2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Üye umutdoguseckin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.11.2012
    Mesajlar
    3
    Konular
    0
    Bölümü
    Biyomühendislik
    Cinsiyet
    Erkek
    Tecrübe Puanı
    0

    Biyomühendislik

    Biyomühendislik nedir?

    Mühendislik, genel anlamı ile matematik, fizik ve kimyanın temel ilkelerini kullanarak; bazı sistemlerin geliştirilmesi ve hizmetler verilmesi yolu ile, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek için yapılan çalışmaların tümüdür.
    Biyoteknoloji ise son yıllarda gündemi yoğun bir şekilde işgal eden bir terimdir. Her ne kadar ekmek, bira, şarap, peynir gibi yaygın klasik üretimlerde yüzyıllardır bu tip sistemler uygulansa da, modern anlamı ile biyoteknoloji yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahiptir ve son yıllarda dev adımlarla büyük ilerlemeler kaydetmektedir.
    Bu bağlamda Biyomühendislik, mühendislik prensiplerinin biyolojiyi de içerecek şekilde uygulandığı sistemlerin dayandığı bilim dalıdır.
    Biyomühendislik, son otuz beş yıl içinde, moleküler biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, hücre metabolizması ile, temel mühendislik ve malzeme bilimlerindeki hızlı ilerlemeler sonucu gelişen biyolojik teknikler ile mühendislik ilkelerinin canlı sistemlere ve bunlarda karşılaşılan sorunlara uygulandığı yeni bir bilim dalı ortaya çıkmıştır.
    Bu bilim dalı; kütle ve ısı aktarımı, kinetik, biyokataliz, biyomekanik, ayırma ve saflaştırma teknikleri, biyoreaktör tasarımı, yüzey bilimi, akışkanlar mekaniği, termodinamik ve polimer kimyası gibi mühendisliğin temel ve uygulamalı birçok dalının yanısıra; genetik, moleküler biyoloji,protein kimyası, metabolizma, hücre fizyolojisi ve biyokimyası, sitoloji, biyoelektrik, nörobiyoloji, immunoloji, farmakoloji gibi temel ve uygulamalı bilimlerdeki araştırma ve bilgi birikimleri arasında bir köprü oluşturarak, günümüz toplumunun farklı boyut ve sektörlerdeki sorunlarına özgün çözümler üretmeyi amaçlamaktadır.
    Bünyesinde Genetik Mühendisiği , Biyomedikal mühendisliği , Biyoproses Mühendisliği bölümlerini barındıran Bölümümüz ilk olarak Ege Üniversitesinde 2000 yılında eğitim öğretime başladı ve halen lisans- yüksek lisans - doktora eğitimlerine devam etmektedir.
    Biyomühendislik çalışma alanları

    Günümüz dünyasında, Biyomühendislik bilim dalındaki ilerlemeler sayesinde gelişen tekniklere biyoteknoloji, endüstrilere ise biyoteknolojik endüstriler adı verilmektedir. Bugün, biyoteknolojik yöntemler ve bunların kullanıldığı sanayilerde çeşitli gıda maddeleri, içecekler, enerji kaynakları (hidrojen, etanol, biyogaz), ilaçlar (antibiyotikler, vitaminler, hormonlar) ve biyokimyasal maddeler (protein ve amino asitler, enzimler, organik asit ve çözgenler, pestisitler ve çeşitli polimerler) biyolojik sistemlere uyumlu malzemeler elde edilebilmekte ve madencilik, su arıtılması, endüstriyel ve kentsel atıkların işlenmesi gibi hizmetler gerçekleştirilebilmektedir.
    Bunların yanısıra, genetik materyale müdahale ile, proteinlerin yapısını değiştirip, doğal sistemlerin fonksiyonlarını etkileme ve yönlendirme, arzu edilen özelliklere sahip bitki, hayvan ve mikroorganizmalar geliştirme, insanlardaki genetik hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili olabilme şansına da sahibiz.
    BİYOMÜHENDİSLİK Bölümü Anabilim ve Bilim Dalları

    Biyoproses Mühendisliği(*)

    Biyoproses Tasarımı, Biyokataliz, Biyoseperasyon
    Yeni ve ekonomik biyoreaktörlerin tasarımı. Biyolojik olayların daha kolay anlaşılması için, matematik modelleme ve simulasyon. Biyoenstrümantasyon ve ölçek büyütme, sulu ve çözgen ortamda biyokataliz.
    Membran ayırımı, süperkritik akışkanlarla ayırım, biyolojik materyalin ayırma ve saflaştırma yöntemlerinin optimizasyonu. Kromatografik ve ekstraktif biyoseperasyon işlemleri, adsorpsiyon, iki fazlı sıvı polimer sistemleri ve miseller kullanarak ayırma.
    Hücre dışı ortamın kontrolü ile protein üretiminin kontrolü, besin elementleri transportu, özel tipteki biyoreaktörlerin tasarımı, biyoreaktör çalışma koşullarının belirlenmesi
    Biyomedikal Mühendislik(*)

    Biyomedikal Tanı, Biyomedikal Terapi, Biyomateryaller, Biyomekanik
    Tanı ve terapide kullanılacak invasif ve non-invasif tekniklerin geliştirilmesi.
    Redoks enzimleri ile elektriksel iletişim kurma, biyosensörler, elektroenzimatik sentezler, fizyolojik olayların ölçüm ve analizi.
    Biyoreoloji, kan dolaşımı ve hastalıkların modellenmesi, hücrelerle ve dokularla olumlu etkileşim kurabilen sentetik biyomateryallerin geliştirilmesi.
    Yapay organ ve implantların geliştirilmesi, temel mühendislik ilkeleri yardımıyla vücut yapı ve fonksiyonlarının modellenmesi (Kardiyovasküler ve mukoskeletal sistemler).
    Doku ve organ rejenerasyonu, polimer-hücre etkileşimleri. Permeabilite, presipitasyon, koagülasyon, mikrosirkülasyon ve transport gibi olayların moleküler düzeyde tanımlanması.
    Biyolojik olarak parçalanabilir polimerler, biyokompatibilite ve toksikoloji, kontrollü salınım ve tedavi. Membran sistemlerinin biyomedikal uygulamaları (Diyaliz gibi).
    Yaşam desteği sistemlerinin geliştirilmesi ve rehabilitasyonun temel ilkeleri.
    Genetik Mühendisliği(*)

    Hücre Mühendisliği, Doku Kültür Mühendisliği
    Yeni klonlama teknikleri, rekombinant ve non-rekombinant hücreler. Gen izolasyonu, aşı araştırmaları, plazmid kararlılığı, elektroporasyon.
    Hayvan ve bitki hücrelerinin üretim/çoğalma kinetiği, metabolizmaları.
    Hibridoma teknikleri, yeni proteinlerin üretimi, sentetik polimer - hücre sistemleri yardımıyla, yarı-yapay organlar (karaciğer, pankreas) geliştirilmesi.

  2. #2
    Üye sinemturan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06.11.2012
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Bölümü
    Gıda
    Cinsiyet
    Kadın
    Tecrübe Puanı
    0

    Cevap: Biyomühendislik

    ekmek mayası tesisi tasarım projesi için fermentör dizaynı, soğutma ekipman dizaynı ve proses konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim. ekmek mayası üretim kinetiği de gerekiyor. çok teşekkürler.

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •