7 sonuçtan 1 ile 7 arası
  1. #1
    Junior Member barış - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.03.2008
    Mesajlar
    20
    Konular
    4
    Tecrübe Puanı
    0

    BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
    Bilgisayar mühendisliği, bilgi ve işlemin, hem donanım hem yazılım geliştirmede kullanılmasıdır. Bilgisayar Mühendisliği bilgisayar üzerine birçok konu ile ilgilenir. Programlama dillerinden, yazılımlara, ve donanımlara kadar birçok konuyu inceler. Bilgisayar bilimi ve Elektronik Mühendisliği'nin kesişme noktasıdır. Ayrıca matematik ile ilgili birçok konuyu kapsar, örneğin algoritmaların ve biçimsel sözdizimlerin (formal gramer) soyut analizi gibi.

    Bilgisayar mühendisleri, programların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı (bk. Hesaplanabilirlik), programların belirli bir görev üzerinde nasıl etkili bir performans gösterebilecekleri (bk. algoritma ve karmaşıklık), programların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri (bk. veri yapıları ve veritabanları), programların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri (bk. Yapay zeka), ve insan ve programların birbirleriyle nasıl bir iletişim içerisinde olacakları (bk. insan bilgisayar etkileşimi ve kullanıcı arayüzleri) konuları üzerinde çalışırlar.

    Ayrıca bilgisayar mühendisi adayların yılda bir kez toplandığı Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi oluşumu ve Elektrik Mühendisleri Odası bünyesinde toplanan bilgisayar mühendisleri de meslektaşlar arasındaki dayanışmayı arttırmaktadır.
    Geçmiş
    Dünya'da Bilgisayar Mühendisliğinin Geçmişi [değiştir]Bilgisayar mühendisliğinin tarihi modern bilgisayarların icadının daha öncesinden başlar. Abaküs antik çağlardan beri vardır. Wilhelm Shickard 1623'te ilk mekanik hesap makinesini icat etti. Charles Babbage ise ilk sayısal mekanik hesap makinesini icat etti ve 1900'lerde IBM şirketi delikli kartlı makinelerden satmaya başladı. Ancak yine de tüm bu makineler sadece bir görevi, biraz iyimser düşünürsek birkaç alt görevi de birlikte yerine getirebilen makinelerdi.

    1940'larda daha yeni ve etkili hesaplayıcı makineler geliştirildi ve bilgisayar terimi bu makineler için kullanılmaya başlandı. Bilgisayarların matematiksel hesaplamalardan daha fazlasını yapabileceği anlaşılınca bilgisayar mühendisliğinin alanları da genişledi. 1960'larda ilk bilgisayar mühendisliği bölümlerinin ve programlarının oluşturulmasıyla ayrı olarak bilgisayar mühendisliği eğitimi verilmeye başlandı. Bilgisayarların gelişmeysiyle, bilgisayar mühendisliği de kendi içinde özel alanlara ayrıldı.


    Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliğinin Geçmişi
    Türkiye'de bilgisayar mühendisliği eğitiminde Elektronik Hesap Merkezleri yatmaktadır. ODTÜ'de 1967'de kurulan Elektronik Hesap Bilimleri bölümü 1977-1978'de bilgisayar mühendisliği bölümü adını almıştır. Hacettepe Üniversitesi Enformatik Enstitüsü de Hacettepe 1977'de kurulan bilgisayar mühendisliği bölümünün temelini oluşturmuştur. Ege Üniversitesi'nde 1970'de kurulan elektronik hesap merkezi 1982'de bilgisayar mühendisliği bölümüne dönüşmüştür. İTÜ'de ise elektrik-elektronik fakültesi bünyesinde 1980'de kontrol ve bilgisayar mühendisliği ana bilim dalı olarak eğitime başlamıştır.Marmara Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü ise 1990 yılında eğitime başlamıştır.Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ki Elektronik Hesap Bilimleri Kürsüsü 1982 yılında Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü adını almıştır.[1]


    Bilgisayar Mühendisliğinin Alanları
    IEEE ve ACM birlikte Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Engineering[2]'de bilgisayar mühendisliğinin çekirdek bilgi alanlarını şöyle tanımlar:

    Algoritmalar
    Algoritma, matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler (adımlar) kümesidir.

    Bilgisayar mimarisi ve organizasyonu
    Bilgisayar dizgesi (sistem) mühendisliği
    Veritabanı dizgeleri
    Sayısal mantık
    Sayısal işaret işleme
    Elektronik
    Elektronik, elektrik akımını geçiren, iletken, yarı iletken, üstün iletken, direnç, kondansatör, indüktans, vakum tüpleri ve nano ölçekli yapılarla imal edilen elemanların ve bu elemanların montajıyla meydana gelen cihazların geliştirilmesiyle ilgilenen mühendilik dalıdır.

    Gömülü dizgeler
    Gömülü dizge, bilgisayarın kendisini denetleyen cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir dizge kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir.

    İnsan bilgisayar etkileşimi
    Bilgisayar insan etkileşimi, insanların bilgisayarlar ile etkileşimini inceler. Disiplinlerarası bir alandır. Bilgisayar bilimlerinin yanında, daha pek çok alan ile ilintilidir. İnsanın ve bilgisayarın etkileşimi, arayüzler aracılığı ile gerçekleşir. Bu arayüzler, yazılımın bir işlevi olabileceği gibi, çeşitli donanım bileşenleri (çevresel bileşenler) ile de etkileşim sağlanabilir.

    Toplumsal ve profesyonel konular
    Yazılım mühendisliği
    Bilgisayar programlarının tasarımı, geliştirilmesi, sınaması ve bakımı konularını ele alan mühendislik dalıdır. Diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında çok yeni olan bu alanda sürekli yeni yöntemler geliştirilmekte ve konu yavaş yavaş belli bir olgunluğa ulaşmaktadır. Temel mühendislik prensiplerinin bu dalda da uygulanması, önceden tahmin edilebilir ve tekrarlanabilir sonuçların daha çok elde edilmesiyle yazılım mühendisliği gerçek bir mühendislik dalı olma yolunda ilerlemektedir.

    VLSI tasarımı ve üretimi
    Bilgisayar ağları
    Bilgisayar ağları, bilgisayarların bilgi ve kaynaklarını paylaşabilmeleri için oluşturulan yapıdır.
    Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi
    Türkiye'de 29 devlet üniversitesi ve 21 vakıf üniversitesi 2007 yılında bilgisayar mühendisliği eğitimine toplam 2671 kontenjan ayırdı.


  2. #2
    Junior Member tugba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.06.2008
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    lk

  3. #3
    Junior Member bilgin1370 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.09.2008
    Mesajlar
    2
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    thank you wery mach !

  4. #4
    Junior Member jasfid - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.11.2008
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    Paylaşımın için teşekkürler.Türkiye'mde okumuş ve mezun olmuş ilk Bilgisayar mühendislerinin kimler olduğunu ve şuan hangi işlerle uğraştıkları konusunda bilgi sahibimisin? ETP işi ile uğraşan tüm Bilgisayar Mühendislerimiz farklı ülkelerin menfaatleri ve gelişimleri için çalışırken bizim neden halen Ulusal savunmamızı sağlamak için çalışan Bilgisayar mühendislerimiz yok acaba. Bu konuda bilgilerini paylaşırsan sevinirim.Ayrıca diğer mesaj yazan arkadaşlara verilmiş bu kadar bilgi için kuru bir "lk" ve "thank you wery mach" cevaplarını yakıştıramadığımı belirtmek isterim.

  5. #5
    Junior Member mives - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.04.2009
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    verdiğin bilgiler için çok sağol gerçekten çok işime yaradı tekrar sağol : ;D

  6. #6
    Junior Member subay02 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.08.2010
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    KONU ICIN TSK EDERIM ARKADASLAR SAOLUN..

  7. #7
    Üye Bilgimüs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24.12.2012
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Bölümü
    Bilgisayar
    Cinsiyet
    Erkek
    Tecrübe Puanı
    0

    Cevap: Ynt: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    teşek

    - - - Updated - - -

    Teşekkürler Arkadaşlar Çok İşime yaradı...

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •