-
ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGÂHI--Yüksek Lisans Tezi
ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGÂHI
TASARIM VE İMALATI
YÜKSEK LİSANS TEZİ
İÇİNDEKİLER
ÖZET ... iv
ABSTRACT... v
İÇİNDEKİLER ... viii
ŞEKİLLER DİZİNİ............................................ .................................................. ... x
TABLOLAR DİZİNİ .................................................. .......................................... xii
KULLANILAN SİMGELER VE KISALTMALAR....................................... .... xiii
1. GİRİŞ ... 15
2. LİTERATÜR ÖZETLERİ .................................................. ........................... 17
3. CNC TAKIM TEZGÂHLARI........................................ ............................... 20
3.1. CNC NEDİR? .................................................. ........................................... 20
3.2 CNC TEZGÂHLARIN ÜSTÜNLÜKLERİ...................................... ........... 20
3.2.1. Üniversal tezgâhlara göre;............................................. ........................... 20
3.2. 2 Mekanik otomat tezgâhlara göre;............................................. ................ 21
3.3 CNC TEZGÂHLARIN DEZAVANTAJLARI.................................... ........ 21
3.4 CNC TEZGÂHLARIN BÖLÜMLERİ......................................... ............... 21
3.4.1. Bilgisayar Sistemi .................................................. .................................. 21
3.4.2. Tasarım Yazılımları .................................................. ............................... 21
3.4.3. Üretim Yazılımları .................................................. ................................. 22
3.4.4. Hareket Kontrolörü (G Kodu Yorumlayıcı)...................................... ....... 22
3.4.4.1 CNC Tezgâhlarda Parça Programlamada Kullanılan G ve M Kodları .. 22
3.4.5. Step Motor Sürücüleri ve Kontrolörleri .................................................. . 24
3.4.6. Step Motorlar .................................................. ......................................... 25
3.4.7. Bilyalı Vidalar ve Doğrusal Kaymalı Yataklar........................................ 27
3.4.8. Makine Gövdesi .................................................. ..................................... 32
3.5. FARKLI KONSTRUKSİYONLARDAKİ CNC FREZE TEZGÂHLARI 34
3.5.1. Köprü Tipi CNC Freze Konstrüksiyonu .................................................. 34
3.5.2. Üniversal Freze Tipi CNC Freze Tasarımı .............................................. 34
3.5.3. Üç Eksenli Tek Gövdeden Hareket Sistemli CNC Freze Konstrüksiyonu
... 35
4. ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGÂHI TASARIM VE
İMALATI... 36
ix
4.1. CNC TEZGÂH EKSENLERİ......................................... ............................ 36
4.2. HESAPLAMALAR .................................................. .................................. 38
4.2.1.Kesme Kuvvetlerinin Hesabı .................................................. .................. 39
4.2.2. Z Ekseni İçin Gerekli Hesaplamalar .................................................. ...... 40
4.2.3. Y Ekseni İçin Gerekli Hesaplamalar...................................... .................. 44
4.2.4. X Ekseni İçin Gerekli Hesaplamalar...................................... ................ 48
4.3. TASARIM VE ÜRETİMİ YAPILAN MASA TİPİ CNC FREZE
TEZGÂHINDA KULLANILAN PARÇALAR VE ÖZELLİKLERİ ............... 53
4.3.1. Ana Gövde .................................................. ............................................. 54
4.3.2. Yataklama Sistemi Ve Elamanları .................................................. ......... 55
4.3.3. Tahrik Sistemi Ve Elamanları........................................ .......................... 55
4.3.4. Hareket İletim Sistemi Ve Elamanları .................................................. ... 56
4.3.5. Elektronik Kontrol Sistemi .................................................. .................... 57
4.3.5.1 Desk CNC 2. Jenerasyon Kontroller........................................ .............. 58
4.3.5.2 M2MD806 Step Motor Sürücüsü.......................................... ................. 60
4.3.6 Masa Tipi CNC Freze Tezgâhı Mekanik Montajı..................................... 61
4.3.7 Masa Tipi CNC Freze Tezgâhında Kullanılan Ara Yüz Programı; DESK
CNC ... 62
5. DeskCNC ARA YÜZ PROGRAMI .................................................. ............ 65
5.1 DOSYA... 65
5.1.1 DXF AÇ ... 65
5.1.2 NC DOSYASI AÇ .................................................. .................................. 67
5.1.3 YAZI YAZ............................................... ................................................. 68
5.2 ÜÇ EKSENLİ MASA ÜSTÜ CNC FREZE TEZGÂHI GENEL
ÖZELLİKLERİ .................................................. ................................................ 69
6. SONUÇ ... 73
KAYNAKLAR .................................................. ................................................ 75
TEŞEKKÜR... 76
ÖZGEÇMİŞ ... 77
EKLER... 78
EK 1 ... 79
EK 2 ... 87
Not: Yok tez sitesinde mevcuttur..
RapidSharesiz Paylaşım
Tıkla İndir : [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
-
Ynt: ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGÂHI--Yüksek Lisans Tezi
teşekkürler paylaşım için
-
-
-
-
guzel paylasım bende zaten siteye upload edecem ne varsa... hem kaybolmuyor..!
-
ellerin dert bilgisayarın virüs görmesin paylaşımın için teşekkürler
-
çok güzel paylaşım teşekkürler
-
paylaşımın için teşekkurler...
-
Merhabalar, Ben ilgili link'i aktif ettiğimde sayfaya ulaşamıyorum.
-
aynı şekilde bende ulaşamıyorum
-
arkadaşlar bu tez için yeni bir link oluşturmanız mümkün mü acaba ? çok faydalı olacağını düşündüğüm bir proje kişisel gelişimim için tekrardan paylaşırsanız sevinirim.
-
-
linkde bir problem var galiba bu tezi incelemek istiyorum.
-
Keşke rapidshare'lı olsaydı link çalışmıyor
-
-
Link te sanırım bi hata var düzelte bilirmisin?
-
-
Öleni gömün gitsin.
Ben size daha güzelini veririm.
Gebze MYO dan gençler çok güzel bir çalışma yapmış ve en ince ayrıntısına kadar paylaşmış,sağolsunlar.
Çizimler resimler solidwork partlar yazılımlar kurulumları kulanımları falan filan...
[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
-
ben de indiremedim, link çalışmıyor. rapidshare'e ekleme şansınız var mı?
-
-
-
linki görmek isterdim....iyi çalışmalar.
-
-
link yenilenebilir mi acaba bizde bir inceleyelim, güzel bir teze benziyor
-
Alıntı:
Tolga19 Nickli Üyeden Alıntı
..güzel bir teze benziyor...
Buna nasıl karar verebildin ?
Gebzeliler (MYO) daha iyi çalışmışlar.
En azından desk cnc gibi eski ve gelişememiş bir yazılım yerine mach3 gibi harika bir yazılım kullanmışlar.
Yinede istediğiniz gibi olsun.
[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
-
daha indiremedim bile, sadece içerik olarak gayet hoş buldum en azından hazırlanışı ve indeksi, ben başkasınınkine de kötü demedim veya herhangi bir karşılaştırma yapmadım, öğrenci tezlerine bu şekilde bir rekabet gözüyle bakmak niye?
-
-
Tesekkurler hocam payLasım ıcın .
-
arkadaşım link bozuk biran önce düzeltsen çok sevinirim
-
link gitmiş tekrar linkin tekrar yenileme gibi bi durumu olabilirse çok sevinirim
-
-
-
Cevap: ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGÂHI--Yüksek Lisans Tezi
kesme kuvvetlerini hesaplarken alüminyuma göre alınmış neden acaba ???
-
Cevap: ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGÂHI--Yüksek Lisans Tezi
verilen linkte tezi indiremıyorum