar (Teknokent, TÜBİTAK Enstitüleri, KOSGEB vb) staja uygun kurumlar olarak onaylanabilir.



    Genel olarak staj yapılacak işletmenin faaliyetlerinin öğrencinin o ana kadar aldığı ve/veya bir sonraki yılda alacağı dersler ile ilişkili olması arzu edilir. Bu bağlamda yaz stajlarının yapılabileceği yerlerin faaliyetleri aşağıda belirtilmiştir.



    2. Sınıf Stajı (EE 300)

    2. Sınıf yaz stajı yapılacak işletmelerdeki elektrik ile ilgili faaliyetlerin temel elektrik, elektronik, elektromanyetik bilgilerini almış olan öğrencilerin anlayabileceği faaliyetler olması arzu edilir. Bu staj süresince aşağıda listelenmiş faaliyetlerin birkacinin gözlenmesi beklenmektedir.

    Elektrik tamir işleri

    Elektrik makinaları: Jeneratörler, jeneratör tahrik makinaları, transformatörler, akümülatörler, şalterler, ve rölelerin üretildiği ya da bakımının yapıldığı yerler

    Elektrik sistemleri: Aydınlatma, AG enerji dağıtımı ve bağlantıları, elektrik makinaları yerleşim kumanda ve kontrol projeleri

    Isıtma, havalandırma, iklimlendirme

    Elektrik ile ilgili ölçümler, ölçü aletleri

    Elektronik devre imalatı



    3. Sınıf Stajı (EE 400)

    3. Sınıf yaz stajı yapılacak kurumdaki faaliyetlerin elektrik-elektronik mühendisliği için uzman mühendislik bilgi ve deneyimi gerektiren kuruluşlar olması arzu edilir.

    Elektrik tesislerinde emniyet

    Elektrik santralları, ana trafo (İndirici) merkezleri

    OG, YG enerji nakli, yük akışı planlaması

    OG, YG Güç sistemleri koruması

    Bilgisayar donanım mühendisliği ve bilgisayar ağ sistemleri

    Ölçü sistemleri ve telemetri

    Komünikasyon sistemleri ya da diğer gelişmiş elektronik sistemlerin tasarım, operasyon ya da üretimi

    Kontrol mühendisliği



    Staj yapacağı kurumu kendileri bulan öğrencilerin staj yapacakları yer ile ilgili yeterli bilgileri staja başlamadan önce bölüm staj komitesine bir dilekçe ile sunmaları ve komitenin onayını almaları gerekir. Bu bilgilerin doğru ve bu staj yönergesinde belirtilen şartlar ile uyumlu olması gerekir. Onayı alınmamış ve/veya hakkında bölüme yanlış bilgi verilmiş bir kuruluşta yapılacak stajın geçerli sayılmamasının sorumluluğu öğrencinindir.



    Stajda İzlenecek Formal Süreç:
    Bir öğrenci staja başlamadan önce bir staj rehberi almak zorundadır. Bu rehberin 3 ayrı sayfasına resimlerini yapıştırmalı ve Bölüm Öğrenci işlerinden kaşeletmelidir. Staj rehberinin ilk sayfası (1. Sayfa) öğrencinin kendisinde kalmalıdır. Rapor teslim edilirken mutlaka bu ilk sayfa raporla birlikte verilmek zorundadır.

    Staj rehberinin ikinci (2.) ve üçüncü (3.) sayfaları ilgili Kuruma/Kuruluşa teslim edilmeli ve Stajın bitiminde bu sayfalardan birinin notlandırılıp Bölüm öğrenci işlerilerine ulaştırılması, ilgili öğrenci tarafından sağlanmalıdır. Ulaştırma şekilleri;

    Staj bitiminde, ilgili kurum/kuruluşununda uygun görmesi halinde Staj Sicil Notu kapalı zarf içinde ve zarf üzeri imzalı ve mühürlü bir şekilde hazırlanmış olarak öğrenci ile elden gönderilebilir (bu durumda postada kaybolma ve geç gelme gibi riskler azaltılmış olacağından bu yöntem tercih edilmelidir).

    Kurum/Kuruluş posta yolu ile "Staj Sicil Notu"'nu EEMB Öğrenci İşleri Ofisi D Blok No:116 06531 İnönü Bulvarı/ANKARA adresine "Staj değerlendirme" konulu gönderebilir.



    Yaz stajı ile ilgili diğer bilgiler:


    Yaz stajı teorik eğitim alınacak bir yer değildir. Staj süresinin eğitim, kurs, ders çalışmak vb gibi faaliyetler ile geçirilmemesi gerekir. Bu sürede sadece firmayı tanıtıcı kurslar alınabilir. Staj süresinde öğrencinin o işletmedeki teknik faaliyetlere katılması veya en azından bu konuda gözlem yapması beklenir. Bu bağlamda stajın büyük bir kısmının katalog ya da broşür incelemek gibi işlerle geçirilmemesi gerekir. Bu gibi çalışmalar ancak ana faaliyetlere ve gözlemlere tamamlayıcı olarak değerlendirilebilir.

    Yine yaz stajında bir bilgisayar dili öğrenmesi, veya bir dilde sadece program(lar) yapması kabul edilemez. Bu çalışmalar ancak öğrencinin de katıldığı daha kapsamlı bir projenin bir parçası olabilirler.

    Staja başlayacak her öğrencinin bir Staj Defteri olmalıdır. Öğrenci staj süresince programa göre yürüttüğü çalışmalarını günü gününe not eder ve bunlardan staj raporunu uygun formata göre hazırlarken yararlanır. Öğrenci Staj Raporunu, stajı takip eden dönem için kayıt yapılırken Bölüm Staj Komitesine sunar. Bu tarih gerekirse komite tarafından bir süre uzatılabilir. Bu süre sonunda raporlarını vermemiş öğrencilerin stajları yapılmamış sayılır. Stajlarını başarı ile tamamlayan öğrencilerin staj raporlarını öğrencilere geri verip vermeme bölüm kurullarının kararına bağlıdır.

    Yaz stajını yapıyorken eğer staj ortamında mühendislik kapsamı çok zayıf ise ve mühendislikle ilgili yapacak bir şey bulamıyorsanız, bunu staj yaptığınız birimde amirinize bildirmeniz ve bu problemi çözmeniz gerekir. Eğer sorunlar çözülmüyorsa, yeni bir staj yeri bulmakla yükümlüsünüz. Staj dönemi sırasında yapacak bir iş bulmayıp, başka staj yeri de bulmayanların staj raporunda staj yerinin olumsuzluğu ve yapacak bir iş olmadığını mazeret olarak açıklaması stajın geçerliliğini sağlamaz. İyi bir staj yeri bulmak sorumluluğu da, başarısız bir stajın temel sorumluluğu da stajı yapan öğrenciye aittir.

    Yaz staj raporları olanaklar ölçüsünde yaz stajındaki temel faaliyete göre seçilmiş bir öğretim üyesi tarafından değerlendirilir. Hangi stajın hangi öğretim üyesi tarafından değerlendirileceği ilan edilir ya da öğrenciye bildirilir.

    Yaz stajını değerlendiren öğretim üyesi gerekli gördüğünde öğrenciden (stajda not tuttuğu) Staj Defterini, ya da staj raporu yazarken kullanılan bazı dökümanları isteyebilir.

    Düzgün bir formatta, kapsamlı ve anlaşılır bir Teknik Rapor hazırlayabilmek bir mühendis için çok önemlidir. Yaz staj raporları öğrenciler için bu konuda bir ilk deneyimdir. Bu yüzden raporlar içerik, kullanılan dil, sunuş ve rapor hazırlamadaki titizlik açılarından değerlendirilir.

    Yaz stajı raporu, staj yapıyorken yazılır ve staj bitiminde değerlendirilmek üzere stajı yaptıran mühendis/yöneticiye sunulur. Staj raporunun stajı yaptıran mühendise onaylatılması (raporun imzalanması/mühürlenmesi) gerekir. Onaylandıktan sonra son hali ile rapor EEMB öğrenci işlerine sunulur.

    Öğrenciler yaptıkları stajı zamanında bildirmeli ve zamanında EE300/400 dersine kayıt olmalıdır: Bir yılın yazında staj yapmış ve o yılın sonbahar döneminde staj dersine kayıt olmamış bir ögrenci aynı staj için daha sonraki dönemlerde hak talebinde bulunamaz. Yani stajın yapıldığı tarihi takip eden ilk dönemde sözkonusu stajın dersine kayıt olmak zorunludur.

    Uluslararası öğrenci değişim programlarına katılan (Erasmus, vb.) öğrencilerin stajları: Öğrenci, değişim programına katılmak üzere yurtdışına gitmeden önce yazın Türkiye’de stajını yapabilir ve yaz sonunda raporunu yazıp değişim programı koordinatörüne teslim eder. Aynı biçimde firmadan staj yaptığı ve geçer not aldığına dair onayı da alıp koordinatör ve öğrenci işlerine bilgilerin ulaşmasını sağlar. Değişim programı koordinatörü, staj raporu ve formları öğrenci işlerine aynı yaz döneminin sonunda ulaştırır. Öğrencinin staj raporu dönem başında diğer normal staj raporlarıyla beraber değerlendirmeye alınıp sorunsuzsa geçer not verilir, sorunlu ise düzeltme vb. konusunda koordinatöre bilgi ulaştırılır. Koordinatör öğrenciye ulaşarak bilgileri aktarır ve öğrenci gerekli düzeltmeleri yapıp koordinatöre (ya da ilgili staj jürisine) ulaştırır. Öğrenci sözkonusu sonbahar döneminde EE300/400 dersine kayıt olmaz (değişim programındaki üniversitede kayıtlıdır), ancak değişim programından geri döndüğü ve ODTÜ’de derslere kayıt olduğu ilk dönem bu derse kayıt olur ve daha evvel verilen S ya da U notu o zaman bilgisayar sistemine işlenir ve geçerlik kazanır.

    Stajda yaptiginiz isi oldugu gibi yazin. Yaptiginiz ise katkisi olanlari mutlaka belirtin. Abartili raporlar veya yapilmayan islerin sunuldugu raporlar degerlendirme asamasinda sizlere geri dönecektir. Karmasik görünen mühendislik tasarimlari, tek basina incelendiginde basit görünen bloklardan olusmaktadir. Stajda yaptiginiz is basit görünse de önemini anlayip, bütünlügün içinde ki yerini belirtmeniz ve yaptiginiz isi rapor formatinda, abartisiz sekilde gözlemleriniz ve çikardiginiz sonuclarla birlikte aktarmaniz basarili bir staj için yeterlidir.

  2. #2
    Junior Member tycoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.07.2008
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    bana ornek bir staj defteri lazım otomasyonla ilgili

  3. #3
    Junior Member cg17- - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24.07.2009
    Mesajlar
    2
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    acil elektrik staj defteri lazım.yardımcı olursanız sevinirim.

  4. #4
    Junior Member erdgun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.11.2008
    Mesajlar
    8
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    teşekkürler

  5. #5
    Junior Member Taner Salantur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.08.2009
    Mesajlar
    3
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    Teşk ederiz. meslektaşlara selam olsun

  6. #6
    Junior Member nicksiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25.08.2009
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    arkadaslar bANa 1 sınıf elektrik myo yaz staj ornegi lazım acill 10 gunum kaldı yardımcı olursanız cok sevinirimm..

  7. #7
    Junior Member ugur02 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.08.2010
    Mesajlar
    3
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    Alıntı nicksiz Nickli Üyeden Alıntı
    arkadaslar bANa 1 sınıf elektrik myo yaz staj ornegi lazım acill 10 gunum kaldı yardımcı olursanız cok sevinirimm..
    BU NE YAAA SÜREKLİİ SORUYORUZ AMA CEVAP YOK BENİMDE 3 GÜNÜM KALDI VE DOSYAYI DOLDURMAM GEREKİYORR ÇİZİLECEK KONULARI YAZIN RESİM ÇİZİM GÖNDERİN YAA HEP YAZIII (((((

  8. #8
    Junior Member asdef - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.08.2010
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

    ben yüksekokul 2.sınıf öğrencisiyim stajı mühendislikte yaptım staj defteri için yardıma ihtiyacım var

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •