"İşletim Sistemleri konusu, bilgisayar bilimleri ve mühendisliği dallarının önemli bir konusunu oluşturur. Ancak işletim sistemleri konusunda temel bilgiler edinmek isteyen diğer fen ve mühendislik öğrencilerinin de bu dersten, en üst düzeyde yararlanabilmeleri amaçlanmıştır. Bu bağlamda, dersi oluşturan bölümler, birbirlerinden elverdiğince bağımsız bir biçimde kaleme alınmış, temel tanımlar, değişik bölümler içinde yinelenerek her bölümden ayrı ayrı yararlanma yolu açık tutulmaya çalışılmıştır. Bu dersten yararlanmak isteyen kişilerin, programlama ve bilgisayar yapısı konularında temel bilgilere sahip olmaları gerekmektedir.


Giriş bölümünde işletim sistemlerine ilişkin temel tanımlara, bilgisayar yapısının yalın bir modeline, işletim sistemini oluşturan değişik işlevsel kesimlerin kısa tanımlarına ve sistem çağrı kavramına derli toplu ve özlü bir biçimde yer verilmiştir.


Dersin ikinci bölümü Giriş/Çıkış Sistemi adını taşımaktadır. Bu bölümde giriş/çıkış birimlerinin programlanmasında yararlanılan temel yaklaşımlar ve değişik yöntemler açıklanmıştır.


Dersin üçüncü ve dördüncü bölümleri Görev Yönetimi ve Birlikte Çalışan Görevler konularına ayrılmıştır. İşletim sistemlerinde görev yönetimi, iş yönetimi ve orta dönemli planlama ile görevler arası zaman uyumlama bu bölümlerde açıklanmıştır.


Beşinci bölüm tümüyle Ana Bellek Yönetimi adlı konuya ayrılmıştır. Sayfalama, kesimleme kavramları ile görüntü (sanal) bellek düzenine, bu bölümde yer verilmektedir.


Altıncı bölüm Kütük Yönetimi adını taşımaktadır. Ana bellek dışında saklanan verilerin bir yandan yalın mantıksal modeller çerçevesinde kullanılabilmesine diğer yandan da giriş/çıkış birimlerinin verimli kullanımına olanak veren düzenlemeler bu bölümde açıklanmaktadır.


Yedinci bölüm işletim sistemlerinde Güvenlik ve Koruma konusuna ayrılmıştır. Verilerin bütünlüğünün, gizliliğinin ve kullanılabilirliğinin sağlanmasında kullanılan yaklaşım ve yöntemler bu bölümde yer almaktadır.


Sekizinci bölüm Aygıt Sürücüler konusuna ayrılmıştır. Aygıt sürücü, bir bilgisayar sisteminde belirli bir giriş/çıkış arabirim donanımını süren yazılıma verilen addır. Sisteme yeni bir arabirim katıldığında, bununla ilgili, çekirdek katman düzeyi sürücü yazılımın işletim sistemine nasıl eklendiği, UNIX bağlamında, bu bölümde açıklanmaktadır.


Dokuzuncu bölümde Dağıtımlı İşlem konu edilmektedir. Günümüzde bilgisayarlar bir ağ içinde yer almakta ve gerektiğinde kaynaklarını, istemci-sunucu yaklaşımı ile paylaşabilmektedir. Bu paylaşımın kuralları ve altyapısı, bu bağlamda, TCP/IP olarak anılan işletim sistemi ağ katmanı ve socket düzeneği bu son bölümde anlatılmaktadır."

[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]